Tavaszi csokor Európából
Bécs, Salzburg, Róma, Moszkva művészei lépnek pódiumra a héten a Budapesti Tavaszi Fesztivál komolyzenei eseményein.

Egy különleges kamarazenei csemege és egy zenekari est került egy napra és egy időpontban a Tavaszi Fesztivál programjára. A Bécsi Filharmonikus Zenekar szólistái és Barbara Moser lépnek fel az Olasz Kultúrintézetben, a Salzburgi Fesztiválzenekar pedig a Zeneakadémián március 22-én. Az I Musici di Roma együttes az 1700-as évek Itáliáját varázsolja a közönség elé március 23-án az Olasz Kultúrintézetben, a Zeneakadémia március 25-ei vendége a nagyhírű Moszkvai Virtuózok Kamarazenekar lesz.

A “Bécsi”-ek zongoravirtuóza Barbara Moser (fotó) summa cum laude végzett a Bécsi Zeneakadémián 1994-ben, aztán a Torontói Királyi Konzervatórium padlóját koptatta pár évig. Versenyek és fesztiválok következtek, koncertek mindenkivel, aki számít, Bösendorfer és Yamaha ösztöndíj. A kedvenc műfaja mégis a kamarazene és a dalirodalom lett. Március 22-én Barbara Moser és a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólistái duókat és triókat játszanak. Fellép Wolfgang Schulz fuvolaművész, aki már 35 éve dolgozik a zenekarban, a fiatal
hárfás, Xavier de Maistre, és Franz Bartolomei csellóművész, aki szintén régóta a Bécsi Filharmonikusok oszlopos tagja.

A Salzburgi Fesztiválzenekart a városban élő magyar művész Bényi Tibor (fotó) alapította 2001-ben. Fellépéseik műsorát természetesen Mozart és korának zenéjére alapozzák. A Zeneakadémiai koncert közreműködője lesz Berkes Kálmán és a Budapesti Fúvósegyüttes is. Olyan közkedvelt darabok szólalnak meg az est folyamán, mint Mozart Kis éji zenéje, és c-moll szerenádja.

Aki esetleg nem ismerné Paisello, vagy Locatelli műveit, az március 23-án csemegézhet belőlük az Olasz Kultúrintézetben. De a négy évszak kedvelői is jól járnak, az este második felében a népszerű Vivaldi mű kerül terítékre. Az I Musici di Roma zenekart 1952-ben alakította 12 fiatal olasz muzsikus, hogy felélesszék a 18. századi olasz vonószenekari repertoárt. Az együttes tagjai mind kiváló szólisták, elementáris erővel játszanak csodás és nagyon értékes régi hangszereiken.

I Musici di Roma
 
Vlagyimir Szpivakov Alekszej Utkin
 

Moszkva legjobb zenészei 1979-től Moszkvai Virtuózok Kamarazenekar néven dolgoznak együtt. Az együttes művészeti vezetőjét, Vlagyimir Szpivakovot hazája legjobb hegedűseként tartják számon külföldön. Március 25-ei műsorukon Schnittke szonátát, Bach kettősversenyt és Csajkovszkij Vonósszerenádot hallhatnak az érdeklődők. Az est szólistája a világ egyik vezető oboistája, Alekszej Utkin lesz.

[ Szikszay Szilvia ] 2005-03-22 07:01:00