’’…szebb lesz, mint volt!’’
Szegedi Szabadtéri Játékok 2004. július 9-től augusztus 22-ig
Az idei jeles esztendő a Tisza-parti város életében: 125 éve, a tiszai ’’Nagy Árvíz’’ után épült újjá Szeged. Az idei Játékok úgy ünnepli az Újjászületés Évét, hogy az újjáépítésben jelentős segítséget nyújtó európai nagyvárosok - London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs – egy-egy produkcióját is színre állítják.
 
’’Biztosítom, hogy Szeged lesz, - még pedig szebb lesz, mint volt!’’ – hangzott el 1879. márciusában, a szegedi Nagy Árvíz pusztítását követően Ferencz József ígérete. Az ígéret akkor Európa összefogásával vált tetté, a kontinens majd’ összes nemzete felajánlásából épült újjá Szeged. Erre emlékezve a város - tisztelete jeléül -, a körutakat a segítő városokról nevezte el.
A Nagy Árvíz 125. évfordulója alkalmából – és nem kevésbé hazánk Uniós csatlakozása köszöntésére – a Szegedi Szabadtéri Játékok július 9-től augusztus 22-ig tartó nagyszabású rendezvénysorozata műsorára tűzi – mások mellett – az árvíz utáni újjáépítésben szerepet vállalt európai nagyvárosok egy-egy produkcióját.

 
A közönség láthatja majd a Bolzanoi Állami Színházban bemutatott, az Európai Unio pályázati kereteiből megfinanszírozott, és Európa színházait körbejáró Crystal Dance Academy tárulatának műsorát, a Berlini Szimfónikusok előadását, Olaszországból érkező szólistákat a Nabucco c. operában illetve a Római Operagálát, egy a 40-es évek Párizsának sanzonjaira épülő darabot, a bécsi keringőkirály, Johann Strauss operettjét valamint a Londonból érkező Star Entertainment - a 70-es évek zenéjét idéző - produkcióját. Mindezeken túl, a Dóm tér színpadán élvezheti a közönség a Szegedi Kortárs Balett Újvilág c. produkcióját, és Beethoven IX. szimfóniáját, a Szegedi Szimfónikusok és a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok énekkara és szólisták közreműködésével. EU-s országok dalait és táncait fűzi csokorba a SolidEUritas Gála és a sort a Szegedi Szabadtéri Játékokról elmaradhatatlan Dómdixie Gála zárja majd.

A Szegedi Szabadtéri Játékok részletes programja

[ KALÁSZ ] 2004-07-05 16:11:00