A bel canto Itáliája
Olasz Kultúrintézet (Budapest, Bródy Sándor u.8.)
A bel canto Itáliája címmel három estből álló koncertsorozat az Olasz Kultúrintézet és az Opera Historica Alapítvány együttműködésében. Az Alapítványt Szűcs Márta Liszt-díjas magánénekes hozta létre 1996-ban, Bellini, Donizetti és Verdi kevéssé ismert operáinak népszerűsítésére.
 
Arnaldo Dante Marianacci, az Olasz Kultúrintézet igazgatója elmondta:
"Szeretnénk megismertetni a magyar közönséget az olasz opera kincseivel. Bellini, Donizetti és Verdi, Magyarországon méltatlanul keveset játszott műveinek részleteit hallgathatják meg az érdeklődők."

Szűcs Márta, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekesnője, aki pályakezdése óta a bel canto operák elkötelezett tolmácsolója. A brüsszeli Bel Canto Énekversenyen Donizetti Lammermoori Luciájának megformálásáért a legjobb női alakítás díját nyerte el, s ez az elismerés hét előadásra szóló meghívást jelentett a Liege-i Vallon Királyi Operába. Kiemelkedő sikerét jelzi, hogy szereplését a nemzetközi sajtó a bel canto diadalaként méltatta.
Alapítványának első jelentős vállalkozása Bellini A puritánok című operájának magyarországi bemutatója volt 1996-ban, s a darab koncertszerűen hangzott fel a Magyar Állami Operaház színpadán. A különleges előadás sikerét jelzi, hogy három évvel ezelőtt meghívást kaptak a koppenhágai Tivoli Nemzetközi Fesztiválra, ahol Bellini operája Friedrich Haider dirigálásával hangzott fel.
Az Opera Historica Alapítvány 2000-ben a londoni Magyar Kulturális Intézetben is bemutatkozhatott, ahol Erkel Ferenc Bánk bán című operájának keresztmetszetét adta elő.

Az első hangversenyre október 27-én kerül sor, amelyen Bellini Norma, Donizetti Boleyn Anna, valamint Verdi Simon Boccanegra, Rigoletto és Traviata című operáiból hangzanak fel részletek Clementis Tamás, Pánczél Éva, Perencz Béla és Szűcs Márta tolmácsolásában, Szennai Kálmán zongorakíséretével.
A második, A bel canto bűvöletében című, november 29-i estre is várják az olasz operák rajongóit.
A harmadik, karácsony előtt, december 14-én Bellini két -Magyarországon keveset játszott - operájának, A puritánok és Az alvajáró című műveknek részleteit hallgathatják meg az érdeklődők.

A koncertek 19 órakor kezdődnek.

[ Kadelka László ] 2005-10-21 00:02:00