Ivánka Csaba-díj 2011
Az Ivánka Csaba-díjat - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását - Bán János színművész nyerte el, elhivatottságtól vezérelt, különleges karizmával megformált, a szerepek mélyrétegeit feltáró, öntörvényű, színpadon és filmen egyaránt kreatív sugallatokban gazdag alakításaiért, rendkívül igényes és invenciózus, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként.
A díjat egy a pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést idén a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén, 2011. augusztus 22-én, Papp Zoltán színművész adta át.

Pusztai Ágoston szobrászművész alkotása
 
Bán János a Színművészeti Egyetem elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte a pályáját. 1980-tól a győri Kisfaludy Színház, 1982-től a szolnoki Szigligeti Színháznál játszott. 1983-tól a Katona József Színház alapító tagja. - Méltatói szerint „Érzékeny arcával, clownos gesztusvilágával, a legkülönfélébb stílusokhoz rugalmasan, könnyed intelligenciával idomulni képes játékával” a magyar színházművészet egyik legeredetibb egyénisége.

Bán János
 
Színpadi múltja a magyar és a világ drámairodalmának legendás szerepeiben bővelkedik. Mások mellett játszott Ascher Tamás, Árkosi Árpád, Bódy Gábor, Halász Péter, Kiss Csaba, Lukáts Andor, Máté Gábor, Novák János, Salamon Suba László, Schwajda György, Székely Gábor, Szikora János, Zsámbéki Gábor rendezéseiben. Alakításait felsorolni lehetetlen.
Többek között ő volt Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok című több évtizede játszott előadásának egyik alkotója, a VONÓ IGNÁC címszereplője, TUZENBACH Csehov Három nővérében, RYBAK Spiró Imposztorában, Dosztojevszkij JÁTÉKOSÁNAK címszereplője, HLESZTAKOV Gogol Revizorjában, MARK Jasmina Reza Művészetében, JEPIHODOV Csehov Cseresznyéskertjében, CSIPESZ Egressy Portugáljában, KOSZIH Csehov Ivanovjában, a KAMIONOS Spiró Koccanásában, PÁSA Szigarjev: Guppijában, és csaknem két évtizede játssza Barbro Lindgren Kukacmatyi című előadásában KOVÁSZ EMIL és KUKAC MATYI szerepét.

Revizor: Bán János - Básti Juli
 
Főbb rendezései:
Színészautomata (1992), Az éhezőművész (1996), Csimpi születésnapja (1999), Túlélési gyakorlatok (2003), Pilinszky-est (2010)
Bán János 2011-ben is az egyik legtöbbet kísérletező, legtöbbet vállaló színművész. Vendégként rendszeresen fellép a Centrál, a Kolibri és a Magyar Színházban. Főszereplője a "Katona, Sufnijában" játszott, "Most kényszerítlek, válaszolj" című Pilinszky költői estnek.

Számos filmben is emlékezetes alakítást nyújtott. Játszott többek között Jirí Menzel, Jaro Rihak, Szomjas György, Szabó Ildikó, Kamondi Zoltán, Erdőss Pál, Szilágyi Andor, Koltai Lajos, Tóth Tamás, Grunwalszky Ferenc, Sas Tamás rendezéseiben. Ő volt Szomjas György Falfúrójának és az ALBERT ALBERT című szlovák filmnek is a címszereplője, REZSŐ a Rinaldoban, TAMÁS a Csajokban. Legnagyobb sikerét Jirí Menzel Az én kis falum című, Oscar-díjra is jelölt filmjében, OTIK szerepében aratta. A film Oscar-díj jelölésig jutott, a legjobb külföldi film kategóriában. A művész ezt követően számos csehszlovák, a rendszerváltás után szlovák filmben kapott szerepet, s a nyelvterület egyik legismertebb, legnépszerűbb külföldi művészévé vált.

Guppi: Bán János - Csuja Imre - Györgyi Anna
 
Kitüntetései:
Legjobb férfialakítás díja - Vonó Ignác (1983),
Színikritikusok díja - Stílusgyakorlat (1983),
Játékfilmszemle díja - Falfúró főszerepért (1986),
Oscar jelölés - legjobb külföldi film kategória (Az én kis falum) (1987),
Legjobb férfialakítás díja (Párizs) - Otik (Az én kis falum) (1987),
Jászai Mari-díj (1987),
Kritikusok díja - Albert Albert című szlovák film címszerepéért (1995),
Érdemes Művész (1997),
Legjobb férfialakítás díja (Moszkva) - Rezső (Rinaldo) (2004),
Brighella-díj (Vidor Fesztivál) - Vinkel (A szerelmes hal) (2008),
Arlecchino-Díj (Vidor Fesztivál) – Pása (Guppi) (2010),

2011-ben kapott kitüntetései:
Trebbia Európai-díj – Prága (2011. március),
A színészi küldetés díja / Actor's Mission Award - Art Film Fest, Szlovákia (2011. június),
Ivánka Csaba-Díj (2011. augusztus)

Ivánka Csaba
 
Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés, amelyet korábban Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs, Bubik István, Végh Péter, Kézdy György, Kubik Anna, Kováts Adél, Őze Áron színművészek és Fekete Mari zenei vezető nyerték el.

A képen: Jirí Menzel Az én kis falum című, Oscar-díjra is jelölt filmjében, OTIK szerepében

BÁN JÁNOS 2011-ben külföldön kapott kitüntetései:

2011. márciusában Trebbia Európai Díjjal tüntették ki. A laudációt Jiří Menzel tartotta.

2011 júniusában, Életműdíjjal - A színészi küldetés díjával / Actor's Mission Award tüntették ki a Szlovákiai, trencsénteplici Art Film Fest-en. A kitüntetés lényeges részét képezi az a hagyomány, hogy a színész nevével ellátott sárgaréz lapot a „Dicsőség hídján” helyezik el olyan hírességek társaságában, mint Franco Nero, Geraldine Chaplin, Gina Lollobrigida, Jeremy Irons vagy Jean-Paul Belmondo.

E hídon már van két magyar név: 1998-ban Törőcsik Mari tábláját helyezték el itt, 2003-ban pedig Cserhalmi Györgyét.

Budapest, 2011. augusztus 22.

Bartos Zsóka
az alapítvány ügyvivője

2011-08-24 13:02:00