Dátum: 2019. szeptember 18. szerda    Mai névnap(ok): Diána, József


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER

Gere Attila - borász
Szeptember 11-12-én, Szentendrén a Skanzenban, egész nap tapossák a szőlőt. Must- és borkóstoló, madárijesztők felvonulása, vásári komédiások és jobbnál jobb programok várják a családokat. Díszvendég: a Villányi borvidék, amelynek jeles képviselője Gere Attila. A Terasz.hu kérdéseire saját, híres pincészetében válaszolt.
 
Ars Poetica

’’Az emberiséghez több ezer éve kötődő szőlő és a belőle készült bor ma is szerves része életünknek, meghatározza mindennapjaink hangulatát. Mi, Borászok arra tettük fel az életünket, hogy a természet adta lehetőségek segítségével egyre szebb és finomabb borokat készítsünk. A kiváló minőség alapja mindenkor az egészséges szőlő volt. Ehhez kell párosulnia a szigorú, fegyelmezett munkának és a hivatásunkkal szembeni mélységes elkötelezettségnek.’’

- Gere Attilának(fotó) mi az alapképesítése?

- Erdésznek tanultam, és 17 évig erdészként is dolgoztam. ’91-től maradtam itthon, azóta már csak a szőlővel és a borral foglalkozom.

- Ez családi indíttatás, vagy személyes érdeklődés?

- Mindenképpen családi volt. Amikor ’78-ban idekerültem Villányba - úgy nősültem ide -, akkor kerültem kapcsolatba közvetlenül a borral. Az én dédszüleim voltak még villányiak, de a feleségem révén egyértelműen. Amióta a svábokat betelepítették Magyarországra, azóta ők szőlővel, borral foglalkoznak. Nálunk két generáció kimaradt. És én újra kezdtem. Én vagyok a nyolcadik.

- És mi indította arra, hogy pályát módosítson?

- A jó bor.

- A rendszerváltás, vagy csak a jó bor?

- Az, amit én személyesen megtapasztaltam az apósom bora által, előtte magát a bort, én nem értékeltem nagyra, mert az hol ilyen, hol olyan volt. Nem volt megbízható a minősége, és ha valami instabil, azt az ember előbb-utóbb elhagyja, ami stabil ahhoz ragaszkodik. A sör mindig stabil volt, még ha a minőség nem is volt olyan, de azért konstans volt, mindig azonos minőség és akkor inkább a sört választottam.
Aztán mikor idekerültem Villányba, akkor tapasztaltam, hogy az teljesen más, mint amit előtte ittam, az nem hol ilyen hol olyan, mindig stabil. És akkor kezdtem egy kicsit odafigyelni a borra.
A bor olyan mint egy kisbaba, állandóan babusgatni kell, folyamatosan ott kell lenni mellette, és figyelni, istápolni és megadni neki azt amit ő megkér.

- Ne szaladjunk ennyire előre. A borhoz szőlő kell. Mekkora területen kezdte el, és mekkora a területen gazdálkodik most?

- 700 n-t kaptunk az apóstól, és azzal kezdtük. Most a családnak van 50 ha-ja.

- Milyen fajták ezek?

- Maradtunk a hagyományos fajtáknál: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot. Most kísérletezgetünk egy-két világfajtával, és lesz itt egy kis törzsültetvény az ősi kárpát-medencei fajtákból 400 tőke, amiből meg tudjuk majd, hogy mit tudnak ezek az ősi kárpát-medencei fajták.

 
 
- És ebből a mennyiségű szőlőből mennyi bor lesz?

- Hektáronként kb. 30-35 hektoliter a világfajtáknál, az oportóból egy kicsit többet termelünk, ott olyan 70-80 hektoliter. A szőlőtermesztésnél a mindenkori gazdának meg kell határozni azt, hogy milyen bort szeretne, és annak megfelelően kell termeszteni a szőlőt.

- A szőlő termesztését gépesítették már?

- Nem, a szőlőt nem lehet. Abban nagyon sok kézimunka van, mert a gép az nem tud finom-munkát végezni, a szőlő pedig finom-munkát igényel. A kézimunkát ameddig lehet, addig nem gépesítjük. Természetesen nem kapálunk, a talajmunkákat meg a permetezést gépekkel végezzük, de az összes többi kézimunka.

- Ekkora területre hány kéz kell? Mennyi emberrel dolgoznak?

- Hirtelen nem is tudnám megmondani, mert mi bérbe adjuk ki az ültetvényeinket, a cégnél dolgozik mondjuk 32 ember, azon felül legalább 30 embernek adunk megélhetést, így hogy bérbe adjuk a szőlőket művelésre. Rengeteg munkával jár a jó és minőségi szőlő termesztése.

 
 
- Közeledik a szüret - most jutunk el a bor ’’abajgatásához’’ - ezt a finom műveletet hány szakember végzi?

- Hogy hány szakember végzi nem is annyira lényeges, egy ember kell, aki meghatározza a munkák folyamatát. Az összes többi végrehajtás kérdése. Elkezdjük, ha minden igaz egy két-három héten belül a szüretet, most egy kicsit késünk. Remélhetőleg jó időnk lesz majd, valószínű, hogy október közepe-végére készen leszünk a szürettel. Minden adva van ahhoz, hogy minőségileg a maximumot tudjuk nyújtani, legalábbis a pince-technológiában. 2002-ben elkészült az új pincénk.
Ami kint történik, hogy milyen szőlőt tudunk leszüretelni az csak részben rajtunk, de elsősorban a jóistenen múlik, hogy hoz-e szép időt vagy sem.

- Milyenek a kilátások?

- Még nincs nagy baj, csak sütni kéne a napnak, semmi mást nem kell tenni, csak süssön, és hogyha másfél hónapon keresztül süt még, akkor már nagy baj nem lehet. Akkor nagyon szép évjárat lesz.

- Hogyan tudja eladni ezt a mennyiséget?

- Mi csak kereskedőkön keresztül értékesítünk és itt helyben, a panziónkban és a borkóstolós helyiségünkben.

- Önnek vannak értékesítési gondjai?

- Hála istennek nincs.

 
 
- Ez a kapcsolatoknak, a minőségnek, vagy mindkettőnek köszönhető?

- Azt hiszem elsősorban a megbízhatóságnak. Tehát az, hogy a pincének ugye van több minőségi kategóriájú bora, vagy inkább azt mondom, hogy árkategóriájú bora, mert mindegyik alapvetően jó minőségű. Azt szoktam mondani, a bor alapvetően jó, ha tiszta ízű és tiszta illatú, csak aztán fajsúlytól függ az ára.
Megfelelő mennyiségben is tudunk most már a piacra vinni, ha egy egyenletes jó minőséget produkál a pincészet, akkor az már egy nagyon jó alap. Mellette megvan egy bizonyos mennyiség, ami évjáratokat ki tud tölteni. A nagy boroknál van amikor nem, mert nem mindig olyan az évjárat. Az alapvető dolog a megbízhatóság, ha mindig tiszta ízű jó borokat készít az ember, akkor már különösebb probléma nem lehet.

- Az EU csatlakozás milyen új helyzetet hozott létre?

- Én igazából nem vettem észre semmit még, talán egy kicsit nagyobb az érdeklődés a magyar borok iránt, így a mi boraink iránt is. Azt látom, hogyha nincs kereskedőm kint - ez eddig is úgy volt -, akkor nem tudom eladni. Ott mindenképpen kereskedőt kell találni, aki forgalmazza a borainkat. Ez inkább csak adminisztrációs könnyebbség, nem kellenek már különböző papírok, vámpapírok, a vámosok azért még kijönnek és megnézik a dolgainkat. Talán már majd azzal, hogy az EU-ba kerültünk bennünket is emberszámba vesznek. Mert eddig úgy tapasztaltam, hogy nem nagyon. Mi nem léteztünk gyakorlatilag a nyugat számára.

- Egyes vélemények szerint bármilyen híres a Tokaji, a világban valódi versenyképesek a villányi vörös borok lehetnek. Önnek erről mi a véleménye?

- Ezt így nem osztom, mert világ legjobb desszertborának a mai napig Tokaji Aszút tartom. Az utolsó 10 évben is, ahol a Tokaji Aszú megjelent, ott mindenhol tarolt. Tehát lehet a világ legdrágább bora egy francia borvidékről, az csak a cipőjét vihette a Tokaji Aszúnak. A mai Tokajiak még sokkal szebbek és jobbak, tele vannak gyümölccsel, finomsággal, élnek azok a borok, nagyon finomak, hosszú ízűek, gyönyörű, mintha az ember gyümölcsbe harapna, valami csoda.
Vörösborból azt mondom, hogy Villány nagyon jó úton halad. Villánynak végül is a második világháború előtt már jó híre volt, mondhatnánk azt, hogy talán világhírű volt, kis nagyképűséggel. Jó úton haladunk, hogy Villány újra visszaszerezze azt a hírét, ami valamikor volt. Óriásiak az adottságok, abszolút az, ami a vörösborhoz kell. Itt Villányban minden adottság megvan. Ettől kezdve már csak rajtunk múlik, hogy mi ezeket az adottságokat használjuk, kihasználjuk, de ne visszaéljünk vele.

- Elkészült a bor, el is adták. Leveszem a polcról, először megnézem az üveg formáját, megnézem a címkéjét, aztán kinyitom, és eldöntöm, hogy veszek-e máskor is. A kiegészítő iparág, üveg, dugó, parafa, a címkekészítés, ennek a design-ja, és ennek a háttere milyen?

- Én ragaszkodom a klasszikus formához. Ezek a különböző furcsa formájú üvegek nem az én stílusom, ott inkább az üvegforma akarja eladni a bort, és ott a beltartalom inkább mellékes. Inkább a klasszikus formához ragaszkodom, a beltartalom legyen a lényegesebb.
Magyarországon megszűnt a zöldüveg gyártása, Európában azt hiszem, van 3 vagy 4 nagy üveggyár, és az uralja már az egész európai piacot, de hát végül is el vagyunk látva, ilyen szempontból nincs probléma ezzel a klasszikus üveggel.

- Hol szerzi be?

- Egy olasz cégtől vesszük az üveget. A parafát viszont egy portugál, az Amorin cégtől vásároljuk, nekik van Magyarországon egy képviselete, én velük kezdtem borászkodni és a mai napig velük dolgozom.
A kapszuláinkat 90 %-ban mindig Ausztriából hozzuk be, részben Magyarországról vásároljuk. A címke az viszont egy az egybe magyar, azt Kecskeméten a valamikori Petőfi nyomdában készíttetjük. Ott tökéletes, új a technológia, ők segítettek nekem a két főborom címkéjének a megtervezésében. A papírkartonokat innen Horvátországból hozzuk, 20 km-re van csak tőlünk és a minőséghez képest jó áron hozzák.
A nagy borainkat már nem papírkartonban, hanem faládában értékesítjük, amit itt Villányban egy asztalos üzem készít. Amióta elkezdődött a minőségi boroknak faládában való forgalmazása, azóta már 3-4 emberrel több dolgozik, mert ez egy aprólékos munka, és sok időt igényel.

- Eljutottunk a lényeghez: nagy borok. Gere Attilának melyik a zászlós bora?

- A Kopár borunkat nevezzük mi a ''zászlós borunknak''.

- Miért Kopár?

- A Villányi hegy déli oldalát, ezt a dűlőt nevezik Kopárnak. Nagyon egyszerű kifejezés, ezt minden náció nagyon egyszerűen ki tudja ejteni, egy markáns, kemény szó. Tehát ez már kifejezi bizonyos fokig a minőséget is, hogy itt egy markáns kemény borról van szó, ennek egy hasonló megjelenítést csináltunk a címkén is. Maga a bor a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot, tehát a 3 világfajtának a házasításából áll össze.
Van még ezen kívül még egy, ami a Kopárt egy kicsit felülmúlja, de abból kisebb mennyiségünk van, inkább azt mondom, hogy ott van mellette a Solus névre hallgató 100%-os Merlot borunk, ami viszont csak a Kopár dűlőről származik.

Az új pincénk elkészült 2002-ben, úgyhogy minden, minden adottságunk megvan most már ahhoz, hogy jó borokat készítsünk.

Fotó: a szerző

[Kadelka László]

Cikk nyomtatása

Küldje el a cikket ismerősének!
 
feladó neve:    
feladó e-mail címe:    
címzett neve:    
címzett e-mail címe:  
 
Születésnapi levél
Paul Lendvainak
Lieber Paul, kedves Pali, Isten éltessen bis hundertzwanzig derűben, egészségben a számodra kedves és fontos személyek nyújtotta gute Gesellschaftban. (Lipovecz Ivántól)
Archívum
Legfrissebb cikkeink
Jubilál a Szebeni Műhely

70 éves a bábjátszás Békéscsabán

Magyar nap a Velencei Filmfesztiválon

Születésnapi levél - Paul Lendvainak

A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film

2019 augusztus 20-i kitüntetések

Halasi Imre a Barlangszínházban rendez

Születésnapi levél - Fekete Péternek

Pataki András - A mű örök mementó

Az idei trieszti Sci+Fi filmfesztiválon minden elképzelhető

Sajtószemle
Enciklopédia
További cikkek a kertpont.hu portálon
A sokarcú fagyöngy
Szerves talajtakarók
A póréhagyma
Agavék
A vizitorma
A csontritkulásról
Webtechnológia
Technológiák, fejlesztési megoldások, referenciák a Terasz.hu - tól
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu