Egerben a Quartet
Nemzetközi Színházi Fesztivál
Egerben folytatódik a Quartet, a Gárdonyi Géza Színház nemzetközi „utazó” színházi fesztiválja. A szerbiai Újvidék és a csehországi Cheb után Egerben találkoznak a színházi szakemberek és mutatják be, milyen sokszínű is Európa kultúrája.
Október 19-én 18 órától nyílik az Európai fotóvíziók utazó kiállítás az Agria Parkban, amelyen a Quartet négy városát láthatjuk fényképeken. Különböző tájak, utcák, arcok, sorsok. Itt együtt alkotnak egy nagy képet. Színeset, izgalmasat, emberit. Este 7 órától az Ifjúsági Ház Művész mozija vetíti Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjét, amely a 40. Magyar Filmszemle nagydíjas filmje volt. Október 20-án, kedden a szerb Goran Markovic A turné című Oscar-jelölt filmje látható. Este 8 órától szintén az Ifjúsági Házban a Vujisics együttes ad koncertet.
 
Programok:

Október 19. (hétfő)
18:00 Agria Park - Kiállítás

Európai fotóvíziók utazó kiállítás megnyitója (november 15-ig látogatható)
A Quartet négy városa, négy régiója fényképeken: Újvidék (Szerbia), Cheb (Csehország), Nantes és Ancenis (Franciaország), valamint Eger és Heves Megye. Különböző tájak, utcák, arcok, sorsok. Itt együtt alkotnak egy nagy képet. Színeset, izgalmasat, emberit.

19:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Művész mozi - Film
Utolsó idők (2009)

Színes magyar film 90’
Rendezte: Mátyássy Áron
Főszereplők: Kádas József, Vass Teréz

Iván, az autószerelő, a keleti határ közelében él fogyatékos nővérével, Eszterrel. Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár. Iván egy véletlen folytán drámai felismerésre jut, és ő maga tesz igazságot. A 40. Magyar Filmszemle nagydíjas filmje.

Október 20. (kedd)
17:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Művész mozi - Film
A turné (2008)

Színes szerb film, 96’
Rendező: Goran Markovic
Szereplők: Tihomir Stanic, Jelena Djokic, Dragan Nikolic, Mira Furlan, Josif Tatic

1993. A békés Belgrádból egy csapat híres és naív színész turnéra indul egy halom pénz ígéretével a frontvonalba. A profitorientált nyári hakniból azonban életveszélyesen groteszk ámokfutás lesz: tollpiheként sodorja őket a háború szele a szerb, horvát, bosnyák hadtestek között. Vadul abszurd balkáni képek, történések, figurák – mégis a művészet megváltó erejébe vetett hitről szól a torokszorító mese. A turné volt a szerb Oscar-jelölt 2008-ban.

20:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Nagyterem - Koncert
A Vujisics együttes koncertje és szerb táncház

A délszláv zenei formáció 1974-ben alakult Szentendrén – azóta Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. A magyarországi szerbek és horvátok zenéjét gyűjtik, és dolgozzák fel – hamisítatlan balkáni életörömmel és szenvedéllyel.

Október 21. (szerda)
17:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Művész mozi - Film
Csereüvegek (2007)

Színes, feliratos cseh film, 100’
Rendezte: Jan Sverak
Szereplők: Ivan Trojan, Igor Chmela, Martin Myšička, David Novotný, Radek Holub

Szexi negyvenesek, merész hatvanasok, szenilis hetvenesek. Josef munkájába belefásult korosodó irodalomtanár, aki elhagyva a katedrát egy nagyáruház üvegvisszaváltójának szűk kis helyiségében leli meg a boldogságot. A pult mögül szervezkedve, afféle titkos jótevőként próbál rendet rakni mások életében. A film olykor szívszorító, máskor groteszk, nem hiányzik belőle az erotika és a csehekre jellemző bájos önirónia sem. Az Oscar-díjas Kolja alkotóinak újabb cseh remeke Karlovy Varyban közönségdíjas lett.

20:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Nagyterem - Színház
Hasek-Marek-Mikó: Svejk vagyok

- zenés sörözgetés egy derék katonával, és a közönséggel, két részben
Svejk - Mikó István
Palivec, a kocsmáros - Suha Kálmán

Manapság a prágai utcákon járva, találkozhatunk egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történetében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznénk, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne: „Svejk vagyok...”

Október 22. (csütörtök)
17:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Művész mozi - Film

A provance-i fűszeres (2008)
Színes, feliratos francia film, 96’
Rendező: Eric Guirado
Szereplők: Nicolas Cazalé, Clotilde Hesme

Antoine sok idő után tér vissza provence-i szülőfalujába, ahol kénytelen-kelletlen átveszi beteg apja lakókocsiba épített, tanyáról-tanyára vándorló, mozgó élelmiszerboltját. A vidéki Franciaország bukolikus bája, a nagyvárosok zajától távol élő emberek kedvessége és egy új szerelem – magával ragadó film szépségről, emberi kapcsolatokról és életszeretetről.

20:00 EKMK - Ifjúsági Ház, Nagyterem - Színház

Piaf
Zenés játék
Színpadra írta: Nádasy Erika
Piaf: Nádasy Erika

Zenei közreműködők: Zongora: Nagy Zoltán, harmonika: Baran Grzegorz, dob: Ágoston Ottó, basszusgitár: Kiss József Rendezte: Szegvári Menyhért (Jászai-díjas)

„Párizs nem lenne Párizs, ha ruhájának éjszakai uszályát nem díszítené az énekesnők megindító fűzére. Ezek a csodálatos lányok a mi lelkünket fejezik ki, könnyedén és mélyen.” /Jean Cocteau/ „Énekelni a világ legszebb mestersége. Egész lelkem, egész szívem beleadom a sanzonjaimba.” (Edith Piaf)

Október 25. (vasárnap)

10:30 Harlekin Bábszínház - Kiállítás

Három ország bábjai (november 1-ig látogatható) A Harlekin Bábszínház mellett bemutatkozik bábokkal és előadásképekkel az Ifjúsági Színház a szerbiai Újvidékről. A kiállítást egy fotósorozat gazdagítja a híres cseh bábozás történetéről és jelenéről.

Október 26. (hétfő)

19:00 Líceum Kápolna - Koncert

"Egertől Párizsig" - Romantikus és kortárs felhangok
(Az Eszterházy Károly Főiskola Ének-zene Tanszék művésztanárainak koncertje)
Udvarhelyi Boglárka – ének, Gábos Judit – zongora, Marik Erzsébet – zongora, Várady Krisztina – zongora, Hibay Éva - fuvola

A műsorban többek között Dvorak, Gounod, Poulenc és az egri Kátai László művei hangzanak el.

[ p.cs. ] 2009-10-19 06:02:00