Új színházigazgatók
Nem volt meglepetés
Ellenszavazat nélkül a Gulyás Dénes operaénekessel közösen pályázó, Rázga Miklóst választotta a város közgyűlése a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának február 16-tól. Blaskó Balázs február 1-től az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, döntött a Heves Megyei Közgyűlés január 28-án,
Rázga Miklós - Nagy Csaba alpolgármester
 
Csütörtökön egyhangúlag, ellenszavazat nélkül Rázga Miklóst választotta a város közgyűlése a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának. Rázga Miklós Gulyás Dénes operaénekessel közösen pályázott, ezzel mintegy jelezve, milyen színházat is képzel el Pécsett.
- A pályázatomban három hangsúlyos pont volt – emelte ki az új, február 16-tól hivatalba lépő színigazgató. – Az ifjúsággal ismét megszerettetni a teátrumot, akár jogilag is rendezni a Pécsi Balett sorsát, és erősíteni az operatagozatot. Utóbbiban az évente egyszeri bemutató mellett mindig lesz egy pluszfeladat, jövőre egy operakorszakokat átívelő, a fiatalságot vonzó előadássorozatot tervezünk, amelyhez nagy segítség lesz a nemzetközi hírű Gulyás Dénes. Az biztos, hogy stílusban, koncepcióban váltást tervezek, de ugyanakkor szeretném megőrizni a hagyományokat, mint például a Balikó Tamás nevével fémjelzett népszínházi törekvést. Mindenképpen szeretném elérni, hogy egy bemutató a Pécsi Nemzeti Színházban igazi társadalmi esemény legyen, amiről utána napokig beszél a város.

- Terveim között szerepel a családi színházlátogatás megerősítése, amikor a nagyszülők, szülők, gyerekek közösen találják meg az élményt – mondta Rázga Miklós. – Szoros kapcsolatot igyekszem kialakítani a pécsi művészeti, szellemi élettel, az iskolák irodalomtanáraival. A kötelező tananyagban rengeteg olyan színmű van, amely páratlan lehetőséget nyújt az együttműködésre, úgy gondolom, ennek a bérleti rendszerünkben is tükröződnie kell. Jó példa a szolnoki, ahol Ádámok és Évák jeligével a különböző középiskolai színjátszó csoportok vitték színre Az ember tragédiája egyes színeit, és ebből született egy közös produkció. Úgy gondolom, vannak olyan lehetőségek, hogy díszletet nem igénylő darabokkal, részletekkel jelenjünk meg az iskolákban, ezzel erősítve a kapcsolatot az ifjúsággal. Az biztos, hogy erősíteni kell a társulaton, hiszen az elmúlt évben többen távoztak, ezért március elsejével minden jelenlegi tagnak szerződést ajánlok. Nagy tartalékot látok a kamaraszínházban, de ahhoz, hogy ezt kihasználjuk, emberek kellenek – mondta Rázga Miklós.

Blaskó Balázs
 
Blaskó Balázs lett február 1-től a Gárdonyi Géza Színház igazgatója - erről döntött a Heves Megyei Közgyűlés január 28-án, pénteken.
A testület minősített többséggel, 8 igen, 2 nem szavazattal, 5 tartózkodással választotta meg Blaskó Balázst. Kinevezése 2011. február 1-től - 2016. január 31-ig szól.
- A remény színházát szeretném megfogalmazni, a legnemesebb egri színházi hagyományok mentén haladni – mondta megválasztása után az új direktor. Blaskó Balázs 23 éve tagja az egri társulatnak. Pályázata szerint klasszikus nemzeti népszínházat valósít majd meg az egri színpadon. Együttműködne a kelet-magyarországi teátrumokkal, és élénkítené a kapcsolatot a határon túli színházakkal.

2011-01-28 13:37:00