A KULTÚRA ÚJ FELLEGVÁRA
Megnyílik a Művészetek Palotája
2005. március 14-e nagy napja a Magyar kulturális életnek. Elkészült és látogatókat fogad a Művészetek Palotája. Demján Sándor emlékeztetett arra, hogy az előző kormány kezdte az építkezést, és az új kormány – dicsérendő módon – befejezte! A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ünnepi nyitó hangversenyével megnyílik a Zoboki Palota.
A Művészetek Palotája
 
2005. március 04-én 20 órakor a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében, Kocsis Zoltán felemeli karmesteri pálcáját és beinti a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, amely eljátssza Beethoven Házavatás nyitányát, ezzel hivatalosan is megnyílik a Művészetek Palotája. A programban szerepel még Liszt A-dúr zongoraverseny, Ránki Dezső előadásában, Bartók-Kocsis Három zenekari darab (Burleszk, Ábránd, Scherzo), Kodály Psalmus Hungaricus. Közreműködik Kiss B. Attila, a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A Nemzeti Hangversenyterem bejárata
 
A 2002-ben átadott Nemzeti Színház mellett elkészült a Nemzeti Hangversenyterem, a Ludwig Múzeum és a Fesztivál Színház, gyűjtőnevén a Művészetek Palotája.
Az épület a világ egyik legkorszerűbb kulturális tömbje. A három különálló intézményt magába foglaló teljesen akadálymentesített, 64.000 négyzetméteres épületegyüttes, a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda tervei alapján valósult meg.
Magyarországon még nem épült olyan hangversenyterem, múzeum és színház, amely a kor legmodernebb technikáját foglalja magában. Az épület 500 személygépkocsi befogadására alkalmas garázzsal rendelkezik, autóbuszok részére külön parkolóhely biztosított,
Az épületegyüttes központi része a Nemzeti Hangversenyterem, amelynek akusztikájára a világhírű amerikai ARTEC cég, Russell Johnson vezette csapata a garancia.
Zoboki Gábor (fotó) az épület bemutatásakor a koncertteremben időzött legtöbbet, ahogy elmondta, legnagyobb feladat az volt, hogy az akusztikusok minden kérését „lefordítsa” építész-nyelvre. A tervező maga is kórusban énekel, és azt vezényli is, látható – jogos - büszkeséggel avatta be az érdeklődőket a tudnivalókba.
A terem nézőterének teljes befogadóképessége 1699 fő (ebből 136 állóhely) és további 160 pódiumülés is kialakítható. A pódium mérete – az aktuális produkcióhoz igazodóan – háromféle lehet. Felette a hangvető ernyő a koncertek igényeinek legjobban megfelelő akusztika megteremtését szolgálja, ugyancsak az ajtókkal szabályozható, a terem térfogatát módosító 58 zengőkamra.
Jovánovics György térplasztikái nemcsak díszítik a nézőteret, hanem a kifogástalan hangminőséget is szolgálják.

A Nemzeti Hangversenyterem
 
A csúcstechnológiájú audiovizuális rendszer alkalmas különleges fényhatások elérésére, hangfelvételekre és filmvetítésekre is. A teremhez kapcsolódó stúdiókban CD-és DVD-kiadványok számára professzionális felvételek készíthetők.
A koncertterem orgonája, amelyet a Pécsi Orgonaépítő Kft. és a német Mühleisen cég közöse készít, még csak félig készült el. Az épület képét és az akusztikáját befolyásoló sípokat felszerelték, a többit folyamatosan készítik.

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT FIATALOKNAK
A Nemzeti Hangversenyterem koncertjeire a kezdés előtt fél órával – diákigazolvány felmutatásával –200 forintért váltható belépő az állóhelyekre.

A Fesztivál Színház
 
A palota keleti oldalán helyezkedik el a Fesztivál Színház, amelynek alapterülete több mint 14.000 négyzetméter. A 452 férőhelyes színházterem egyaránt alkalmas prózai, komoly és könnyűzenei koncertek, de akár divatbemutatók megtartására is. A korszerű 750 négyzetméteres – oldal-és hátsószínpaddal is rendelkező – színpad nyílását 12 és 18 méter között lehet változtatni. A nézőteret Ambrus Sándor szobrászművész diófa alkotásai díszítik, amelyek az akusztikai burkolat szerepét is betöltik. Ebben az épületben is minden igényt kielégítő professzionális hang-és képrögzítés lehetséges.

Monteverdi: L’Orfeo - kép a próbáról
 
A Fesztivál Színház 2005. március 16-án, Monteverdi: L’Orfeo című olasz nyelvű operaelőadással nyitja meg kapuit. Közreműködik a Purcell Kórus és korabeli hangszereken az Orfeo Zenekar, vezényel Vashegyi György, rendező Káel Csaba.
Ez a terem évi száz este a Magyar Nemzeti Táncszínház hajléka elsősorban. A táncművészek április 29-én a Tánc Világnapja tiszteletére gálaesttel kezdik rendezvénysorozatukat.

A Ludwig Múzeum
 
A palota Duna felőli oldalát foglalja el a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum. Az első emelet az időszaki kiállítások, a második és harmadik szint a múzeum gyűjteményéből rendezett tárlatok helyszíne. A korszerű múzeumtechnológiai igényeknek megfelelő épületben a műtárgyak számára ideális klíma-és fényállapotokat biztosítanak. Az általános megvilágításhoz használt speciális fólia jó minőségű szórt fényt biztosít, amelyet a különböző effektusok létrehozására alkalmas egyedi világítótestek egészítenek ki. A világítást a Villes Kft. készítette.
A kiállítóterekhez vetítőszobák és számítógépekkel felszerelt interaktív bemutatóterem is csatlakozik. A második emeleti szakkönyvtárban több ezer művészeti könyv és folyóirat várja a látogatókat. A mellette található gyermekfoglalkoztató rendszeres múzeumpedagógiai foglakozásokra nyújt lehetőséget. Az első emeleti előadóterem szakmai és társművészeti programok helye. A földszinti kávézó egyedi tapétáját Komoróczky Tamás képzőművész tervezte.

Palota belső
 
A Ludwig Múzeum megnyitására 2005. március 14. hétfő, 18.00. órakor Ludwig Múzeum, Üvegteremében kerül sor. Néray Katalin igazgató köszöntője után Bozóki András kulturális miniszter, Irene Ludwig, a gyűjtemény egyik alapítója és Bruno Racine, a Pompidou elnöke mond megnyitó beszédet.
A ceremónia után megtekinthetik a nyitótárlatokat: a Feszített művek – Válogatás a Ludwig Múzeum saját gyűjteményéből, valamint A modernség talánya Válogatás a párizsi Musée National d'Art Moderne Centre G. Pompidou gyűjteményéből. című kiállításokat.

Palota belső
 
A Művészetek Palotája az előadások és programok mellett számos szolgáltatással is látogatói rendelkezésére áll. Reggeltől késő estig várja a beszélgetni, enni-inni, és színvonalas ajándékot vásárolni akarókat, és ehhez kellemes kisebb-nagyobb tereket biztosít:
P’Art Kávéház
Tradicionális kávéházi kínálat Internet-hozzáféréssel. Nyitva mindennap 10 órától, előadási napokon 24, máskor 22 óráig.

Büfék
Az előcsarnokban a büfé egész nap nyitva tart, de az előadások szüneteiben mozgóbüfék is segítik a gyors kiszolgálást. Az épület legfelső szintjén található Panoráma Terasz csodálatos budapesti panorámát kínál.

Vincze Könyvesbolt
A ház arculatához igazodóan színvonalas képzőművészeti, zenei és irodalmi kiadványokkal és albumokkal, szakmai folyóiratokkal áll a vásárlók rendelkezésére. Nyitva tartás: hétfőnként 14 órától, kedd-vasárnap 10 órától, mindennap a rendezvény utolsó szünetéig.

Hangfürt Zeneműbolt
A kínálat felöleli a valamennyi zenei műfajt. A ház hangversenyein elhangzó művek különböző felvételei, a fellépő művészek, zenekarok CD-i is megvásárolhatók. A gyermekek zenés és prózai mesék közül is választhatnak. Nyitva tartás: hétfőnként 12 órától, kedd-vasárnap 10 órától, mindennap az utolsó rendezvény végéig.

Rendezvényhelyszínek
A házban konferenciákra, tanácskozásokra, egyéb rendezvényekre, valamint hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokra alkalmas helyiségek, terek állnak rendelkezésre.

Palota belső
 
JEGYÉRTÉKESÍTÉS

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT FIATALOKNAK
A Nemzeti Hangversenyterem koncertjeire a kezdés előtt fél órával – diákigazolvány felmutatásával – 200 forintért - váltható belépő az állóhelyekre.

A Művészetek Palotája programjaira jegyek kaphatók:
a M.P. jegypénztárában:
1095 Bp. Komor Marcell u. 1. Tel.: (1) 555 – 3300
Nyitva: hétfő-szombat 13-18 óráig, vasárnap 10-15 óráig, előadások napján az előadások végéig.

Online: www.jegyelado.hu

Továbbá az ismert jegyirodákban.

Fotó: Bálint F Gyula, Batár Zsolt, Kadelka László, Pető Zsuzsa, Polgár Attila.

Tisztelt Érdeklődő, kedves Vendég!

Ön bizonyára először jár majd a Művészetek Palotájában. Kérjük, induljon el időben a meglátogatni kívánt eseményre, mert előtte még meg kell találnia a parkolóhelyet, a legközelebbi bejáratot, a ruhatárakat, a helyszínre vezető lépcsőket és lifteket, a büféket. Ez jó néhány percet igénybe vehet, bár a tájékozódásban az utcán rendőrök, bent a házban pedig hostessek fogják segíteni.

[ Kadelka László ] 2005-03-14 06:02:00