"Hol kapni a legjobb kosztot Pesten? Hol felejtették el leghamarabb a háborút? Hol mérik azokat a gyönyöreket, amelyek bizonyos életkorban a szerelem mámoránál is üdvösebbek, célravezetőbbek? Hol szunnyasztja a konyha tündére a maga csodatevő kanalával a sebeket, amelyeket bőven osztogat az élet, bár azt mondják, hogy már elmúlt a háború? Hol üldögél békebeli harmóniában az a bizonyos pesti Pali, akiről azt szeretjük hinni, hogy a másik kabátjában van, holott őt mindnyájan magunkban hurcoljuk?... Hol lehet enni Pesten, amint a régi Pesten ettünk?" (Krúdy Gyula, Pesti koszt, 1924)
A magyar irodalom és a magyar konyha kapcsolatát a Zsákbamacska étterem, az Írók Boltja és a TERMA egyesület segítségével elevenítjük fel.
Minden nap 15.00 és 17.00 között, egy-egy olyan magyar író érkezik vendégségbe a Liszt Ferenc térre, aki szakácskönyvéről vagy gasztronómiai írásairól ismert, vagy egyszerűen csak szeret főzni és jókat enni.
Az első nap alföldi bográcsgulyással, másnap falusi borjúragúval, aztán debreceni sertéstokánnyal, paprikás csirkével, pásztortarhonyával, sőt, serpenyős rostélyossal, zárásképpen pedig csülkös pacallal várjuk az érdeklődőket.
A zenéről Vázsonyi János gondoskodik, a beszélgetéseket dedikálások követik, és elmaradhatatlan a receptolvasás is.
Kapcsolódó: Friss irodalmi húsok
|