A világ egyik leghatékonyabban működő biomedikai kutató központja a bostoni Brigham Woman's Hospital. Több mint ötszáz kutató évi 240 millió dollárból gazdálkodik, és végez tudományos mefigyeléseket. Az amerikai kórházak toplistájan a 11. helyen álló intézet a Time magazinban tette közzé legutóbbi, preventív kutatásainak eredményeit. Ennek értelmében 10 alapvető élelmiszer került a fókuszba, amelyek természetes összetételükben -- rendszeres fogyasztás melett -- hatékony ellenszerei a rákos megbetegedéseknek.
Következzenek tehát a "Bostoni Tizek", amelyek közül egy sem hiányozhat a bevásárlókosárból.
1. Paradicsom
Szószként, főzve vagy nyersen, levesnek vagy ketchupként, bármilyen formában és mennyiségben ajánlott, mivel tartalmazza az un. karotenoid pigmentet (ettől piros a paradicsom). A karotenoidnak köszönhetően erős antioxidáns és szabadgyöklekötő erejével a paradicsom felülmúlja minden karotenoidok legismertebbikét, a sárgarépában is megtalálható beta karotint. Mindemellett értékes C vitamin-forrás.
Tipp: Kevés oliva olaj segiti az értékes anyagok felszivódását.
2. Brokkoli
Maga a zöldség! Egy jó maréknyi fitokemikália található benne, amelyek még azelőtt kifejtik hatásukat, hogy a rákos sejtek burjánzásnak indulhatnának. A brokkoliban található Indole 3 carbinol az ösztrogénnel karöltve végzetes női megbetegedések megelőzője lehet. A brokkoli béta-karotinban és rostban gazdag. Egy kisebb fej több C vitamint tartalmaz, mint egy narancs.
Tipp: Szétfőzés helyett párolás és alapos rágás. Aki nem kedveli a brokkolit, fogyasszon kelbimbót, vagy kínai kelt.
3. Zöld tea
A távol-keleti társadalmakban ugyanazt a szerepet tölti be, mint a nyugatiakban a feketekávé. Polyfenolokat, fitokemikáliákat és közel 100-szor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a C vitamin. Tudjuk, hogy Kinában kevesebb embert kezelnek gyomor- vagy májrák okozta problémákkal, ami valószínűleg a zöld tea fogyasztásának köszönhető. Aki napi 10 csésze zöld teát elfogyaszt, az lényegesen kisebb eséllyel élhet át infarktust. A fekete tea ugyanazokból a levelekből készül, mint a zöld tea, csak a fermentálás folyamatában a jótékony hatóanyagok részben elvesznek. Mindezek ellenére: egészségesebb egy jó fekete tea, mint egy erős feketekávé; miközben a várt hatások (serkentő, élénkítő) szinte azonosak.
Tipp: amennyiben a napi 10 csészényi folyadék bevitele valakinek megterhelő lenne, úgy ajánlott az öblögetés, mert a zöld tea a fogkőlerakódást is redukálja.
4. Lazac
A legtisztabb húsú hal, amely szabadon portyázik, távol a partoktól, a mély tengerekben, ahol a vizminőség szinte kiváló.
A lazac húsában fellelhető Omega 3 segít megelőzni a
vér egyes alkotórészeinek kóros összetapadását, csomósodását,így azok nem képesek az erek falára tapadva lerakódni. A kutatások szerint jó hatassal van a szervezetben lévő
gyulladások normalizálására, megelőzheti az ízületi reumatikus jellegű betegségeket is. Az Omega 3 az egyes agysejteket körülölelő kocsonyás anyagba hatolva védik azokat az Alzheimer-kór és az öregedés ellen is.
5. Olajos magvak
A táplálkozás erőművei. Zsírosak, ennek ellenére a fogyasztásuk ajánlott, mivel a mono- és poly-telítetlen zsírok ártalmatlanak. Ezzel ellentétben a csipszek, fánkok bizony bővelkednek ártalmas, "rossz" zsírokban. Ahogy a zsirok jó és rossz táborra oszlanak, a koleszterin is lehet ártalmas, illetve ártalmatlan (hasznos). A mandula, a kesu, a dió rágcsálása csökkenti az érrendszerben a rossz koleszterint (LDL), és ezzel párhuzamosan nő a jó koleszterin(HDL) szintje. Vagyis ez szintén az infarktus megelőzésének irányába hat. Meglepő: az olajos magvakban taláható savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelyben a már rákos sejtek önnmagukat pusztítják el.
Tipp: kamrában vagy a gyümölcsös kosárban, de dió mindig legyen otthon!
6. Vörösbor
Hogyan lehetséges,hogy a franciák rengeteg zsíros sajt- és vajszószt fogyasztanak, ám mégsem olyan kövérek, túlsúlyosak, mint az amerikaiak vagy akár a magyarok? A válasz a hires francia paradoxonra egyszerűbb mint gondolnánk: nemcsak a sajt, de a francia bor is világhirű. Az ott élők pedig -— szerencséjükre -- előszeretettel fogyasztják a méltán híres nedűt. A szőlőhéj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, amely fokozza a szervezet számára szükséges hasznos (HDL) koleszterol termelődését, és megakadályozza az un. endotelin 1 peptidek kialakulását, amelyek az érfalak megkeményedéséért felelősek. Franciák ide, amerikaiak oda, az "igazság nem odát", hanem a borban van!
Tipp: napi 1 deci bor nyugodt szívvel kínálható mindenkinek!
7. Áfonya
A legtöbb antioxidánst tartalmazó eddig ismert gyümölcs, amelyet a nyugati társadalmak @quot;kék ékkő"-ként emlegetnek. Az antioxidánsok támadják a szabad gyököket, serkentik az agyműködést, rendszeres fogyasztás mellett javithatják a memóriát, az egyensúlyérzéket és a navigációs képességet.
Tipp: a legjobb hatás érdekében nyersen fogyasszuk.
8. Fokhagyma
Az anyagnak, amely olyan erős szagúvá varázsolja a fokhagymát, számtalan pozitív élettani hatása van a szervezetre (allylszulfidek). Az egészségguruk úgy tartják, hogy a gerezdek szinte minden életfolyamatra jó hatással vannak. Védik a szívet, az
érrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, hatással vannak a vér állagára, erős gombaölő és antibakteriális hatással bírnak. A fokhagyma tumor-visszaszorító erejét még csak laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyitani, ellenben a malária ellen már hatékonynak bizonyult.
Tipp: a legjobb hatás érdekében apritsuk, zúzzuk vagy passzírozzuk.
9. Spenót
A korai fitnesz poszterhőse, Popeye spenótmániája még mindig példaértékű.
A spenót vasban, folsavban, B vitaminban gazdag levelei több szempontból is hasznosak szervezetünk számára. Emésztés-elősegítő, magas B vitamin-tartalma miatt a táplálék sietve felszívódik, és a zsírok, szénhidrátok megemésztődnek. Emellett idegnyugtató: szerves só tartalma okán izgága, esetleg hiperaktív gyerekek nyugtalansága ellen is használják. Szintén sótartalma miatt a cukorbetegek étrendjéből sem hianyozhat a spenót, mivel csökkenti a vér cukortartalmát, és serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését.
Tipp: rendszeres kúraszerűen fogyasztott nyers levelekkel érhetjük el a legnagyobb hatást. Semmiképpen ne főzzük szét a leveleket.
10. Zabpelyhek
A bennük található béta-glukon felmosórongyként takarítja föl azokat a felhalmozódott (felesleges) koleszterinegységeket, amelyekre szervezetünknek már semmi szüksége. A kutatások arra is rámutattak, hogy a müzliknek, reggeliző pelyheknek, zabkásának stb. vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Előnyeik továbbá, hogy magas proteintartalmuk miatt laktatóak, és a beleknek is jót tesznek, mert étkezesi rostban gazdag csemegék.
|