Raiffeisen Jazz Klub - Vasvári String Trió és Bernard Maseli koncertje
IBS Színpad (II. ker., Tárogató út 2-4.) 2005. március 4-én 19.30
2005. március 4-én négy virtuóz zenész előadásában izgalmas zenei világ elevenedik meg a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozatában: a Vasvári String Trió (Vasvári Pál – basszusgitár, Birta Miklós – akusztikus gitár, Frankie Lato – hegedű) lép fel. Vendégszólista, a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli (aki 2002-ben Pat Metheny-vel is készített CD-t).
Vasvári Pál basszusgitáros, zeneszerző a legutóbbi két és fél évtizedben meghatározó egyénisége a magyar zenei életnek, több mint 50 albumon hallható 250-300 kompozíciója. A ’90-es évek elejétől mind a mai napig neves amerikai zenészekkel dolgozik, köztük olyan muzsikussal, mint Mike Stern. 2000-ben hozta létre új, állandó formációját, a String Triót, amelyhez Birta Miklós New York-ból, Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) Párizsból csatlakozott. Bernard Maselivel tökéletes zenei összhangban muzsikálnak, s mind a négyen hangszerük virtuózai. Nem csoda, hogy mindenhol, ahol fellépnek, elkápráztatják a közönséget.

Vasvári Pál (fotó): 1981-ben végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban nagybőgő szakon, majd karrierjét is nagybőgőn kezdte. 1989-ben váltott át basszusgitárra. Az első fontos zenekar, amelyben játszott, a Füsti Balogh Gábor és Lakatos Antal (azaz a szerte a világon ma már Tony Lakatosként ismert szaxofonos) nevével fémjelzett Kis Rákfogó volt, majd Gárdonyi Lászlóval és szintén Lakatos Antallal a Bacillus következett, amely Nyugat-Európában is sikereket aratott.
A ’90-es évek elejétől kezdve dolgozott és dolgozik amerikai világsztárokkal is, köztük olyan, állandó partnerekkel, mint Dave Samuels és Mike Stern (aki többek között Miles Davis és Jaco Pastorius zenésztársaként muzsikált). Vasvári Pál már többszörös Emerton-díjas, s 2000-ben Az év produkciója címet kapta a Hungarian World Music Orchestra, amelynek Vasvári Pál a vezetője és zeneszerzője.

Legújabb formációját az újító szándék hívta életre: a 2000-ben létrehozott String Trio különleges összeállítású dzsessz zenekar, amelyben két gitáros és egy hegedűs játszik. A trió első lemezének anyagát Vasvári Pál a Cote D’Azur-on komponálta, innen származik az album címe: Azur, amelynek magukkal ragadó, életörömöt sugárzó dalai mediterrán hangulatot árasztanak.

Frankie Lato: Látó Ferencként született 1972-ben, Szegeden, édesapja a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja. Mindössze 16 éves volt, amikor 1988-ben Franciaországba utazott tanulni. Párizsban vette fel a Frankie Lato nevet, mert sosem tudták rendesen leírni-kiejteni a Látó Ferencet. A Boulogne-i konzervatóriumba járt, ott végzett hegedű szakon. Hét évet töltött Franciaországban, tanult, s ahhoz, hogy közben megéljen, dzsesszkocsmákban dolgozott. Párizsban a neves hegedűs, Didier Lockwood tanítványa is volt - akinél éppen mostanában nem más, mint a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov tanul improvizációt.
A kilencvenes évek közepén „több részletben” költözött haza, de a franciaországi kapcsolatai megmaradtak. Csak most már innen jár vissza koncertezni.
Hegedűjén öt húr van, mint a gyimesi csángóknál, akik azonban zengőhúrt húznak a többi alá. Frankie Lato a brácsa C húrját tette fel ötödik, nem zengető, hanem játszó húrnak. S ahhoz, hogy elférjen mind az öt, a hegedű testébe brácsa nyakat épített.

Birta Miklós gitáros, zeneszerző, hangszerelő: 1970-ben született. A Liszt Ferenc Zeneakadémián jazzgitár szakán végzett, Babos Gyula tanítványaként diplomázott, majd különféle zenekarokban és stúdiózenészként játszott, s New York-ban képezte tovább magát. A legvirtuózabb gitárosok között tartják számon.
Több tucat formációban és lemezfelvételen szerepelt közreműködőként, de két szóló lemezzel is felhívta magára a figyelmet. Sokfelé leírták már, hogy gitárjátéka magával ragadó, kiemelkedő. Akusztikus gitáron játszik virtuóz, gyors dallamokat. Fellépett, turnézott már Floridában, Németországban, Lengyelországban, Angliában, Lettországban, Szlovákiában is.

Bernard Maseli (fotó), a koncert vendégszólistája, a lengyel vibrafonos és zeneszerző: a legutóbbi két évtized egyik legkitűnőbb lengyel dzsessz zenésze. Szerte a világon nagy sikereket aratott és arat több együttessel, ilyen például a rendkívül hamar népszerűvé vált Globetrotters. A ’80-as évek óta turnézik világszerte. 2002-ben Vasvári Pállal együtt hozták létre a PH Connection nevű formációt, s még 2002-ben Maseli lemezt készített Pat Metheny-vel is.
Maseli karrierje a dzsesszéletben a Walk Away nevű zenekarral kezdődött. 1985-ben a wroclawi fesztiválon a legjobb szólista díját nyerte, s az együttes is első helyezett lett. A Walk Away formációval 10 nagylemezt vett fel, s jelentős nemzetközi fesztiválokon szerepelt nagy sikerrel, de később már zenekarokkal is készített lemezeket.

Vibrafon kategóriában rendszerint ő a nyertese az évenkénti Jazz Forum szavazásnak. 1990 óta a katowicei akadémián tanít dzsesszt. Sok neves zenésszel dolgozott együtt, több mint 30 CD-n szerepel a neve alkotóként, előadóként, közreműködőként, sőt: még producerként is.

Időpont: március 4-én 19.30-tól
Helyszín: IBS Színpad (II. ker., Tárogató út 2-4.)

[ K.L. ] 2005-02-28 10:02:00