Beszélgetés Felvidéki Judit rendezővel
Felvidéki Judittal(fotó), az elmúlt évben a Vadkörték című filmje forgatásán beszélgettünk arról, hogy a kiskamasz korosztálynak rendkívül kevés film készül. A Harry Potter filmek ráirányították a figyelmet erre a korosztályra. A Terasz megkérdezte a rendezőt milyen új filmet készít.
-Utoljára múlt év nyarán beszégettünk, amikor egy ifjúsági tévéfilmet forgattott, Vadkörték címmel a Centrál Filmstúdió égisze alatt. Azóta megvolt a sikeres bemutató. Lesz folytatása a filmnek?

- Sajnos egyenlőre nincs rá esély, vagy kereslet. Azt sem tudom, hogy a bemutatója valóban sikeres volt-e. Nincs visszajelzés. Mi egy sorozat pilot filmjének szántuk a filmet, ráadásul egy olyan korosztályt céloztunk meg vele, a tíztől- tizennégy éveseket, akiket az utóbbi években elhanyagolt a film és a televízió. Annak idején éppen ezért nyert az ORTT megvalósítási pályázatán a forgatókönyv, hogy ezt az űrt betöltse. Nos, egyetlen elkészült film ehhez kevés, több kellene.

-Ez nagyon keserűen hangzik.

- Dehogy! Nekem sok örömöt jelentett ez a film. A producer: Fülöp György, a stáb és én elvégeztük a dolgunkat. A film további sorsa, vagy, hogy legyen- e folytatás az már sajnos nem rajtunk múlik, hanem a megrendelőkön, a pályázatokon, a pénzen, vagy ki tudja? Talán az odafigyelésen.
Ami igaz, az igaz, nincsenek illúzióim a tévéfilmek újra-feltámadását illetően, hogy lesz még egy aranykor. Mindig minden szakmai fórumon elhangzik, hogy szükség lenne hazai tévéfilmgyártásra, aztán annyiban is marad. Tény, hogy amit egyszer már szétvertek, azt nehéz újraépíteni. De az alkotók szerintem ugrásra készek, s van anyaguk a fiókban bőven, amit alkalomadtán előránthatnak.

A Vadkörték stábja
 
Felvidéki Judit - Alföldi Róbert és a Vadkörték
 
- Ahogy hallom, jelenleg éppen tévéfilmre írtak ki pályázatot. Ez ellentmond annak, amit állít.

- Nem, nem mond ellent. Örömmel vettem én is a hírt, mint a többi kollégám. Egy éve várunk erre a pályázati kiírásra, ha nem több éve. Talán most valóban elindul valami.

- Vannak megkötések?

- Mint minden pályázatnak. Most éppen az: már nyílvánosságra hozott irodalmi mű adaptációja lehet a forgatókönyv.

- És ez az ön esetében jó, vagy rossz?

- Rossz annak a rendezőnek, akinek szerzői forgatókönyve van. Jó annak, akinek adaptációja van. De lehet, hogy a szerzői forgatókönyv jobb, érdekesebb, mint egy regény vagy novella adaptációja. De az ő műve, lehet akármilyen jó, ki van zárva ebből a megmérettetésből. És ez sajnálatos.

- Gyanítom, hogy ön is az utóbbiak közé tartozik.

- Tévedés. Van például egy Füst Milán adaptációm, másrészt, szerencsére, még a múltban pont a Terasz jóvoltából felkerült a Net-re az Anyu mesélj! című mesekönyvem, melynek egyik történetét felnőttesítve adaptáltam. Így a kiírt feltételeknek talán meg tud felelni.

- Mondana róla néhány szót?

- Seprűfenyő a címe. Többet nem mondhatok, nem lenne sportszerű.

- A Centrál Filmstúdió lesz a kivitelező?

- Bár már ott tartanánk! De a Centrál Filmstúdió pályáztatja a forgatókönyvemet.

- Ebben az évben nem is forgatott?

De igen. Egy dokumentumfilmet a Mexikói úti Mozgásjavító Általános Iskoláról. Idén ünnepli az iskola az alapításának 100. évfordulóját. Most vágom a filmet, hamarosan elkészül.

Fotó: Peti Péter

[ Kadelka László ] 2003-10-01 07:37:00