Dátum: 2017. október 23. hétfő    Mai névnap(ok): Gyöngyi


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
 
 
 Aktuális cikkek
További cikkek a kertpont.hu portálon
Látogasson a www.kertpont.hu portálra!
A sokarcú fagyöngy
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
 
 
Bevezetés
Az Almafélék alcsaládjába tartozó (Pomoideae) birsalma (Cydonia oblonga provar maliformis) a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaud-Arábia, Irán. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. Kinevelt változata a birskörte, birsalma. A birsalma jókora almaméretűre is megnőhet. A birsek a kései gyümölcshöz tartoznak. Illatuk, zamatuk, különleges. Télire hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat. A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. Manapság Argentína évi 20.000 tonnát termel belőle.
Morfológia
A birs (Cydonia oblonga) 1- 6 m magasságú fa vagy bokor. Sekélyen gyökerezik.


Vegyesrügyeiből a 6-8 leveles hajtás végén hozza magányos virágait. Tojásdad, rövid nyelu levelei fonákjukon szürkén molyhosak, rózsás virágai nagyok.


Almatermése (összetett tüsző) szintén molyhos felületű, éretten sárgás, kellemes illatú, alma vagy körte alakú. A gyümölcs héja viaszos. A gyümölcs húsa legtöbbször fehér vagy sárgásfehér. Termését egyes mediterrán országokban nyersen, másutt főzve, süteménybe töltve fogyasztják. V. Piusz pápa (1566-1572) kedvenc édessége a birsalma torta volt.
Környezeti igények
A napos, meleg területeket kedveli, a talajra nem érzékeny, bár alkalikus körülmények között levelei klorotikusak. Száraz, meszes talajon pedig gyümölcse apró, a magház körül kövecses lesz. Legkedvezőbbek számára a középkötött, vályogos talajok. A téli, különösen a mélynyugalmi állapot megszűntét követő január végi időszaktól a –20 ˚C-os fagyot már nem viseli. Májusban virágzik, ezért a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Évi 700-800 mm a csapadékigénye. A birs alanyú körteültetvények termesztési körülményei megfelelőek számára. Termése szeptembertől februárig érik.
Hazai közismert fajták
Berecki bőtermő
Közepes vagy kései érésű, szeptember végén- október elején szedhető. Gyümölcse nagy vagy igen nagy 300-350gramm. Gyümölcse széles körte alakú, fedőszíne aranysárga, erősen molyhos. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta. Januárig jól tárolható.

Leskováci
Szerbiából származik. Gyümölcse közepes méretű, vagy kisebb alma alakú, enyhén bordázott. Fája kicsi, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse kiválóan feldolgozható.

Konstantinápolyi
Szeptember végétől - október végéig szedhető. Gyümölcse közepes méretű (250-300gramm). Bordázott és felülete erősen molyhos, narancssárga, igen illatos. Jól tárolható. Közepes termékenységű, korán termőre forduló fajta. Erős növekedésű, széthajló koronájú. Igénytelen, edzett fajta.

Tápértéke
Birsalmából mind kevesebb van környezetünkben. Pedig egyik jellegzetes gyümölcsünk.
víztartalom 84 %
Fehérje 0.4 %
Zsír 0.1 %
Szénhidrátok 15 %
A vitamin 0.8 mg/100g
Thiamin, B1 1.4 mg/100g
Riboflavin, B2 5.0 mg/100g
Niacin 1.1 mg/100g
C vitamin 33 mg/100g
Kalcium 1.4 mg/100g
Foszfor 2.1 mg/100g
Vas 7.0 mg/100g
Kálium 4.2 mg/100g
A birs mint gyógynövény
A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birsalma leve segít fertőző hasmenés gyógyításában. Amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk, a birsalma savas hatása mozgásba hozza az egész emésztőrendszert. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja.

A birsalma lé hatásos lehet a reumás gyulladásra, fájdalomcsökkentőként is számon tarják. A legjobb, ha egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk.

Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a levét centrifugázzuk ki. Az éretlen gyümölcs hatása még erősebb. Főzetét is használhatjuk: némely birsalmának elég egy rottyanás, és megpuhul. Majd gyengéden meg kell kavarni, hogy egyenletesen puhuljon. Szegfűszeggel ízesíthetjük.

A birsalma mint táplálék
Birsalmasajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját, a hibás részeket kivágjuk. A héját nem kell lehámozni. A megtisztított mennyiséget megmérjük. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukorra van szükségünk. Öntsünk a lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vízet. Ezt addig főzzük, míg a lábos szélén kristályosodik a cukor. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára keverjük. Beleöntjük a jól kifőtt cukorszirupba, és felforrástól számítva 17 percen át keverve főzzük. Az elkészült pépet üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, tortaformába öntjük. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor a massza kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán hagyjuk tovább száradni. Időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba vagy folpakkba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Darabolva felhasználható püspökkenyérbe is.

Birsalma-kocsonya

Hozzávalók: A gyümölcsöt jól megmosva, vastagon meghámozzuk. A héjakból és a kivágott magházból főzzük a kocsonyát.

Annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi, és addig főzzük, amíg a lé piros nem lesz. Szűrőre vagy szitára öntjük, és hagyjuk lecsepegni. Ahány dl a lé, annyi dl kristálycukrot teszünk hozzá, és gyenge tűzön sűrűre forraljuk. Ha a masszából egy cseppet hideg vízbe ejtünk, és az megalszik, a kocsonya elkészült. Üvegekbe töltjük, és csak akkor kötjük le, ha már kihűlt.

Garami Márta
Szerves talajtakarók
Agavék
Talajgondozás
Kaktuszok teleltetése
Temető
Őszi tennivalók (október)
Ősszel-télen birsalma
Érik a gesztenye
A tök
Zöldségfélék tárolása
Dísznövény, kertészet, agrárium
Üzenetek a szerkesztőnek, Dísznövény
Még több kertészeti információ!
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu