Apácák – sikeres kamaramusical az Ódry Színpadon
Dávid Zsuzsa ötletgazdag rendezésének köszönhetően végre egy olyan vizsgaelőadás az Apácák, amelyben a hallgatók megmutathatják tudásukat – miközben a közönség is jól szórakozik.
Dávid Zsuzsa tavaly a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, Babarczy László mellett, mint tanársegéd vezetett egy sikeres kurzust, az idei évben pedig megbízták az egyik végzős osztály vizsgaelőadásának megrendezésével.
Dávid Zsuzsa nemcsak invenciózus rendező, de jó pedagógus is. Nem önmagát akarta megvalósítani, hanem arra törekedett, hogy bemutassa minden egyes hallgató sokoldalúságát, tehetségét, tudását– s ez sikerült is neki.

 
Dan Goggin kamaramusicalje, az Apácák évekkel ezelőtt szerepelt már a Madách Színház műsorán. Az amerikai író, aki egyben a zeneszerzője, dalszövegírója is a darabnak, a zenés műfaj kedvelt szerzője a Broadwayn. Dan Goggin története valójában soványka, s nem is túlságosan eredeti. Az apácák arra kényszerülnek, hogy jótékonysági koncertet rendezzenek. Az előadáson ők maguk lépnek fel: ki-ki amit tud, azt mutatja be a nemes cél érdekében – hát ez önmagában nem sok. Viszont Dan Goggin apácái érdekes egyéniségek, olyan hús-vér emberek és szélsőséges figurák, akik a zárdán kívül is jól feltalálják magukat. Az apácák jótékonysági koncertje lehetőséget nyújt a játszóknak arra, hogy megmutassák, hogyan tudnak szituációkban „élni”, hogyan képesek ábrázolni egymás közti kapcsolataikat, és mennyire tudnak énekelni és táncolni.

 
Peller Anna, Holecskó Orsolya, Nádasi Veronika, Szegő Adrienn, Wégner Judit nemcsak az egységes gesztusrendszerben, de a fordulatos szituációkban is jól eligazodik. Papp Csaba koreográfiájára remekül táncolnak. Minden hallgató a megírt hangnemben, hangfekvésben képes énekelni. Mintegy harminc zeneszám (a popslágertől a gospelig) hangzik fel – ami a szereplőktől nem kis teljesítmény, ráadásul nem zenei alappal, hanem háromtagú élő zenekarral dolgoznak, ami további koncentrációt igényel.
Az Apácák első előadása még tavaly volt. December 20-a óta, azaz egy hónapja nem játszották a hallgatók. Felkészültségüket bizonyítja, hogy ebből semmit sem vett észre a lelkes közönség.

Fotó: Szlovák Judit

[ Deák Attila ] 2005-01-20 00:12:00