Trio Lignum-koncert ősbemutatókkal
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nemcsak várakozásokkal, de örömteli meglepetésekkel is kísért koncertet adott a Trio Lignum az ELTE Jogi Karának Dísztermében. Önmagában már az is jó, hogy a fesztivál programjai közt válogatva az ember azt kapja, amit várt. S ha ennél többet, az már maga a csoda.
A Trio Lignum alig kezdte a koncertet, s behunyt szemmel elmerengve máris úgy éreztem, mintha hófödte narancsligetben járnék. Három muzsikus – Klenyán Csaba (klarinét), Rozmán Lajos (klarinét) és Lakatos György (fagott) – pillanatok alatt teremtett varázslatos hangulatot. Pedig legyünk őszinték, klarinéton és fagotton nemcsak, hogy nem könnyű játszani, de közönséget is nehéz hódítani – az utóbbi mégis sikerült a három kitűnő zenésznek.

 
A Trio Lignum (a lignum latin szó jelentése: fa) hangzásvilága hamar felkeltette sok kortárs szerzők érdeklődését, s ez vezetett ahhoz, hogy a trió jelenlegi repertoárjának jelentős részét az együttesnek komponált darabok alkotják. Így volt ez most is. Néhány klasszikus (Byrd, Bach, Mozart, Bull) kompozíciója mellett Gémesi Géza, Serei Zsolt, Csapó Gyula műveit adták elő, ebből a két utóbbi szerző műve ősbemutató volt.
A külföldi érdeklődőkkel együtt ünneplő közönség ráadásként Sári László egy kis vidám művét kapta, amely igazi betetőzése volt a szép estének.
A trió 1997-ben alakult alkalmi társulásként; mindhárman többszörös Artisjus-díjasok, Lakatos György 1996-ban, Klenyán Csaba pedig 2003-ban kapott Liszt-díjat. A triónak 2003-ban a Budapest Music Center gondozásában jelent meg CD-je, Klenyán Csabának pedig több albumát adta ki a Hungaroton Records.

[ Deák Attila ] 2004-04-19 15:02:00