Őszi mulatságok Nyugat-Magyarországon
Hazánk egyik legszebb tájegységéről, gasztronómiai jellegzetességeiről, amelyet óvó kezek vigyáznak.
Mi is az a natúrpark
A nálunk még újdonságnak számító natúrpark valójában egy különösen értékes, jellegzetes tájegység, kultúrtáj, gyakran védett természeti területet, amely üdülési célokra is alkalmas. A natúrparkok a vidék kihasználásának kímélő formái. A táj ápolása által megtartják jellegüket, és speciális infrastruktúra kiépítésével (pl. túra utak, tanösvények, múzeumok stb.) a nagyközönség számára is hozzáférhetőek. Természetvédelmi területek, vagy azok részei, amelyek kiemelt mértékben alkalmasak a pihenésre, szabadidő eltöltésére, kikapcsolódásra, egy terület természeti és történelmi értékeinek bemutatására, és az ezekhez kapcsolódó ismeretek közvetítésére.
Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark
Szelíd lankák fürtös tehertől roskadozó szőlőskertek, gesztenyés ligetek, zubogó források és friss lendületű patakok. Magyarország igazi éke Kőszeg hegyalja. Ez a sajátos hangulatú és mikroklímájú környezet elsőként válhatott hazánk natúrparkjává, Írottkő-Geschriebenstein néven. A térség a natúrpark program keretében a szomszédos határmenti osztrák területtel egybefonódva 1997 óta alkot egységet.
 
A Phare CBC programja segítette az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark megalakulását, amelynek különlegessége az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés. A Fertő-Hanság Nemzeti Park létrehozására megalakult osztrák-magyar vegyes bizottság kezdte el a park létrehozásának előkészítését. Az osztrák oldalon a tényleges munkák már 1994-ben elkezdődtek. A Natúrpark Geschriebenstein ünnepélyes megnyitására 1996. május 16-án került sor. A magyar oldalon csak jelentős késéssel indulhatott a natúrpark megvalósítása, amelyre végül is 1997. szeptember 28-án került sor.
Egységes területe az ausztriai oldalon Rohonc és Léka községek határán túl húzódik, míg a magyarországi részen - a Kőszegi Tájvédelmi Körzeten kívül - hat település, nevezetesen Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem községek és Kőszeg város közigazgatási területére terjed ki. Nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 882 méter magas Írottkő csúcsról kapta.
A képen a Kőszegdoroszlói Szent Márton templom látható, amelynek alapjai a román korból származnak. A templomot 1769-ben építettek át.
A park működtetője az Írottkő Natúrparkért Egyesület, amely 1997. április 17-én alakult meg. Eddig példa nélkül tömörít magánszemélyeket, vállalkozásokat, a terület önkormányzatait, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkot, a Szombathelyi Erdészeti Részvénytársaságot, a Savaria Tourist Kft.-ét, továbbá természetbarát, városszépítő és közéleti egyesületeket.

Az egyesület célja az érintett települések természeti és épített környezetének, idegenforgalmának és gazdaságának összehangolt fejlesztése; a natúrpark területén a környezet- és természetvédelmi nevelési és oktatási célkitűzések megvalósítása; továbbá az országhatáron átnyúló együttműködés keretei között az ausztriai Geschriebenstein Natúrparkkal való folyamatos és szoros kapcsolattartás, a fejlesztések összehangolása, hosszú távon pedig a két szomszédos natúrpark egyesítése.

Az Írottkő Natúrpark jellegzetes termékei
Az Írottkő Natúrparkban az ősz az ízek, a szüret, a gasztronómia jegyében telik el. A natúrpark területének kiváló klímája, az itt élő emberek szorgos munkája meghozta gyümölcsét, és együtt élvezhetjük a kőszegi bor zamatát, a sült gesztenye illatát, a méz édes és az áfonya különleges ízét.
Kőszegi Kékfrankos
Ismerjük meg a térség egyik jellegzetességét, a Kőszegi Kékfrankost, a kőszegi hegyoldal egyik tradicionális szőlőfajtáját. Aki szeretné a helyszínen, eredeti környezetben megismerni a nemes nedüt, az meglátogathatja a híres pincészeteket egyikét.

Borának jellemzői a mélyvörös szín, a karakteres csersavtartalom. Testes bor, amely aránylag lassan fejlődik, egyéves korára érdességét finom bársonyosság váltja fel, nemes ízével legbecsesebb vörösboraink közé tartozik. A kép a Tóth pincészet részlete látható.

Cák – egy szépség a sok közül
A Natúrpark részét képező Cák jellegzetes épületei a község határában levő műemléki védelem alatt álló pincék. Ezek a talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületek nem bor, hanem elsősorban gesztenye és gyümölcs tárolására szolgáltak. A ma alig 230 lakosú kisközségben egyre több a hétvégi telket vásárló betelepülő, akik tiszta levegője és a szép hegyi környezet miatt szerették meg ezt a környéket. Cák község határában nyolc kicsike, boronafalú épület áll egy sorban. Ez a híres cáki pincesor.
Alacsony, gerendákból rótt, egyetlen helyiségből álló, zsúpfedeles házak voltaképp domboldalon álló, hátsó traktusukkal enyhén a föld alá búvó pincék. A XIX. század elején bor tárolására szolgáltak. Az 1880-as években azonban ezen a környéken is megsemmisítette a szőlőt a filoxéra-járvány. Attól fogva gesztenye-raktárként szolgáltak az üresen maradt borospincék, és szénapadlásul a kontyos zsúptető alatti magas tér. Később a gesztenyéskamrákra már üresen álltak. A szombathelyi Savaria Múzeum meg vásárolta meg őket1975-ben a tulajdonosoktól, tataroztatta mindahányukat. Azóta az épületcsoport szabadtéri néprajzi múzeumként áll nyitva a közönség előtt. Ahol a falusi szőlészkedés-borászkodás emlékei láthatók a pincékben - oldalorsós, középorsós, kosúlyos prések, hordók, puttonyok, sajtárok, kapák, kések, ollók, minden, ami kellett egykor ehhez a munkához.
Őszi programajánló
Október 19-én 13 órától Kőszeg belvárosának falain belül, a Jurisics vagy Esterházy-várban, vagyis a kőszegi Alsóvár udvarán, a jurisics-vár udvarán a Natúrpark ízeinek kóstolója és vására várja a látogatókat: Gesztenyesütés - a Natúrpark termékeinek kóstolója és vására - kézműves vásár - cukrászati bemutató - kulturális programok.

November 9-én MUST ÉS FELOLVASÁS, helyszín Rohonc, Brückelgasse, a Kaltenecker család borozójában egy jó uzsonna és egy pohár bor mellett vidám és elgondolkodtató történetek felolvasása

November 9-10. között MÁRTON-NAPI ÚJBOR KÖSZÖNTŐ

November 11-én LÁMPÁS KIRÁNDULÁS ÉS BORKERESZTELŐ Arkadenhof Mandl-ban.

További információk: Írottkő Natúrpark

[ Garami Márta ] 2002-10-18 10:18:00