Eötvös Péter világpremierje Németországban
Die Tragödie des Teufels (Az ördög tragédiája) című opera
A Bajor Állami Operaház 2010. február 22-én - nagy sikerrel - bemutatta Eötvös Péter - Die Tragödie des Teufels (Az ördög tragédiája) című operáját, a librettót Albert Ostermaier írta. A világpremier színpadra állítására Nikolaus Bachler, a Bayerische Staatsoper intendánsa Fidelio-rendezése alapján kérte fel Kovalik Balázst, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatóját.
Az alig húsz éves Eötvös Péter, a Nemzeti Színház Az ember tragédiája, 1964-es Major Tamás rendezte előadás zeneszerzője volt. Olyan alkotótársakkal, mint a díszletet tervező Bálint Endre, a jelmeztervező Vágó Nelly és a koreográfus Eck Imre. A szereposztás is igen emlékezetes: Ádám Sinkovits Imre, Éva Váradi Hédi, Lucifer Kálmán György volt. A fiatal zeneszerzőre nagy hatást tett a Nemzeti Színház akkori társulata. Az előadás ügyelőjeként, akkori beszélgetéseink alkalmával megjegyezte, valószínűleg önálló művet fog írni egyszer Madách remekéből. Elszakadva az európai kultúrkörtől, Japánban a technikának is köszönhetően az elektronikus zene érdekelte. Most, amikor Nikolaus Bachler intendáns új operát rendelt tőle, elérkezett az idő a téma feldolgozására. Az új Eötvös Péter-opera librettóját Albert Ostermaier, a legjelentősebb német drámaíróként számon tartott és igen foglalkoztatott színműíró készítette. Ostermaier librettója Madách Imre Az ember tragédiáját, a "magyar Faustot" ülteti át a 21. századba. Az alapok tehát Madáchtól valók, ám az operai feldolgozásban egészen más a szereplők konstellációja és a darab cselekménye.

Eötvös Péter és Albert Ostermaier
 
Eötvös Péter művei szerves részeit képezik a világ vezető zenekarai, kortárs zenei együttesei és fesztiváljai által játszott programoknak. Öt operája rendszeresen műsoron van Európa és az Egyesült Államok Operaházaiban. Leghíresebb műve a Három nővér Csehov drámája alapján és Gabriel García Márquez A szerelemről és más démonokról című kisregényéből készült azonos című darabja, valamint a Tony Kushner írásából Angyalok Amerikában címmel írt operája - további művek megírására szóló felkérések hosszú sorát indították el. Vezető zenekarok (az amszterdami Concertgebouw zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Francia Rádiózenekar, a BBC Szimfonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a Clevelandi, a tokiói NHK zenekar, az Ensemble InterContemporain és az Ensemble Modern) visszatérő vendégkarmestere, 2009-tõl pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere. Eötvös Péter számára a tanítás is kiemelten fontos, különös tekintettel a fiatal karmesterek és zeneszerzők számára alapított Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványában folytatott munkájára. Számos kitüntetés birtokosa - néhány ezek közül: Három nővér című, Lyonban bemutatott operájáért elnyerte a francia kritikusok 1997/98-as nagydíját, a Prix Claude-Rostand Díjat, 1999-ben a Victoires de la Musique Classique et du Jazz díjat, a mű felvételét tartalmazó lemez pedig 1999-ben a Charles Cros Akadémia nagydíját, 2000-ben a Diapason d'Or de l'année díjat, az ECHO Preis 2000 díjat és a Prix Caecilia díjat. 1988-ban a francia kulturális minisztertől az Officier de l'ordre des l'arts et des lettres állami kitüntetést kapta. 1997-ben Budapesten a Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki. 2000-ben megkapta a Christoph und Stephan Kaske Stiftung jubileumi díját. Magyarországon elnyert számos díja közül a legnagyobb a 2002-ben odaítélt Kossuth-díj, 2008-ban a Magyar Kultúra Követe címet kapta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A bemutatót a BR-Klassik élőben közvetítette, 30 perccel az előadás kezdete előtt beszélgetésekkel, riportokkal jelentkeztek az előcsarnokból.

Az ördög tragédiája (Komikus-utópisztikus opera 12 képben) - Ősbemutató: 2010 február 22., hétfő, 19 óra, Bajor Állami Operaház.

A cselekményről: Lucifer keresztülvezeti Ádámot és Évát egy konfliktusokkal, félreértésekkel, bizonytalanságokkal teli világon - játék a virtualitás és a science fiction világában.
Jóllehet úgy tűnik, hogy mindent õ irányít, a végén mégis kockára kerül Lucifer egzisztenciája: a Gonosz leválik alakjáról és diffundál. Ezáltal Az ördög tragédiája az ember tragédiájává lesz, aki nem képes többé a kordában tartani magában a gonoszt.

Szereposztás:

Eva - Cora Burggraaf
Lucy - Ursula Hesse von den Steinen
Adam - Topi Lehtipuu /Jussi Myllys
Lucifer - Georg Nigl
Die Jeriko - Julie Kaufmann
Die Rumata Elena Tsallagova /Heike Grötzinger /Annamária Kovács
Der Skelton - Kevin Conners
Der Strugatzi - Christoph Pohl
Der L - Nikolay Borchev
Der Arkanar - Christian Rieger
Der Boris - Wolfgang Bankl

Forrás:Bayerisches Staatsorchester

[ Kadelka László - Várkonyi Judit ] 2010-02-24 05:12:00