Eörsi László - „Irgalomnak helye nincs”
Eörsi László „Irgalomnak helye nincs” Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivégzett résztvevői című könyv bemutatójára 2021. november 4., csütörtök 17.00 óra, Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.) A könyvet a szerző közreműködésével Murányi Gábor újságíró mutatja be Moderátor: László Ágnes
 
A kötetben 254 kivégzett életrajzát találjuk meg, akik közül 226-ot végeztek ki bírósági ítéletek alapján, négyen a fogságban haltak meg, őket valószínűleg hóhér kezére adták volna, miként azt a 24 főt is, akik távollétében hirdettek jogerős halálos ítéletet. Szembe kell néznünk azzal, hogy nagyon is szembetűnően különbözőek azok a szerepek, amelyeket a kivégzettek a forradalomban betöltöttek. Bármennyire is illúzióromboló, ki kell jelenteni, hogy korántsem mindnyájan voltak makulátlan hősök. Ezt elsősorban mindazok védelmében fontos hangsúlyozni, akikről valóban minden álpátosz nélkül elmondható, hogy életüket adták Magyarország demokratizálódásáért és függetlenségéért.

A közfelfogással ellentétben nem a perek voltak koncepciósak, hanem a rendszer történelemfelfogása. A forradalmat ellenforradalomnak tekintették, a függetlenségi harcot gyilkosságokká minősítették, a tanácskozásból összeesküvés vádját kreálták, a jogos követelés hangoztatását pedig izgatás ténye alá vonták. Tehát a vallomásokhoz fűzött kommentárok és az ezekhez kapcsolt paragrafusok nyomán születtek a súlyos ítéletek.

A bemutató után a szerző dedikálja a könyvét, amely a helyszínen 20 % kedvezménnyel vásárolható meg.

2021-10-27 07:20:00