Nagy Gabriella: Litera-napló 4.
1
Nagy Gabriella: Litera-napló 4.

2002-10-30

Esik az eső, nyákos az utca, a nap se süt, micsoda istentelen idő, mondaná Cseh Tamás, de nem számít, tombol az Őszi Fesztivál. Ma délelőtt kinyitja ajtaját az Írók Boltja, a valaha volt Japán, Írók, olvassatok remekműveket!, szól a hirdetmény, és valóban, félóránként kortárs írók nagyra becsült kortárs írótársaiktól olvasnak a boltban, maratoni irodalom, de nem akárhol, a kirakatban, kihangosítva az utcára, hogy a járókelők szeme-szája eláll.

Persze nem érek oda az elejére. Tőlem már el sem várja senki, úgyhogy juszt sem érek oda. Szerkesztőtársam, Judit viszont már ott van, felderítő csapatunk hadrenden áll. Délelőtt még lepörgetek néhány kört, megjött az Európai Írókongresszus-, a Bolygó hollandok-anyag, kaptunk Forgács Zsuzsától képeket a villamosról, mindegyiken ő áll, de lett interjú meg mindenféle kiegészítő anyag.
Alig bírják rakosgatni a fiúk, Gábor (másik szerkesztőtársam) azt mondja, nem gondolták, hogy így nyomom. A boltban is megkapom: te figyelj, minden tudósítást te írsz?
Gáz van, úgy érzem magam, mint maszatos kölyök a játszótéren, mintha a literát gyakorlóterepnek használnám, na, gyerekek, végre van egy saját helyem, úgyhogy úgy teleírom nektek… Persze minden írásra jelentkezőt elutasítok közben udvariasan: szóval az van, hogy nagyon kell, de megcsinálod ingyen? Hja, vannak internetes helyek, amelyek – pletykából tudom – szégyentelenül sok pénzből működnek, kapták, elfogadták, úgyhogy halleluja, ezzel szemben mi… Na, csak annyit mondanék: lelkesek vagyunk.

Az Írók Boltja kirakatában épp Háy János olvas: Garaczit, szerényen, finoman, szépen, elgondolkodom, miért kell a nagy tehetségnek folyamatosan a kétely terhe alatt állani, milyen erőt csalogat újra és újra (és egyre mélyebbről) elő a fejben a “kopasz cenzor”, aki dirigál, bírál, és akinek sosem elég? Miért velejáróan kötelező ez a szerénység?

Balla Zsófi olvasása alatt (Petrit választotta) odajön hozzánk Parti Nagy, hogy kellett volna egy kamera kintre, a kirakat elé, vagy legalább egy fotóapparát.
Odakapom a tekintetem, a járókelők döbbenten állnak, ki közelebb jön, hallgatózik, ott marad, ki grimaszol, legyint, és elszalad, van olyan is, aki egyszerűen nem érti, nem hiszi el: egy író a kirakatban? Hogy még a Jókai téren is őt hallani? Nahát.
Lesz téma a literának, majd valaki megírja. Le vagytok érdekelve, nem én.

2002-10-31 09:10:00