Michael Frayn - Függöny fel!
Színház elölről, hátulról, telibe!
A Centrál Színházban megkezdődtek Michael Frayn: Függöny fel! (fordította: Hamvay Kornél) című komédiájának próbái. Az előadást Puskás Tamás rendezi, a jelmezeket Rátkai Erzsi, a díszletet Bagossy Levente tervezi. Premier 2013. október 18-án és 19-én.
Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, hirtelen arra ébredt, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.
Ez 1982-ben történt Londonban, ahol ezt a komédiát egyből az év legjobb vígjátékának választották meg. 1992-ben filmet forgattak belőle, Michael Caine –nel a Rendező szerepében.

Papp János - Puskás Tamás
 
A komédia egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nem csak a leharcolt társulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk mint az elsőben, éppen csak a turné utolsó előadásán, és hátulról. A kulisszák mögül. Ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny.

Szilágyi Csenge - Pokorny Lia - Bereczki Zoltán
 
A különös színházi szerencsétlenségben, a mindennap katasztrófáiban ismerhet magára a néző. Arra, amikor az alkalmatlanság és a tehetségtelenség okvetlenül maga alá temeti mindazokat, akik képtelenek megoldani az életüket és adottságnak fognak fel mindent, amin egyébként változtathatnának.
Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

Bereczki Zoltán - Cserna Antal - Puskás Tamás
 
Michael Frayn: Függöny fel!
(fordította: Hamvay Kornél)

Szereposztás

Dotty, Mrs Clackett - Pokorny Lia
Lloyd, Rendező - Schmied Zoltán
Garry, Roger Lillicap - Bereczki Zoltán/Szemenyei János
Brooke, Vicki - Ágoston Katalin
Poppy, Rendezőasszisztens - Szilágyi Csenge
Frederick, Philip Brent Sejk - Cserna Antal
Belinda, Flavia Brent - Botos Éva
Tim, Ügyelő - Vári-Kovács Péter
Selsdon, Betörő - Papp János

Díszlet: Bagossy Levente
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Dramaturg: Baráthy György
Súgó: Fodor Marianna
Ügyelő: Kele Gábor
Rendezőasszisztens: Vándor Veronika
Rendező: Puskás Tamás

2013-09-06 16:02:00