|
 |
A nedves időjárás hatására az őszi lombhullás későn indul meg és vontatottan zajlik. A gyepre hullott faleveleket folyamatosan gyűjtsük, mert a vastag lombtakaró alatt könnyen bepállik. Az összegyűjtött leveleket ezután érdemes komposztálnunk. Ne égessünk. Az égetéssel, nemcsak szennyezzük a környezetet, hanem fontos tápanyagokat tüntetünk el kertünkből. S bár az érett lombföld tápanyagtartalma nem túl magas, de laza szerkezetével, nagy vízfelfogó képességével, humusztartalmával kiválóan javíthatjuk kertünk talaját. Készítsünk tehát kertünk egy eldugott sarkában komposztálót.
|
Gyümölcsös
A gyümölcsösben elérkezett az idő az alma, körte, szilva, ribiszke és köszméte telepítéséhez. Az elültetett csemeték meggyökeresedése plusz 5 fok fölött megtörténik. A fagyérzékeny kajszit, őszibarackot, diót, szedret, kivit inkább tavasszal ajánlatos telepíteni. A félmagas és magas törzsű fáknak ültető gödröt, az orsófáknak, gyümölcssövényeknek és bogyósoknak ültető árkot készítünk.
|
Megkezdhetjük az idős fák ritkítását és ifjító metszését, csak a cseresznye, őszi- és kajszibaracknál, esetleg a diónál végezzük ezt a durva beavatkozást a nyár folyamán.
Mielőbb fejezzük be a talajmunkákat. Ellenőrizzük rendszeresen a tárolt gyümölcsöt, a romlásnak indultakat távolítsuk el. A gyümölcstárolóban a legmegfelelőbb hőmérsékletet, a 2-5 fokot szellőztetéssel biztosítjuk.
|
A szőlőben az erősebb fagyok beálltáig fejezzük be a telepítést, a hiányok pótlását és a szőlő fedését. Ha trágyázni akarunk, a fedés után kimélyítjük a sorokat, hogy az istálló- és műtrágyát 25-30 cm mélyre bedolgozhassuk a talajba. Kivágjuk az elöregedett töveket, a lehullott leveleket összegereblyézzük és elégetjük.
|
A zöldségesben betakaríthatjuk a káposztaféléket, spenótot, salátát, hónapos és fekete retket valamint a gyökérzöldségeket. A fagyállók (petrezselyem, fekete gyökér, bimbóskel) egy részét kinn hagyhatjuk. Jól előkészített ágyásokba még ültethetünk a dughagymát kora tavaszi zöldhagymának és fokhagymát, vethetünk spenót, petrezselymet, sárgarépát, pasztinákot, fejes salátát.
|
|
 |
 |
|
|