Dátum: 2019. szeptember 19. csütörtök    Mai névnap(ok): Vilhelmina


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER

Ne csak holnap legyen halnap
Restye László(fotó) halárus: a halfogyasztás Magyarországon messze alatta van a kívánatosnak, és az élővizeinket tekintve a lehetőségeknek is. Az egészséges táplálkozás miatt sokkal több hal fogyasztása lenne kívánatos. Bár a Karácsony a „csúcsidőszak”.
Békés megye román határ menti része a Kőrösök vidéke. Sok halastó található a környéken, minden vízparton „áztatják” a horgászok a csalit. Gyulán a piac bejáratával szemben van Restye László halárus standja, vele beszélgetünk a környék halfogyasztási szokásairól.

 
„Valóban sok élővíz vesz minket körül és ez nagyban befolyásolja a forgalmunkat. Én csak friss, őshonos-tiszai halat árulok. A forgalomra rányomja bélyegét az egyre fogyó vásárló-erő. Egy héten csak három alkalommal van „piacnap”, és bár sütjük is és élve is áruljuk a portékát, egyre nehezebb kigazdálkodni egy minimális hasznot. – mondja Restye László.
Ezért az „előremenekülést” vagyok kénytelen választani. Miután Gyula idegenforgalma igen jelentős a nyári időszakban, ezért kerestem, és a belvárosban sikerült találnom egy halsütésre alkalmas kis területet, amely a keresztségben a „Harcsafészek” nevet kapta. Ugyanis az őshonos halfajták mellett egyre népszerűbb az afrikai törpeharcsa, amelyben nincs szálka, rendkívül jó ízű a húsa és nincs „jellegzetes hal íze” és ez teszi közkedveltté.”

 
 
A Gyulai Várszínház nyári programjai alatt erősen föllendül az idegenforgalom. A városba érkező vendégek és a számos híres színművész mostantól a belvárosban is megtalálja a frissen sütött halainkat. Városunk lakója a kitűnő színész Kovács Lajos, aki törzsvendégnek számít, és nagyon megszerette az általam készített halászlét, gyakran kérdezi, hogy mikor csinálok újra.

 
- Így Karácsony előtt elárulná a Kovács Lajos által is kedvelt halászlé receptjét?

- … hát azt talán nem, de annyit azért elmondok, hogy sok apróhalat főzök az alap-lébe, majd a paradicsom és sárga-paprika lepirítása után igen sok belsőséget is teszek halhús mellé, és teljes mértékben mellőzöm a halászlé kockát és a különféle sűrítményeket.

 
- Mi a vélemény arról az új rendeletről, amely megtiltja a hal élve árusítását?

- Ez régen is így történt. A hal is egy érző élőlény, a szatyorba cipelés és a kádban, klóros vezetékes vízben való tartás valójában állatkínzás. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy csak kábítva lehessen elvinni a boltból.

[kl]

Cikk nyomtatása

Küldje el a cikket ismerősének!
 
feladó neve:    
feladó e-mail címe:    
címzett neve:    
címzett e-mail címe:  
 
Születésnapi levél
Paul Lendvainak
Lieber Paul, kedves Pali, Isten éltessen bis hundertzwanzig derűben, egészségben a számodra kedves és fontos személyek nyújtotta gute Gesellschaftban. (Lipovecz Ivántól)
Archívum
Legfrissebb cikkeink
Jubilál a Szebeni Műhely

70 éves a bábjátszás Békéscsabán

Magyar nap a Velencei Filmfesztiválon

Születésnapi levél - Paul Lendvainak

A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film

2019 augusztus 20-i kitüntetések

Halasi Imre a Barlangszínházban rendez

Születésnapi levél - Fekete Péternek

Pataki András - A mű örök mementó

Az idei trieszti Sci+Fi filmfesztiválon minden elképzelhető

Sajtószemle
Enciklopédia
További cikkek a kertpont.hu portálon
A sokarcú fagyöngy
Szerves talajtakarók
A póréhagyma
Agavék
A vizitorma
A csontritkulásról
Webtechnológia
Technológiák, fejlesztési megoldások, referenciák a Terasz.hu - tól
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu