Bodnár Sándor 95 éve született
Bodnár Sándor, az általa legendássá tett Nemzeti Stúdió vezetője 1926, február 1-jén született Hajdúböszörményben. 1987-óta nincs köztünk, egykori tanítványai - ma már többen Kossuth- Jászai -díjas Érdemes és Kiváló Művész, ketten a Nemzet Színészei - a mai napig emlegetik életre szóló tanácsait.
A Nemzeti Színház egykori – ma már legendás – Stúdiója, amelynek vezetője Bodnár Sándor volt, aki magyar-történelem szakos tanárként, Gyárfás Miklós dramaturg osztályában Csurka István és Moldova György társaságában végzett, az egykori Színház és Filmművészeti Főiskolán. A színház legtöbbet foglalkoztatott, játékmestere és segédrendezője volt olyan rendezők mellett, mint Gellért Endre, Apáthi Imre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Marton Endre. Fantasztikus pedagógiai és igazságérzékkel megáldott igazi fegyelmezett színházi ember volt, aki mindezt a tanítványaiba is át tudta ültetni. Soha nem megfeledkezve az aktuális előadás „érdekeiről”.

Rendkívül olvasott, hatalmas tárgyi tudással rendelkezett mind a magyar –és világirodalom terén, páratlan történelmi ismereteit nagyra értékelték a rendezők, akikkel dolgozott. Ennek köszönhetően számos alkalommal kapott lehetőséget önálló rendezésre mind a nemzetiben mind, pedig az akkori Katona József Színházban, amely a kamaraszínház volt. Ez a nagyszerű színházi szakember, aki pótolhatatlan segédrendezője és játékmestere volt annyi kiváló rendezőnek, mint önálló rendező rendre sikertelen maradt. Oly annyira, hogy néhány sikertelen próbálkozás után nem is fogadott el több megbízást.

Viszont páratlan pedagógia érzékkel, az oktatásban kiteljesedett. Tanítványai rajongtak érte. Közülük sokan, amikor felvételt nyertek a főiskolára gyakran emlegették, hogy az ott tanultak megsem közelítették a Bodnár Sándortól szerzett ismereteiket.
A Stúdióban további - egészen más habitosú – tanár is oktatott.

Tatár Eszter, aki 1956-ban színészi diplomával a zsebében Angliába távozott, ahonnan a hatvanas évek elején tért vissza. Szintén játékmesteri feladatokat látott el, és tanárként tevékenykedett a Stúdióban.
Poós Sándor rendező, akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című műve színpadra került.
Simon Zoltán zenei vezető, aki az ének-zenei ügyek tanáraként tevékenykedett. Egészen más karakterű pedagógusként, szinte fanatizálta a környezetét. Olyan embereket is megtanítva énekelni, akiknek sem hangjuk, sem önbizalmuk nem volt.

Olyan szaktanárok segíttették az oktatást, mint Gáti József, Ronyecz Mária, Szigeti Károly, Montágh Imre, Molnár Piroska és felsorolni is nehéz, hogy az eltelt ötvenöt év alatt kik tanítottak a legendává vált Nemzeti Színház Stúdióban. A ma aktív színházi és, TV-s szakemberek 70 %-a „megjárta a Stúdiót”. Jelentős részük a főiskola nélkül, hosszabb időt vidéken töltve került a pályára, mint pl. Trokán Péter, Ujlaki Dénes, vagy Csákányi Eszter, akinek azok ítélték oda a Kossuth-díjat, akik nem vették föl a főiskolára. Akkoriban, a vidéki színházak igazgatói voltak a stúdiós-vizsgák leglelkesebb látogatói, nézték az újabb tehetségeket, hogy kit tudnak leszerződtetni.

Az egykori stúdiósok közül színházigazgató lett hét fő, ma aktív (Rázga Miklós Pécs, Oberfrank Pál Veszprém - köztük a jogutód színház, a Pesti Magyar igazgatója Zalán János.)
Kossuth-díj elismerésben részesült öt fő, Érdemes és Kiváló Művész hét fő – köztük többen úgy vívták ki az elismerést, hogy nem jártak a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.
Harminchárman érdemelték ki a Jászai Mari-díjat.
A Nemzet Színésze: Andorai Péter, aki sajnos az "égi társulat"hoz szerződött és Szacsvay László.

[ Kadelka László ] 2021-02-01 10:15:00