Felkai Eszter a POSZT szakmai zsűrijében
Felkai Eszter a „pályalezárás” után kilenc évvel a Macskajáték Orbánné szerepével tért vissza a Jókai Színház deszkáira országos hírű közönség és szakmai sikert aratva. Örökös tagság, fővárosi vendégjátékok, POSZT szakmai zsűritagság az eddigi jelzései az elismerésnek.
 
- Kilenc év kihagyás után érdemes volt visszatérni a színpadra?

Nagyon is! Szakmailag is fontos volt ez az előadás. Az évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatokat összegezve tudtam letenni a békéscsabaiak asztalára. A másik, ami megható volt, a közönség szeretete. Azt gondoltam a kilenc év alatt elfelejtettek. Olyan óriási szeretet áradt felém a városban, a színházban. Az előadások többségében a színpadra lépésemkor felcsattan a „fogadó-taps”, a végén a tapsrend alatt pedig az első sorból ölelő karok nyúltak felém, virágokat hoztak – erre nem számítottam.

- Ez visszaigazolása a korábbi évtizedek munkájának.

¬Nyilván ez is, de a színészet a pillanat művészete. Itt már egy más csapat van, sok új arc és így őszintén meghatott a fogadtatás. Sikerült az eddigi pályámra föltenni a koronát.

Orbánné
 
- Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye a neves dramaturg hogy nyilatkozott az alakításáról?

Tüneményes volt! Azt mondta, ő erre nem számított. Eddig ötvenöt előadásban látta a Macskajátékot, de ezt a fajta nőies vonalát a szerepnek, amely bájban, humorban, és tragikumban megnyilvánult, még nem tapasztalta.

-Ez a hangos siker Pestig elhallatszott, a fővárosi ismerősök, barátok hogy reagáltak?

A barátok egy része ideutazott megnézni, a többiek pedig várják a fővárosi előadásokat. A következő évadban a Thália Színházban, a József Attila Színházban és a Klebelsberg Kultúrkúriában vendégszerepelünk.

-Ennek a sikernek köszönhető az, hogy Békéscsabai Jókai Színház is létrehozta az „Örökös tagság” intézményét és az első tag Felkai Eszter.

Nagyon szép megtiszteltetés, azt jelenti, hogy minden vonatkozásban a társulat tagjának tartanak és maradok a színház vérkeringésében.

Tarsoly Krisztinával (Egérke)
 
-Ön minden bemutatón itt van, most a Macskajáték kapcsán ismét hosszabb időt töltött a társulattal. Mennyit fejlődtek az egykori színi iskolás tanítványai?

Nagyon büszke vagyok a két legkedvesebb tanítványomra, Gulyás Attilára és Vadász Gáborra. Attila egymás után játssza a főszerepeket, amelynek köszönhetően 2008-ban Junior Príma-díjas lett. Vadász Gabi pedig most a Játékszínben szerepel, az Életrevalók egyik főszerepét alakítja zajos sikerrel. Tódulnak a szakma legjobbjai az előadásra és mindenki csak szuperlatívuszokban nyilatkozik az alakításáról, amelyet egyébként a békéscsabai nézők is láthatnak rövidesen a Csabai Nyár keretében három alkalommal.

A Macskajáték nagy sikerének nyilván köze van ahhoz, hogy beválasztották a POSZT szakmai zsűrijébe. Ez hogy történt?

Úgy érzem ez nagy megtiszteltetés! Hegedűs D. Géza POSZT Szakmai Tanácsadó Testület elnöke egy reggel felhívott telefonon, és tisztelettel és szeretettel felkért, hogy vegyek részt a színházi szakma legnagyobb seregszemléjének, a POSZT Szakmai Zsűri munkájában. Június 8 – 17 között naponta két előadást nézünk meg, du. 17 órakor és este 21 órakor. Összességében 13 díjat fogunk odaítélni. Nyilván a mostani sikeremnek szerepe van a felkérésben, hiszen eddig is itt voltam a Jászai-díjammal.

[ Kadelka László ] 2017-06-06 11:37:00