EURÓPAI SZALONOK NYOMÁBAN
Kárászy Szalon / 2009-11-26 19:00
"Európai Szalonok nyomában" - Ispán Franciska sorozata a Kárászy Szalonban - Válogatás KODÁLYNÉ SÁNDOR EMMA zongoradarabjaiból és dalaiból.
 
A Kárászy Szalon különleges időutazásra invitálja vendégeit az "Európai Szalonok nyomában" című sorozatával, melynek novemberi estjén egy ritkán hallható különleges programmal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Kodály Zoltán legendás első felesége, Emma Asszony zeneszerzői munkájába nyerhetünk bepillantást.
Két kiváló művész válogatásában csendülnek fel Sándor Emma zongoradarabjai és dalai.
vendégek: PRUNYI ILONA zongoraművész és CSERNA ILDIKÓ operaénekes


Kodály Zoltánné Schlesinger Emma (1863-1958)

1863. március 17-én módos zsidó kereskedõ család lányaként látta meg a napvilágot Baján. Neveltetése kitûnõ volt, bár erre csak abból következtethetünk, hogy idegen nyelveken beszélt, jól zongorázott és a komponálásban is járatos volt. Gruber Henrik gazdag budapesti kereskedõhöz ment feleségül.
Lakásuk zenei szalonná vált, ahol a kor legtehetségesebb zenei mûvészei és pártolói találkoztak, köztük Bartók Béla és Kodály Zoltán is – akik egyébként itt ismerkedtek meg.

Zongorát és éneket tanult, kapcsolatban állt a századforduló körüli Budapest zenei életének legfontosabb személyiségeivel, 1903-tól Bartók Béla, 1905 – 06-ban Kodály Zoltán zeneszerzésre tanította. Londonban és Párizsban pályázatot nyert egy-egy szerzeményével.
A kettejük közötti kapcsolat előbb barátivá majd lassacskán szerelemmé vált. 1910-ben hivatalosan felbontották az elsõ házasságot, így Kodály hamarosan feleségül vehette az elvált asszonyt. Ettől kezdve az asszony – felismerve Kodály rendkívüli tehetségét – arra törekedett, hogy közremûködésével segítse férje munkáját. Odaadó segítőtársa lett élete végéig.

1958. november 22-én, 95 évesen hunyt el az az asszony, akinek „szeméből végtelen jóság és szeretet áradt.” (Kodály búcsúszavai feleségéről.) A Farkasréti temetõben nyugszik. Önálló népdalgyűjtő munkát is végzett, a Magyar népzene 34. és 35. száma az ő feldolgozása. Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta néhány témáját. Balladák, népdalok szövegét fordította németre. Habár zeneszerzõként, népdalgyûjtõként és mûfordítóként is jeleskedett sikeres munkáival, jelentõsége és „életmûve” Kodály Zoltán segítése.


Jegyigényléssel és a Szalonnal kapcsolatos további információkért forduljon Glósz Zsuzsannához a +3630 650 5313-as telefonszámon, vagy az assistance@karaszyszilvia.hu email címen.

Jegyek: Előadás welcome drinkkel és könnyű „szalon – cateringgel”: 3.000 Ft
Nyugdíjas és diákjegy 50%-os kedvezménnyel kizárólag a helyszínen kapható.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a szalon befogadóképessége limitált, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat mielőbb jelezzék.

Szeretettel várjuk Önöket!
Kárászy Szalon
H-1137 Budapest Pozsonyi út 36. IV. emelet 2.
www.karaszyszilvia.hu

[ G.Zs. ] 2009-11-26 19:00:00