Monet és barátai meghosszabított napi nyitvatartással
Február 10-től meghosszabbított nyitvatartással, minden nap reggel 9-től este 8-ig várja az érdeklődőket a ’’Monet és barátai’’ című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A hatalmas sikerű impresszionista tárlatot eddig 140 000-en látták - minden reggel már a nyitás előtt fél órával hosszú sorok kígyóznak a múzeum bejárata előtt. A kiállítás, melynek impozáns katalógusából is több ezer példányt kellett újra rendelni, már csak 35 napig látható.
A december 1-én megnyílt bemutató szervezői előzetesen körülbelül 100-150 ezer látogatóra számítottak, de az érdeklődők száma már január 28-án átlépte a százezret. Az embereket az sem érdekelte, hogy néha a legnagyobb hidegben is órákig kellett sorban állniuk a bejárat előtt. Az egyre növekvő érdeklődés miatt a múzeum úgy döntött, hogy a hátralévő bő egy hónapban a kiállítás nyitvatartási idejét meghosszabbítják – ezentúl minden nap este nyolcig várják a művészetkedvelőket.

 

A FranciArt programjaként megrendezett tárlathoz 33 európai és amerikai gyűjteményből mintegy 70 festmény és rajz érkezett a Szépművészeti Múzeumba. Ezeket a múzeum három Monet-festményével, valamint grafikai gyűjteményének 40 legszebb darabjával egészítette ki. A kiállításon olyan mesterek művei láthatók, mint Manet, Pissaro, Renoir, Boudin, Sisley, Signac vagy a szobrász Auguste Rodin. Ehhez fogható bemutató csaknem egy évszázada nem volt nálunk – utoljára 93 évvel ezelőtt rendeztek Budapesten olyan impresszionista tárlatot, amelyen több mint 50 alkotás volt látható.

[ E.A. ] 2004-02-11 11:00:00