Születésnapi levél Vajda Lászlónak a Túlpartra
Vajda Lászlónak
Drága Drunyó, tehát újra a közönség szeme előtt vagy, a megszólalásig Rád hasonlító fiad által. Ő is kitűnő színész, DE TE NAGYON HIÁNYZOL !!!
Vajda László 70 éve született

Drága Drunyó!

Mintha tegnap lett volna. Közel lakván egymáshoz ’79-ben gyakran vittelek haza előadás után, hogy minél előbb láthasd újszülött fiad, Milánt. Bizony sok éve már. Ő is a nyomdokodban jár, már ami a szakmát illeti.

Érdekes. Te is, az akkori legjobb vidéki színházban Kaposváron arattad – megérdemelt – sikereidet. Majd a Nemzeti Színházból átszerződtél és alapító tagja lettél a Katona József – a legjobb budapesti színház – társulatának, ahonnan idő előtt az Égi Társulathoz szerződtél. Bár az alapítók közül már túl sokan vagytok ott, mégis a Te itteni színpadi hiányod kezd enyhülni. Remélem nem sértő Rádnézvést, de az egykori csecsemő sikert sikerre halmozva emlékeztet Rád minden színház szerető nézőt.

Vajda László
 
Apja nyomdokaiba lépve Ő is az akkori legjobb vidéki – az egri Gárdonyi Géza – színházban bontogatta szárnyait, olyannyira, hogy elnyerte – az idő közben alapított - Márciusi Ifjak Díjat, amelyet olyan 35 év alatti fiataloknak ítélnek, „akik tevékenységükkel elősegítették Magyarország kulturális gyarapodását”. Az elismerést egy héttagú zsűri javaslata alapján kiemelkedő művészeti, előadóművészi, tudományos vagy sporteredményt elérők kaphatják meg.

Ebből az alkalomból adott interjúból (2010)idézek:

(…)
– Amikor a minisztériumtól hívtak, először azt hittem, tréfálnak – mondja a fiatal színművész.

– Mondták, miért kapod?

– Éppen Mészáros Mátéval számoltuk össze, hány szerepet játszhattunk, amióta Egerben vagyunk. Úgy harmincnál is többet…

– Ez jó a színésznek?

– Egy színésznek az a legjobb, ha minél többet játszhat. Néha eszembe jut, hogy édesapám (Vajda László – a szerk.), aki szintén színész volt, de már 14 éve meghalt, mit szólna, ha látna színpadon?

– Ezért lettél színész? Miatta?

– Biztosan közrejátszott benne ez is, hiszen gyakorlatilag a Katona Színházban nőttem fel.

– Nem zavar, hogy aki ismerte édesapádat, és lát téged színpadon, az talál hasonlóságot?

– Nem, sőt, büszke vagyok rá.

– Az mennyire fontos, hogy hol és kikkel játszol?

– Talán ez a legfontosabb. (…)

Vajda Milán
 
…Hát ilyen a Fiad!

Megváltozván az idők, szerződni kényszerült hova máshová – apja nyomdokain járva – az akkori egyik legjobb budapesti színházba. Ja, persze te nem tudhatod, hogy időközben Örkény Istvánról nevezték el a Madách téri színházat, amelynek társulatát erősíti és talán Tőle is olyan jó.

Drága Drunyó, tehát újra a közönség szeme előtt vagy, a megszólalásig Rád hasonlító fiad által. Ő is kitűnő színész,

DE TE NAGYON HIÁNYZOL !!!

Emléked ápoló egykori sofőröd:
Kadelka Laci

2013-11-17 18:29:00