A ZSENI ÉVE
Boldog Új Mozart Évet Kívánunk!
Mozartot ünnepli egész évben a muzsikus társadalom és a közönség. A fantasztikus zseni 250 éve, 1756. január 27-én született.

Kemény, hideg téli estén született Wolfgang Amadeus Mozart a hetedik gyermek. A népmesék világában a hetes nagy szerencsét jelent. Mozart azonban nem a mesék birodalmában, hanem a muzsika varázslatában vitte végbe csodás cselekedeteit.
Őt ünnepli most a világ, és az ünnepi koncertekre jut a művekből bőven. A 600 szerzeményből egy éven át minden nap meg kellene hallgatnunk egyet-kettőt, akkor érnénk csak a sor végére.

A Mozart család - Nannerl, Wolfgang Amadeus, Leopold
 

Mozart ünnepet rendez január 27-29 között a budapesti Művészetek Palotája, ahol három napon keresztül kiálítással, koncerttel, balettelőadással, vígassággal éljenzik a zsenit.
Az egész országban koncertekkel adóznak a zeneszerző emlékének. Már 23-án elkezdődik az ünnepi hangversenyek sora - Székesfehérváron az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Szegeden a Szegedi Szimfonikusok, Budapesten a Nemzeti Hangversenyteremben a Debreceni Filharmonikus Zenekar előadásában is megszólalnak Mozart művek.
Január 25-én az Óbudai Társaskörben főiskolások adják elő a Figaro házasságát. A Győri Filharmonikusok 25-én Veszprémben, 26-án Györött tartanak ünnepi koncertet. A pécsi Művészetek Házában 27-én Mozartiada, Budapesten az Aranytíz Művelődési Központban Mozart napok kezdődnek. Szombathelyen a Szimfonikus Zenekar Mozart emlékestet ad 30-án a Bartók teremben.

Mozart portrék:

 
 

De nem csak egy-egy koncerttel adóznak az együttesek a nagy muzsikus emlékének. Mozart bérletet indított a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió zenei együttesei, a Szomathelyi Szimfonikus Zenekar. Mozart és Bécs bérlet címmel hallhatnak hangversenyeket a Zeneakadémián is.

Bécs és Salzburg is ünnepli a zsenit. Egész Ausztria ünnepel - Mozart kiállításokkal, a Mozart-emlékházakban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol Mozart összes operáját bemutatják. De az új Mozart-operaházban a Theater an der Wien-ben, Salzburgban a "Best of Mozart" koncertsorozaton, vagy Bécsben a Peter Sellars "New Crowned Hope" fesztiválján is.

Sőt a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja is főként a 250 éve született Mozart, valamint a nem mellesleg 125 éve született Bartók műveire építkezik idén.

Mozartot hallgatni ünnep, ha 189 éve, vagy 254 éve született is. Az volt tavalyelőtt, és az lesz jövőre. Művei nem csak évfordulókon csillognak, és ezért nem is csak akkor szólnak. Még nagyon sok boldog Mozart évet kívánunk mindenkinek!

[ Szikszay Szilvia ] 2006-01-10 00:02:00