Dátum: 2017. június 28. szerda    Mai névnap(ok): Irén, Levente


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
 
 
 Aktuális cikkek
További cikkek a kertpont.hu portálon
Látogasson a www.kertpont.hu portálra!
A sokarcú fagyöngy
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
 
 
Töklámpás
Töklámpást Írországban készítettek először. Elkészítésének alapja egy ír legenda. A legenda szerint Stingy Jack, azaz Fösvény Jack, túljárt az ördög eszén, és az ördög csak úgy tudta eredeti alakját visszanyerni, hogy megígérte Jacknek, nem viszi el lelkét halála után a pokolba. Mikor Jack meghalt, fösvénysége miatt a mennyországban sem fogadták be, ezért aztán lelke ma is a földön kóborol. Az ördög izzó szenet adott neki, hogy sötét éjszakákon azzal világítsa meg az utat. Jack a szenet kivájt, kifaragott tökhéjba tette, és azóta is így kóborol a világban.
Tökfajták
A sütőtök termése alakra, méretre, héjszínre változatos, fajtától függő. Újabban a kisebb tömegűek "piacosabbak". A száraz, lisztes sütőtököt kedvelők az úgynevezett papsapkás (tonzúrával rendelkező) laposabb tököt keressék a piacokon. Ebből a koronás töknek is nevezett fajtából is a kisméretű példányok a legszárazabbak. Egyébként minél érettebb a tök, minél sárgább a héja, annál édesebb, de egyben puhább is. A fehér vagy zöld héjú példány nem olyan édes ugyan, de szárazabb, lisztesebb. A citromsárga belű, sápadt tököt azonban ne vegyük meg, mivel ez még éretlen és emiatt ízetlen.
Mikor érett a tök?
Érett a kabak, ha a szár elszáradóban van, a kocsány elfásodott, a héj körömmel alig karcolható, a hús színe okkersárga, vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre leszedést követõen utóérleléssel válnak alkalmassá). A termés 12-14 ˚C-on napon érik a leggyorsabban. Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemege.
Tápérték-gyógyhatás
A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.

A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök megkötésében. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma 33,9 g, kimagasló a zsírtartalma 50,5 g, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát 3,6 g és jelentős az élelmirost-tartalma. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.

Fogyasztás
A tökszeleteket az indiánok megszárították, és szőnyegbe fonták. Más fajtákat tűzön sütve fogyasztottak. A gyarmatosítók a tök tetejét levágták, magos belsejét kikaparták, belsejébe tejet, mézet és fűszereket tettek, majd forró hamuban megsütötték. Európában is hamar megkedvelték, édességet, húspótló étkeket egyaránt készítenek belőlük.

Nálunk manapság a sült tök, a töltött tök, édességként a tökös-mákos rétes a legismertebb csemegék. A legfinomabb és legkönnyebben kibontható tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon szerezhető be. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég, és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.

Kapcsolódó cikkek:
Biotök
Enciklopédia:
Konyhakertkek
Szerves talajtakarók
Agavék
Talajgondozás
Kaktuszok teleltetése
Temető
Őszi tennivalók (október)
Ősszel-télen birsalma
Érik a gesztenye
A tök
Zöldségfélék tárolása
Üzenetek a szerkesztőnek, Dísznövény
Dísznövény, kertészet, agrárium
Még több kertészeti információ!
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu