Dátum: 2019. szeptember 20. péntek    Mai névnap(ok): Friderika


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
 
 
 Aktuális cikkek
A póréhagyma
A póréhagyma a vöröshagyma korai fajtája. Tápértéke és gyógyhatása megegyezik a vöröshagymáéval. A különbség csak a felhasználásában van.
A vizitorma
A vizitorma több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ez a zsázsa. A vizitorma értékes gyógynövény. Salátákhoz használjuk leveleit és zsenge hajtásait.
 
 
Nem lehet pontosan tudni, hogy honnan ered a spárga.
Európából vagy Ázsiából.
A legrégibb kontinensen több ezer éve termelik, és hasznosítják ezt az igen fontos növényt.
Egyes nemzetek díszítésre használták, mások táplálkozásra.
Ma már mindenhol termelik, de elsősorban a földközi tenger vidékén.
Mintegy nyolc-tíz fajtája ismeretes, amelyek nemesített változatai az elõdöknek.
A növény erõs gyökérzete lassan fejlõdik ki, de késõbb nem igényel nagy gondozást.
Étkezésre a fiatal hajtásait használjuk.
A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy fõzéssel károsítsuk gyógyító erejét.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Fogyasztása hatással van számos belsõ elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre.
Jótékony hatással van továbbá a szívmûködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdõre és a bõrre.
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlott mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát.
Nemcsak a vesemûködésre hat, de vízhajtónak is használják.
A legértékesebb spárga a friss zöld hajtás.
A megmosott növényt centrifugázzuk ki.
Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Ezután felhígítjuki.
Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldséglével keverni, mint például az uborkalé, a paradicsomlé vagy a zellerlé.
Santal
Az uborka
Az egészséges tök II. rész
A sütőtök
A spenót
A spárga
Ritka zöldségünk a rebarbara
A krumpli
Az egészséges tök I. rész
A főzőtök
A csirázott búza, árpa, vagy rozs
A szõlõ és a mazsola
A szilva
Kedvenc éttermed?
Knorr zacskós leves
Hogy készül a marcipám?
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu