Születésnapi levél Beregi Péternek
Beregi Péter kitűnő ember, nagy színész és 60 éves korára az isten éltesse a következő parlamenti kitüntetéséig. (Sas Józseftől)
Beregi Péter 59 éves, de miután abban a másodpercben, ahogy átlépte az 59-et, már a hatvanadikba lép és színipályán ilyen páratlan évszámot egyébként sem ünneplünk /nagy kiadás lenne, ajándék, virág stb./ ezért vegyük úgy, hogy Péter barátunk 60 éves.
60 esztendő! Bizony nem kevés idő, a mi szakmánkban különösen nem az. Az is nagy dolog, hogy valaki gyakorló színészként egyáltalán megéli a 60 évet. Köztudott a mondás, hogy a „háborús évek és színész évek duplán számítanak”, ezért tulajdonképpen Beregi Péter 120 esztendős. Beregi Péteren ez nem látszik meg, csupán a 60… de az nagyon.
Melyik színész idegrendszere töretlen és ép 60 éves korában. Na ugye? Beregi Péter ebben sem kivétel.
A sok megélt figura, az a sok ideggyógyász és ápolt, akik színészi repertoárjában szerepeltek mind lerakódott testében idegrendszerében, és bizony mind kiütközik magánéletében.
Figyeljük csak meg remegő kezét, valamint a tőle függetlenül, szinte vegetatív módon rugdalózó hatalmas lábait.
Beregi kitűnő ember, kitűnő barát és jó szívű. Erről én külön tanúskodhatok.
Hiszen hány éve is szerződött színházunkhoz immár?
10 év! Tíz éve tagja társulatunknak és még most is a számban érzem annak a feketekávénak az ízét, amire a tíz év alatt egyszer meghívott a Komédiáshoz címzett fogadóban.
Szóval Péter 60 éves, könyvemben azt írom róla, hogy ő nagy konferanszié lehet, és nagy konferanszié válhat belőle.
Ezt ma is fenntartom. Lesz belőle, ha lesz még kabaré Magyarországon. Kívánom is neki, nekünk, hogy legyen. Megérdemli, hiszen hányatott sors az övé. Keresztülment mindazon, amin a többi hasonló korú magyar állampolgár keresztül ment, plusz háború, plusz vallás, plusz családi tragédiák, plusz a keserűen édes hányatott színészsors.

 

Péter barátunk tehetséges és szerencsés. Legnagyobb szerencséje, mondhatnám mázlija a felesége. A felesége és gyermekei, az irigylésre méltó magánélete.
Szakmájában, a pálya alakulásában nagy szerencséje, hogy kitűnő kollégákkal találkozhatott s játszhatott, Mensárostól Pécsi Ildiig és külön szerencséje, hogy a legjobb pozitív injekcióját Petrik Jóskától kapta, akitől rengeteget tanult. Szinte mindent, amit később pályája csúcsán, a Mikroszkópon mind felhasználhatott. Precíz színházi munkát, pozitív hozzáállást, színpad tiszteletet és szeretetet, mindezek a tulajdonságok a mai napig vele vannak a nap minden órájában, próbán és előadásban egyaránt. ./. -2-
Szerencsés sorsa a Mikroszkóphoz hozta.
De legyünk őszinték, ahhoz, hogy itt kiteljesedjen, kellett Heller Tamás zenéje, hiszen nélküle csak otthon mozoghatna a négy fal között.
Selmeczi Tibor írásai nélkül a Tutaj utcában bontakozhatna ki beszédkészsége. És kiváló karakterizáló képessége hol érvényesülne, ha nincs Trunkó Barnabás és nem írná sorra azokat a Hacsek-Sajókat, melyben kétoldalra fésülheti göndör haját és színészi magasságokba röpíthetné a klasszikus Sajó figuráját.
Végül, ha a Mikroszkóp nem szerződteti, hol talál olyan figyelmes és türelmes partnerre az előbb említett Hacsek-Sajóban, és legvégül, ha a sors nem röpíti ide a Nagymező utcába, ki pátyolgatná olyan figyelmesen tehetségét, ki gondozná, ki tartaná kordába és ki terelgetné országos és világhírnév felé, mint kitűnő igazgatója, e sorok írója és rendezője.

Szóval Beregi Péter kitűnő ember, nagy színész és 60 éves korára az isten éltesse a következő parlamenti kitüntetéséig.

Sas József

2004-06-07 00:02:00