Születésnapi levél-Varga Imrének
"...boldog vagyok, hogy mint sok éven, évtizeden keresztül kiállításainak rendezője, a közelében lehettem, és csodálattal adózhattam óriási alkotó szellemének, emberi nagyságának és kedves lények!"
(Kratochwill Mimitől)
Varga Imre szobrászművésznek

Kedves Imre!

80. születésnapja alkalmából kívánok Magának ezen a számomra különös módon is nagy-nagy szeretettel sok boldogságot, egészséget és még hosszú életet, mindannyionk örömére!
Több mint hatvan év alkotó-munkája áll már Maga mögött, és ahogy végigkísérhettem munkásságát, a legnagyobb elismerés hangján mondhatom, hogy nemcsak hazánk, de Európa és a tengerentúl korszakmeghatározó egyéniségét és a kulturális élet számottevő művészét tisztelhetjük személyében!
Sok száz szobra áll köztereinken, Magyarországon és mind megannyi óriási jelentősséggel bír, nagyban emelve a helyek értékét! Budapesten felállított műveit számba véve, mind egy-egy nagyon fontos állomása munkásságának és nekünk is. Gondolok itt a Károlyi Mihály szoborra a Parlament mellett, a Dohány utcai Zsinagóga kertjében felállított Mártír-emlékműre, a Szilágyi Erzsébet-fasor Wallenberg szobrára, az óbudai Fő-téren álló Várakozók négyalakos kompozíciójára (amely nem messze van a húsz éve megnyitott Varga Imre állandó gyűjtemény Laktanya utcai kiállítóházától).
A Kelenföldi római katolikus plébániatemplomot díszítő szobrainak együttese az öt király- és királylány mellszobrával, II. Szilveszter pápa egészalakos bronz szobrával, valamint Szent Gellért nagyméretű bronz- és krómacél kompozíciójával a Carrari márvány Piétájával egységes megjelenést ad a templomnak és környezetének, amelynek közkincsé válásával egy újabb központja alakult ki, művészetének kiteljesedett bemutatására.

Kratochwill Mimivel
 

Vidéken csodálatosabbnál csodálatosabb szobrai állnak, elsősorban a Salgótarjánban elhelyezett Radnóti szobrára gondolok. E nagy költőnk alakja kiemelt jelentéssel szerepel munkásságában, korábbi és későbbi éveiben is, különböző megfogalmazásokban, kifogyhatatlan mély gondolatokkal és változatos formában jelenítvén meg!
Talán legtöbb szülővárosában, Siófokon került felavatásra, nem véletlenül, hiszen születése óta, tele van élménnyel és kötődéssel e hely és környéke iránt. Egyik legújabb nagyméretű feszülete a Szűz Mária alakjával, megrázóan fenséges műalkotás. Kálmán Imre zeneszerző ülő szobra, néhány éve készült, látványa a külföldön is nagy sikert elért zeneszerző munkáságát méltó módon juttatja eszünkbe. A II. Világháború áldozatainak emlékére készült több alakos műve is itt lelt végső otthont.
Európa több országa és városa büszkélkedhet, velünk együtt, a Maga szobraival. Rákóczi Ferenc, a Fejedelem nagy ülő bronz szobra a németországi Bed Kissingen sétáló utcáján, nem messze található a Szent Ferenc művétől, a mondai hős, Péter Heil embernagyságnál nagyobb szobrától és a Pénzváltótól. Bad Neustadtban pedig a szanatóriumi környezet ad állandó otthont, nemcsak nagy szobrainak, de több mint tíz, nagyméretű gobelinjének is.

 

A közelmúltban állították fel az emlékhelyként tisztelt szülővárosában nagy személyiségének, Adenauernak egészalakos szobrát, Charles de Gaulle társaságában. Egyházi munkásságát régóta ismerjük, hiszen a vatikáni magyar kápolna oltára, Szent István és Szűz Mária kompozíciójával a Vatikánba látogatóknak megrázó élményt jelent.
Franciaországban, Párizs egyik legszebb kis terén áll Bartók szobra, újabb nagy Bartókja pedig Belgiumban, Brüsszelben áll.
Nem az a célom, és a levél kereteibe bele sem fér, hogy felidézzem itt az összes szobrát, festményét, kisplasztikáját, rajzát, sokszorosított grafikáját és gobelinjét, a magyar szobrászatban is újabb meg újabb lehetőségeket feltáró, iránymutató példáját, de boldog vagyok, hogy mint sok éven, évtizeden keresztül kiállításainak rendezője, a közelében lehettem, és csodálattal adózhattam óriási alkotó szellemének, emberi nagyságának és kedves lények!
Szívből kívánok további életében sok-sok erőt, újabbnál újabb műveinek megalkotásához!

Isten éltesse!

Kratochwill Mimi
Művészettörténész

2003-10-30 13:55:00