Verebes István - Hátraarc
Színházi magán-enciklopédia
"...megszólítottnak és megbízottnak tekintsük magunkat, ha a világ változásra szorul: megbízatásként értelmezzük, hogy fordítsunk jóra valamit, ami fölött egyébként vállrándítva elsiklanánk."
(...)Alexander Batthyány "A KÖZÖMBÖSSÉG LEGYŐZÉSE" című könyvének második mondatával ekképpen határozza meg, hogy miről szól majd a további 200 oldalon:

"...arról a képességünkről, hogy megszólítottnak és megbízottnak tekintsük magunkat, ha a világ változásra szorul: megbízatásként értelmezzük, hogy fordítsunk jóra valamit, ami fölött egyébként vállrándítva elsiklanánk."

Szabatosabban nem tudom megfogalmazni miért kezdtem neki ezt a kötetet megírni. (...)

 
(...)Amire vállalkozhatom, csak annyi, hogy személyes emlékeim, tapasztalataim, tudomásaim alapján válaszoljak néhány nézetem szerint fontos kérdésre. Arra például, hogy szerintem (!) miképp, hányféleképpen, milyen értékrendeződés mintájára érdemes a színházi munkához feltételeket biztosítani. Arra, hogy ahogy én gondolom (!) mire van feltétlenül szüksége a színésznek, mi az, ami jár neki, ami a kezelése annak, hogy különféle feladatok különféle céljait vele közösen el lehessen érni. Arra, hogy én (!) mit tartok a színházrendezés szabadságáról és kötelmeiről. Arra, hogy a magam gyakorlatának tanulságaként (!), mit vélek egy színházigazgató feltétlen felelősségének, és mi az, ami fölösleges működésében, mi az, amit tilos meglépnie. (...)

(Részlet a PROLÓGból)

GÁTI OSZKÁR
KIADÓ

Ez a könyv fontos, mert tudást , értéket , párbeszédre való képességet, 60 évnyi színház történetet, nem feledhető emlékeket őriz, színészekről, rendezőkről, Thália felkentjeiről és nem utolsó sorban Rólad, Nézőről, Olvasóról szól.

Kiadó:
Test-Art Kft. - Gáti Oszkár ügyvezető
Megrendelhető: verebesistvan.hu

[ kl ] 2021-07-04 00:40:00