TÓTÉK újra a Thália Színházban
Vendégségben Budapesten - határon túli magyar színházi estek
A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek keretében ismét látható lesz Budapesten november 21- 22-én a TÓTÉK. A produkció a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház együttműködéséből jött létre ez év nyarán. A Magyar Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválja díjnyertes előadása.
A történelmi háttér általában nem szokott látszódni a Tótékban. Ám ezúttal a darab rendezője, Vidnyánszky Attila nem iktatja ki a világháborút, sőt háború van mindig, mindenütt, ez az őrület egészen napjainkig tart. A rendezői koncepció: az ember normális létmódja a háború, a béke az abnormitás.
Az Őrnagy és Tóték története örök, Örkény abszurd tragikomédiájában, az aprólékosan kidolgozott groteszk humorú jelenetek dinamikusan követik egymást.

 
A kiváló színész alakítások emlékezetessé teszik az előadást. A színikritikusok által az elmúlt évad legjobb férfi színészévé választott Trill Zsolt kiszámíthatatlan váltásokkal hol szánnivaló, hol pedig gyűlöletes Őrnagyot formál.
Tóth László (Tót) jól felépített alakításban mutatja be, miként jut el a szabálykövető tűzoltóparancsnok addig, hogy felnégyelje az Őrnagyot. Szűcs Nelli (Mariska) a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválján a legjobb női szereplőnek járó díjat nyerte el.

 
A beregszászi társulat bemutatkozásával véget ér a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek sorozat őszi évada. A tervek szerint a tavaszi félév 2005 februárjában a marosvásárhelyi színház vendégjátékával kezdődik.

Fotó: Koncz Zsuzsa

[ Kalóz Róbert ] 2004-11-18 08:00:00