Miskolci Nemzeti Színház 2009/2010-es évad
A hetedik közös évadunkat kezdjük. És az évadkezdés – akárhányadik is – mindig sok izgalmat ígér. Újra és újra az alapoknál kell kezdenünk, újra el kell nyernünk a közönség bizalmát – mondta Halasi Imre az évadnyitó társulati ülésen. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: sok és szép feladat áll a társulat előtt, összesen tizennégy új bemutatóval várja a színház a közönséget
„Szeretni, örülni, ragaszkodni, kötődni édesanyánktól tanulunk meg. A valahova tartozás érzésére a család nevel rá. A serdülő- és ifjúkor egyenrangú társas kapcsolataira, egymás tiszteletére a barátságok tanítanak meg, a testi-lelki gyöngédségre a szerelmi kapcsolatban találunk rá. Így épülhet fel „gyönyörű képességünk, a rend” – ahogy József Attila írta. Aki emberi kapcsolatot éltet, épít, gondoz, és ezért felelősséget is vállal, az már hatékonyan felvette a küzdelmet az érzelmi elsivárosodás ellen. Az érzelemvilág méltó helyre visszahelyezéséhez életbátorságra, a civil kurázsi újraélesztésére, kölcsönös tiszteletre és az éltető közösségek újraépítésére van szükség” – idézte az igazgató Bagdy Emőke pszichológust, ezekkel a szavakkal adva meg az évad alapgondolatát.

Sallós Gábor - Halasi Imre
 
A társulati ülésen köszöntötték a jubilálókat is: 30 éve társulati tag Máhr Ági színművész és Vinnainé Pusztai Rita nézőtéri felügyelő. 50 éve tagja a Miskolci Nemzeti Színháznak Varga Gyula színművész, színházunk örökös tagja. Közelgő 85. születésnapja alkalmából köszöntötte a társulat Sallós Gábort, színházunk egykori igazgatóját, Jászai-díjas színművészét, rendezőjét, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagját.

Halasi Imre köszöntötte a társulat új tagjait is: Cservenák Vilmos színművészt és Hagymási Sándor színészt, valamint Bíró Klára súgót. A társulathoz szerződött a Jászai-díjas rendező Korcsmáros György. A friss diplomás Kis Domonkos Márk Az őrült nők ketrecének egyik szerepére szerződött a színházhoz.

Korcsmáros György - Cservenyák Vilmos - Kis Domonkos - Hagymási Sándor
 
Határtalan kapcsolatok

Az évad során nemcsak a miskolci társulat előadásait láthatja a közönség – jelentette be Halasi Imre, aki az Európai Unió pályázata kapcsán kiemelte: a Kassai Állami Színház és a miskolci teátrum egy EU-pályázat keretében közösen hoz létre egy színházi produkciót, melyet 6-6 alkalommal láthat a kassai és a miskolci közönség. Emellett elkészült produkciókat is cserél majd egymás között a két teátrum a pályázat keretében összesen 24 alkalommal.

 
Ennek az immár tradicionálisnak mondható együttműködésnek a kialakulása a kassai és a miskolci teátrum között az 1950-es évekre nyúlik vissza. A kapcsolat kibontakozásának az ’56-os események szabtak határt, amely után a szorosabb kontaktus a ’70-es évek végén jelent meg újra. 2001-ben a testvérszínházi viszony is létrejött, és erre a szövetségre Halasi Imre miskolci, és Peter Himič kassai igazgató az évek alatt mind nagyobb hangsúlyt helyezett. Majd 2006-ban az európai uniós szomszédsági program (INTERREG III.) forrásainak elnyerésére közösen benyújtott sikeres pályázat eredményeként cserélhetett előadásokat egymással egy évadon keresztül a két teátrum.

[ k.l. ] 2009-08-27 05:12:00