Dátum: 2017. augusztus 23. szerda    Mai névnap(ok): Bence, Farkas


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
 
 
 Aktuális cikkek
További cikkek a kertpont.hu portálon
Látogasson a www.kertpont.hu portálra!
A sokarcú fagyöngy
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
 
 
Bevezetés

Betakarítás után a zöldségféléket hosszabb- rövidebb ideig tárolni kell. A cél: megőrizni a termény frissességét a szedéstől a fogyasztásig, felhasználásig. A terményt tényleges felhasználásáig a konyhában, a kamrában vagy raktárban, illetve a hűtőszekrényben vagy hűtőtárolóban tarthatjuk. A legrövidebb tárolási idő is 2-3 nap, de tárolás folyamán a termés minősége mindenképpen romlik, esetenként rohamosan romlik. Megfelelő tárolási körülményekkel a minőségromlást késleltetjük.

Tárolhatóság
A tartós tárolás arra szolgál, hogy a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt a szedés, betakarítás után néhány napnál hosszabb idő elteltével is fogyaszthassuk. A zöldségfajok tárolhatósága nagyon eltérő. Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. Vannak olyan zöldségek, amelyek csak néhány napig (gomba, spenót), mások hónapokig tárolhatóak veszteség nélkül (vöröshagyma, sárgarépa). A zöldséget sokszor megvásárlás után is tárolni kell, és ez alatt is felgyorsulhatnak a kedvezőtlen folyamatok. Ezért az első és legfontosabb a jó minőségű termék. A fajta megválasztásán túl a betakarítás időzítése is meghatározó. A termést a legjobb érettségi állapotában kell betakarítani. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük. Ilyenkor ugyanis a növényi részek víztartalma is kevesebb.

A tárolás folyamán fontos szempont, hogy a termények tápanyagtartalma ne változzon, illetve az íz- és aromaanyagok megmaradjanak. Eközben óvni kell őket a betegségektől, kártevőktől.

Gyökérzöldségek tisztítása
A gyökérzöldségeket, burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Használjunk kádat vagy teknőt, töltsük meg vízzel, majd óvatosan helyezzük bele a zöldségeket. Áztassuk 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, majd emeljük ki őket, a vizet gyengén permetezve távolítsuk el a talajmaradványokat, és itassuk szárazra a zöldséget. Ezután következhet a tárolás.
Paradicsom utóérlelése
Az első fagyok beállta előtt szüreteljük le az éretlen paradicsomot, amelyet a következőképpen érlelhetünk: helyezzük őket tálcára úgy, hogy egymással ne érintkezzenek. Tartsuk 23 °C-on zárt térben. Ügyeljünk arra, hogy a levegő páratartalma alacsony legyen. A bogyókat forgassuk át többször, a rothadó, beteg terméseket dobjuk ki.
Zöldségtárolásról általában

A szabadtéri tárolás egyszerű, olcsó, de nem szabályozható és nagy veszteséggel kell számolnunk.
A zárt téri tárolás megvédi a termékeket a legveszélyesebb időjárási hatásoktól, fagytól csapadéktól. A kiskertben termelőknek ennél több választási lehetőség nem áll rendelkezésére. A nagyüzemi termelők természetesen szabályozható hőmérsékletű, szellőztethető hűtőtárolókat is használnak. Ezekre a létesítményekre az a jellemző, hogy megoldott a mesterséges szellőztetés, a fűtés, hűtés, a szabályozott hőmérsékleten kívül változtatható a levegő nedvességtartalma. A legkorszerűbb, szabályozott légterű zöldségtárolókban változtatható a levegő oxigén és széndioxid arányát is.

Verem

A földbe ásott verem, amelynek oldalát kideszkáztuk, jó tárolóhelye a gyökérzöldségeknek. Az egymás mellé sorba rendezett gyökereket homokkal takarjuk, majd erre helyezzük a következő réteget. Hasznos a verem felszínét diólevelekkel borítani, mert ezeket a rágcsálók nem kedvelik.

pince

A legalkalmasabb a fűtetlen pince, kamra, amelynek északi oldala felől levegő áramlik a légtérbe. A felmelegedett levegő pedig a déli részen a szabadba távozik. A pince ideális hőmérséklete 2-4 °C.

Egyéb egyszerű tárolási módok
Jobb híján a terményeket a spájz szabad polcain is tárolhatjuk. Az endíviát, póréhagymát az elbontott melegágy elemei között is tarthatjuk.

A hagymát, fokhagymát összefonva, minden jól szellőző helyen, például padláson, verandán is felfüggeszthetjük. A télálló póréhagyma, feketegyökér az ágyásban is maradhat.

Amit nem szabad
Ne tároljunk ömlesztve. Ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti. 13 °C fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped. A paprikán 8 °C alatt már rothadási foltok mutatkoznak. Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze pedig keserű lesz.
Kapcsolódó cikkek:
Bio burgonya
Enciklopédia:
Konyhakertek
Szerves talajtakarók
Agavék
Talajgondozás
Kaktuszok teleltetése
Temető
Őszi tennivalók (október)
Ősszel-télen birsalma
Érik a gesztenye
A tök
Zöldségfélék tárolása
Dísznövény, kertészet, agrárium
Üzenetek a szerkesztőnek, Dísznövény
Még több kertészeti információ!
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu