Orosz kortárs darab ősbemutatója Szatmárnémetiben
Ebben az évadban már a második bemutatót tartja a Harag György Társulat az 50 éves évforduló alkalmából felavatott Ács Alajos Stúdióteremben. Remélhetőleg hamarosan a felújítási és bővítési munkálatok is elkezdődnek, hiszen már a színház számláján van az a támogatás, amit a városi honatyák erre a célra ítéltek meg.
Október vége óta játsszák és már a budapesti Trafóban is vendégszerepelt a "Mintakollekció az árnyékos oldalról" című táncjáték, amelyet Márkó Eszter színésznő ötlete alapján Ovidiu Caiţa rendező állított színre.
A "sorsjátéknak" nevezett etűdsorozatot Márkó Eszter és Nagy Orbán játssza, táncolja Jack Prèvert verseinek motívumaiból építkezve, Cristian Gătina által tervezett térben és jelmezekben. December 4-én kerül sorra a második stúdióelőadás bemutatójára.
Béres László rendező viszi színre a stúdióban az orosz színházi életben manapság igen népszerű Jevgenyij Griskovec Tél című darabját. Griskovec maga remek színész és drámaíró egyszemélyben, egyéniségével és művészetével új stílust teremtett, az "új őszinteségnek" elkeresztelt színházi irányzatot.
1991-ben saját színházat hozott létre, 1999-ben a Hogyan ettem kutyát és az Egy orosz utazó feljegyzései című darabjaiért Három nővér-díjat kapott.
2000-ben a Hogyan ettem kutyát című előadásáért az Arany Maszk fesztiválon két díjat, az újítás és a kritika díját, a Tél című darabja pedig a legjobb drámának járó Antyibuker-díjat kapta.
Griskovec maga írja, rendezi és játssza is szövegeit és ezáltal személyes színházat, az én színházát teremti meg. Rajta keresztül a színház egyszerre tudja megszólítani a legátlagosabb nézőt és kifinomult ízlésű színházbajárót.

Jelenet a Tél című előadásból
 

A Tél című darab bemutatója egyben magyar a ősbemutató is lesz. Az előadás dramaturgja a szöveg fordítója is, Tompa Andrea, a budapesti Színháztörténeti Intéuzet- és Múzeum munkatársa. Az előadás szereplői: Nagy Csongor, Rappert Gábor és Vencz Stella.

További előadások:

2003. december 7-én, vasárnap 19 órakor
2003. december 11-én, csütörtökön 19 órakor

[ K.L. ] 2003-12-04 07:58:00