Az idei trieszti Sci+Fi filmfesztiválon minden elképzelhető
Minden, ami európai sci-fi, a 18. trieszti fesztiválon szívesen látott vendég. Két magyar bemutatónak is drukkolhatunk. Pálfi György Az úr hangja és a hazai mozikban már hónapok óta látható Lajkó-cigány az űrben, Lengyel Balázs munkája képviseli Magyarországot. Vincenzo Basile Polgár tudósítása.
A szokott helyszínen, a Teatro Rossettiben nyitotta meg az európai tudományos-fantasztikus filmek 18. seregszemléjét egyik életrehívója és a fesztivál igazgatója, Daniele Terzoli. A futurológia és más témakörök kiemelkedő alkotásai mellett a különleges találkozások színesítik az eseményeket. Páfi György Az úr hangja című filmjének vetítése előtt ejtsünk szót néhány más, izgalmasnak ígérkező alkotásról és szereplőkről. Kezdjük a Calling All Earthlings (Hívjátok az összes földönkívülit) című dokumentumfilmmel, amelyet a kaliforniai Mojave sivatagban vettek fel. Ide telepítették az ötvenes években a titokzatos Integratront, ahol megtalálható az örök fiatalság, amely egyben időgép, az antigravitáció helye, és a világ valamennyi hippijének emlékműve. George Van Tassel ufológus beszél földönkívüliekkel repülő csészealjak és FBI ügynökök története közepette. Elbűvölő dokumentumfilm az amerikai ellenkultúra szívében.

 
 
A fesztiválon azonban nemcsak új alkotások láthatók, megjelentek a klasszikusok is, mint például a Sztalker, amelyben az űrből becsapódott meteor húsz évvel korábban megtizedelte a lakosságot. Ez a Zóna, ahol Sztalker, az Író és a Professzor kalandját követhetjük nyomon Andrej Tarkovszkíj elévülhetetlen művében, amelynek most digitalizált felújított változatát mutatták be.
Ugyancsak felejthetetlen Michael Crichton munkája, a Westworld (Feltámad a vadnyugat) a meghökkentő Yul Brinnerrel, aki az elsők között vetette fel az ember ellen lázadó robotok témáját.

 
 
Az idei Velencei Fesztivál nyitófilmje, a First Man (Első ember) most Triesztbe is elérkezett, mégpedig Umberto Guidoni űrhajós felvezetésével. Damien Chazelle visszarepít bennünket az időben 1969-be, amikor Ryan Goslin/NeilArmstrong július 20-án megtette az első lépést a Holdon. Umberto Guidoni űrhajós-asztrofizikus a vetítés utáni sajtókonferencián válaszolt az újságírók és a jelenlévő tudományos szakemberek kérdéseire. Mary Shelley kreatúrája, Frankenstein is megjelent Triesztben a Frankenstein it’s a live (Frankenstein, egy élet) című filmben. A filmtörténet egyik nagy mítosza, Boris Karloff alakja a 200 évvel ezelőtti történetben ezúttal OvO elektro-punk zenéjével megspékelve és olyan elektromos impulzusokkal gazdagítva, amely hanghatásaival valóban még a holtakat is képes felébreszteni.

 
De szólni kell Douglas Trumbullról, a zseniális vizuális művészről, feltalálóról, a speciális effektek mesteréről. Olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint Stanley Kubrick Űrodüsszeája, vagy a Harmadik típusú találkozások, a Star Trek. Két Oscar-díj után Trumbull életművéért az Urania díjban részesült Triesztben.
Az idei filmtermés széles skáláján a metafizikus témák, az űrbeli történetek és zombik társaságában feltűnik Stoya, a hardmozi egyik ikonja, aki személyesen is Trieszt vendége. A pornószínésznők között is különleges szerepet tölt be, hiszen íróként és a nők jogainak élharcosaként is ismert. A The New York Timestól a The Guardianon át több nagy amerikai lapban is publikált. Triesztbe az elsőfilmes Lazar Bodroža filmje, az Ederlezi Rising főszereplőjeként érkezik. Ez az első mozi, amelyben nem szokásos szerepkörében mutatkozik, hanem egy szép és ellenállhatatlan androidot alakít.

Vincenzo Basile Polgár tudósítása Triesztből
Fordította: Máté Judit

2019-07-12 10:42:00