Rátkai Erzsébet születésnapjára
„Arról, hogy mennyi, talán igen,
de arról, hogy van
nem illik megfeledkezni!”
 
1956 jeges-árvizes januárjában a Nemzeti Színházban izgatottan készült Nagyajtay Teréz – a korszak jelmeztervező nagyasszonya – Illyés Gy. Dózsa György c. drámája „első öltözéses” próbájára, amikor Rátkai Géza és Mihály Valéria gyermeke, Erzsike először felsírt. Akkor még senki nem sejtette, hogy néhány évtized múltán az újszülött a nagy előd babérjaira tör.

Latinovits Zoltán szerint a színházban minden dolgozó egyenértékű, s ami a színpadon megszületik, abban mindenki egyformán fontos. A Ködszurkálóban ezt írta:
„A színház hasonlatos azokhoz a néhol még fellelhető műhelyekhez, kovács-,bodnár-, kádár-, fazekas- és asztalosműhelyekhez, míves céhekhez, amelyekben még ma is az ősi céhtörevények uralkodnak, ahol az egész nagycsalád dédapától az unokáig tervez és kivitelez, gyúrja, formálja, kalapálja az anyagot, míg megalkotja, kialakítja, megmunkálja, megteremti, létrehozza a céh termékét, a művet. – Sokan mégsem tudják, kik azok, akik egy-egy produkción a háttérben, a kulisszák mögött dolgoznak.”

Ez a megállapítás – Latinovits óta – napjainkban sajnálatos módon még jobban igaz. Nem csak a nem látható munkatársak, hanem a nagyon is látható – sok esetben LÁTVÁNYos díszlet-és jelmeztervező munkája is említetlenül marad a honi előadás-kritikákban. Pedig a színházban a néző elsőként a látvánnyal találkozik, amely segíti őt abban, hogy jobban eligazodjék a produkcióban.

Ennek a látványnak a megálmodója – megtervezője, gyakran kivitelezője az immár nemzetközi hírű Rátkai Erzsébet Ferenczy Noémi-és Jászai Mari-díjas iparművész, színházi látvány-, díszlet- és jelmeztervező a MMA tagja.
(...) Középfokú tanulmányait a szegedi Tömörkény István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában szobrász szakon végezte. Érettségi után felsőfokú tanulmányokat Pozsonyban a Zene- és Színházművészeti Akadémia Színházművészeti Karának UNESCO által támogatott Díszlet és Jelmeztervezési Szakán folytatott, ahol kiváló mesterei voltak, nemzetközi hírű művészek és tanárok, köztük Ąudmila Purkyňová, Stanislava Vaníčková (jelmeztervezés), Ladislav Vychodil, Otto ©ujan (díszlettervezés). Az pozsonyi akadémia rendszeres résztvevője a prágai Quadriennálénak, amelyen 1975-ben és 1979-ben, később 2003-ban Rátkai Erzsébet is kiállított. 1979-ben egyik díszlettervéért elismerő oklevelet kapott. Felsőfokú tanulmányait 1980-ban fejezte be kitűnő eredménnyel. Ekkor kezdődött színházi látványtervezői pályafutása, műveli azt minden helyi kötöttség nélkül, legyen az főváros vagy vidék, kőszínház vagy szabadtéri színház, valamennyi színházi műfajjal barátságban él, legyen az prózai mű, opera, operett vagy musical. (…) - olvasható a Wikipédián.

Stuart Mária (2011)
 
Pályakezdése a kecskeméti Katona József Színházhoz kötődik, majd 1989-1999 között a veszprémi Petőfi Színház jelmeztervezője, ahol létrehozza az ország egyetlen patinázó műhelyét.
Erről így beszél Ozsváth Ildikó Teátrum-díjas - 1991 óta a színház - patinázója, akit Rátkai Erzsi a Herendi Porcelán gyár festödéjéből csábított a rivaldák világába:
„Nem csak pompás, pazar ruhákat láthatunk a színpadon. Mitől lesz olyan elnyűtt, nyomort sugárzó IV. Béla palástja? Vagy olyan öreg és kopott Blaskó Péter lójelmeze, melyet a Legenda a lóról című előadásban viselt? A varrónők keze alól új ruhák kerülnek ki, melyeket korhűvé, az előadáshoz és a karakterhez illővé kell tenni. Ekkor jön a patinázás. A szó sokak előtt ismeretlen lehet, hiszen ilyen szakma, hogy patinázó, nem létezik. Más színházak ezeket a munkákat horribilis összegért iparművészekkel végeztetik, hiszen patinázó műhelyünk Rátkai Erzsébet jelmeztervezőnek köszönhetően egyedül nekünk van.” – mondja Ozsváth Ildikó. Fest, applikál, ragaszt, roncsol, koptat, koszol, vagy épp vérez; e mellett pedig teljesen egyedül, maradék anyagból kalapokat, maszkokat, kiegészítőket készít.

1990-től már a Madách Színház, majd a Szegedi Szabadtéri és szinte az ország valamennyi Színháza foglalkoztatja. Az a tény, hogy Pozsonyban, világhírű mesterektől tanult, jó ajánlólevél a külföldi színházi világban. Tervezett Németországban, Finnországban, meghívták Pozsonyba, Bécsbe, Oslóba, Torontóba is.
A Békéscsabai Jókai Színház sokat foglalkoztatott tervezője. 2011-ben – a Szalma Dorotty rendezte – Stuart Mária jelmezeiért az Év Jelmeztervezője-díjat kapta. Ebben az évben - a Katkó Ferenc rendezte – Koldusopera meghívást kapott a POSzTra, amelyben nagy része volt az Erzsike tervezte jelmezeknek.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett Teátrum Gálán - amely a háttérszakmák kiválóságait hivatott díjazni – minden alkalommal szerepel egy jelmez bemutató. Ez alkalommal, tisztelegve Rátkai Erzsi munkássága előtt a Jókai Színháznak tervezett jelmezeit mutatták a művészek.

Boldog Születésnapot Kívánunk!

Kadelka László

2016-01-02 20:40:00