2010. 01. 10. Pécs Európa Kulturális Fővárosa
A megújult Széchenyi téren megrendezett, tűzijátékos nyitóünnepségen pécsi kötődésű művészek és hírességek, 450 diák közösen elevenítették meg a város kultúrtörténeti arcait, a kétezer éves kulturális örökséget, amelyek meghatározó részét képezik majd az egész éves, 350 programból álló rendezvénysorozatnak.
„Ami ma itt kezdetét veszi, nemcsak Pécsről, hanem Magyarországról szól. A példamutatásról, hogy az igazán lényeges dolgokban össze tudunk fogni.”

(Bajnai Gordon)

 
Ködös reggelre ébredt Pécs, de délutánra az időjárás, mintha tudta volna, hogy este Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap!című dala zárja az estét, napos arcát mutatta. A délelőtt szokásos álmos város csendjét a főtéren, az esti megnyitó stábja verte fel. A rendező, Káel Csaba hangszórón irányította a hatalmas bábokat, valamint a több-száz diákot. A Széchenyi téren és az oda torkolló utcákban a kivetítőket, és a várható nagy tömeget kiszolgáló bódékat állítgatták. Ahogy telt-múlt az idő egyre több biztonsági őrt és fényképezőgéppel és kamerákkal rohangászó ember hunyorgott az egyre erősödő napsütésben.
A délutáni nemzetközi sajtótájékoztatón, a patinás Palatinus Hotel Bartók terme szűknek bizonyult a kétszázötven hazai, és negyvennyolc külföldi médiamunkásnak, valamint a huszonöt nagykövetnek és VIP vendégnek.

 
 
 
Bajnai Gordon miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy Pécs számára az Európa Kulturális Fővárosa cím óriási lehetőség, de ugyanakkor felelősség is. Az EKF nem egyszerűen egy évről szól, hanem arról, hogy Pécs felkerüljön Európa térképére.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nagyszerű dolognak és az érdeklődésen messze túlmutatónak nevezte, hogy a megnyitó ünnepségen tiszteletét teszi a szerb és a horvát kulturális miniszter is. Köszönetet mondott Toller László és Tasnádi Péter volt polgármestereknek, Páva Zsolt polgármesternek, a pécsi civileknek, a Művészeti Tanács tagjainak, valamint a Hungarofest Kht-nak. Kifejezte reményét, hogy az elkövetkező év Pécs és a magyar kultúra történetében feledhetetlen év lesz.
Páva Zsolt Pécs polgármestere szimbolikus jelentőségűnek tartotta azt, hogy Pécs – ahol a német és a török kultúra nyomai egyaránt jelen vannak – Essennel és Isztambullal együtt viseli 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mint kiemelte, Pécs méltó módon fogja képviselni önmagát, Magyarországot és a régiót.

Politika-mentesen, tisztelettel és érdemeik hangsúlyozása mellett mondtak köszönetet Toller László és Tasnádi Péter volt polgármestereknek, valamint azoknak, akik a A határtalan város című pályázattal lehetővé tették, hogy a város elnyerje a megtisztelő rangot.
Megvalósult Toller álma, lelkesen nyilatkozott a terasz.hu-nak 2004. augusztusában. Bár a neve nem hangzott el, de nekünk emlékeznünk kell valakire, aki Toller mellett a legtöbbet tette az ügyért: Takáts József. Nemcsak a pályázatírásból vette ki oroszlánrészét, hanem a lobbizásból és a médiakampányból is. Nélküle most nem lenne megnyitó!

 
 
 
 
 
 
 
A miniszterelnöki és polgármesteri köszöntőket követően - videó üzenetben - Plácido Domingo fővédnök sok sikert kívánt. Majd a közel húsz ezer néző előtt kezdetét vette a megnyitó: farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozták el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Megelevenítették a római kort, az ókeresztény időszakot, I. István és Nagy Lajos király uralkodásának időszakát, a reneszánsz, a török hódoltság korát, a felvilágosodást, a reformkort, a XX és a XXI: századot.
Lézer show kísérte a produkciót, amelynek a fináléjában egy nagy átmérőjű gömb emelkedett a magasba, miközben a közreműködők – a szerzővel az élen – közösen elénekelték Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap című dalát, majd Hiller István és Páva Zsolt - kézfogással - megnyitotta a Kulturális Főváros évét. Tűzijáték zárta a megnyitót.

[ Kadelka László ] 2010-01-11 02:22:00