Dátum: 2018. december 19. szerda    Mai névnap(ok): Viola


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
 
 
 Aktuális cikkek
További cikkek a kertpont.hu portálon
Látogasson a www.kertpont.hu portálra!
A sokarcú fagyöngy
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
 
 
Otthon a kissé már megszikkadt fűszerpaprikát csumájánál tűvel átszúrva fonálra fűzik, és a ház napos oldalára kifüggesztve utóérlelik. A paprikafüzérekkel körbevett, napsugaras házak még manapság is a Szeged, Kalocsa környéki falvak jellegzetessége.

Amikor a paprikafüzérek a házak falán szikkadttá válnak, kialakul a pirospaprikára jellemző harmonikus íz, aroma és illattartalom. Az őrlés előtt végezik a hasítást, amely jellegzetesen a fűszerpaprika feldolgozáshoz kapcsolódó munka. Ennek során eltávolítják a magot és a csumát, megmarad a ragyogó, mély-piros termésfal (bőr), amit aztán finomra őrölnek.

Az őrlés kezdetben fából készült, lábbal hajtott külükben történt, ezeket váltották fel a vízimalmok, illetve gőzmalmok. A XIX. század végén a szegedi molnárok szabadalmaztatták a hengerszéket. Az őrlést terméskőből faragott köveken végezték, a molnárok apáról fiúra öröklődő tudásukkal érték el, hogy kialakuljon az a tüzes-piros szín, amit a világon olyannyira megkedveltek. Az őrlés e módja mind a mai napig megtalálható technikai elem a paprikamalmokban.
A képen látható Paprikamalom - működő makettet Farkas Mihály paprikaőrléssel foglalkozó hajómolnár készítette el. Ez saját hajómalmának méretarányos másolata. Belső része kidolgozott, három részből áll:
- a malomhajó, melyben az őrlést végezték
- a völgyhajó,
- munkakészség, amit a völgyhajó tartott, (az un. malomkereket) melyet a víz hajtott, ami erőátvitellel működtette a malmot.
Hozzá tartozott még két csónak, az egyik a molnárladik, mellyel a molnár közlekedett, a másik a szállítóladik, ezen szállították az őrleményt. Tartozék volt továbbá egy un. szánkó, melyen a téli jégzajlás előtt száraztekerővel partra vontatták a hajómalmot. A száraztekerő állt egy un. kötélbabából melyre a kötelet tekerték a baba felső részén kereszt irányban átvezetett hajtórudakkal. A malom partközelben vagy folyómeder közepén a sodrásban volt kihorgonyozva a vízfolyással szemben. Ezek a hajómalmok a 20. század elejéig működtek.

Az információk a A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum honlapján találhatók.

A fűszerpaprikát inkább fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok mind szervezetünk védelmét szolgálják. A C-vitamin és a fűszerpaprika szorosan összefonódott fogalmak, amely Szentgyörgyi Albertet világhírűvé tette. De a színt adó karotionidok, provitaminok, kapszaicin, a paprikamagban található tokoferolok mind-mind fontos alkotórészek. Fontos szerepe van a főleg a magvakban elhelyezkedő zsíros olajoknak is, amelyek az őrlemény színét konzerválják és emellett még kedvező az orvosélettani hatásuk is. Megemlítendő még a jelentős cukortartalom (szárazanyagra vonatkoztatva 18-25%). A csípős ízt a kapszaicin nevű alkaloida adja. A kapszaicin táplálkozás-élettani hatása rendkívül kedvező, napjainkban már a gyógyászatban is felhasználják. A csípmentes fajták nem tartalmaznak számottevő mennyiségű kapszaicint. A fűszerpaprika-őrlemény energiatartalma kb. 1000-1500 kJ/100g.
Paprikás rétes: Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 0,25 dkg só. Töltelékhez: 75 dkg borjúlábszár, 1 vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj.

A liszt közepébe tesszük az olajat és gyenge ecetes, langyos, sós vízzel gyenge rétestésztát készítünk. Gyúrótáblán hólyagosra gyúrjuk, majd cipóalakban, tetejét langyos olajjal megkenve letakarva negyed órát pihentetjük. Lisztezett abroszon kinyújtjuk és kissé szikkadni hagyjuk. Közben a húst kockákra vágjuk és hagymás paprikás olajban pörköltet készítünk, beletéve a szeletelt paprikát, paradicsomot és a tejfölt. A húst a levéről leszűrjük és ledaráljuk, hozzákeverünk a levéből annyit, hogy töltelék sűrűségű legyen. A megszikkadt rétest ezzel megtöltjük, felsodorjuk és tetejét olajjal megkenve sütőben szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
A recept a Szegedi Paprika Rt. honlapján található.

Kapcsolódó cikkek:
Fűszerpaprika otthon
Enciklopédia:
Fűszernövények, gyógynövények
Szerves talajtakarók
Agavék
Talajgondozás
Kaktuszok teleltetése
Temető
Őszi tennivalók (október)
Ősszel-télen birsalma
Érik a gesztenye
A tök
Zöldségfélék tárolása
Üzenetek a szerkesztőnek, Dísznövény
Dísznövény, kertészet, agrárium
Még több kertészeti információ!
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu