Derdák András
1972-ben született Budapesten, nőtlen, művelődésszervező, a Banán klub igazgatója.
A sporttagozatos Általános Iskola, és a gimnáziumi évek után 1990-ben, legfiatalabbként az országban a III. kerület Önkormányzati képviselője lett. Itt frakcióvezetőként (FIDESZ), a Szociális és a Költségvetési bizottságok tagjaként dolgozott. Az óbudai Képviselőtestület Őt delegálta a Fővárosi Önkormányzatba. Eközben 1990-től elnöke a Csillaghegyi Kulturális Egyesületnek, és igazgatja a Banán Klubot, ami a különböző kulturális programok szervezésén túl nagy figyelmet fordít gyermekprogramok szervezésére, hogy az úgynevezett kulcsos gyerekek hasznosan tölthessék el szabadidejüket. 1991-ben a bangladesi árvízkárosultaknak gyűjtöttek egy segélyakció keretében. 1993-ban Vargabetű néven Békásmegyerben is szervezett egy a Banán Klubhoz hasonló intézményt. A békásmegyeri Szociális Ifjúsági Alapítvány alapítója, majd 1994-től elnöke. Nyolc alkalommal vett részt a Sziget fesztivál szervezésében és lebonyolításában. Elnökségi tag a Kultúraközvetítők Társaságában.
Közel négyezer rendezvényt szervezett a Banán Klub a Francia Intézet, a Pepsi Sziget, a Trafó és egyéb intézmények keretében.
Négy éve a Soros Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat kulturális szakértőjeként dolgozik. Témái közé tartozott a ZsinAgóra létrehozása, a Petőfi Csarnok igazgatói pályázata, a Közraktár-project. Dolgozik a Budapesti Történeti Múzeum létrehozásának előkészítési munkálatain, és a Millenáris Park választások utáni hasznosítási lehetőségeinek megtervezésén.
A tizenkét év alatt számos szakmai kiküldetésen járt külföldön. Részt vett Strassbourgban az ifjúsági Európa –parlamentben az Emberi Jogok Nyilatkozatának újraszövegezésén. Vezetett ifjúsági delegációt Moszkvába és Clermont Ferrand-ba. Párizsban a lakásgazdálkodást, Amszterdamban az önkormányzati választásokat figyelte meg. Magyar festőművészek kiállítását nyitotta meg Grenoble-ban, részt vett kisebbségi fesztiválon Montpellier-ben, és számos színházi és zenei fesztiválon is.
A jövőben szeretne új kulturális tereket létrehozni a Fővárosban, részt kíván venni a Kulturális Örökség Minisztériuma munkájában. Szakértelmével és tapasztalatával továbbra is szolgálni szeretne a kultúra és az ifjúságpolitika különböző területein. Francia és angol nyelvtudását pedig jól tudná kamatoztatni frankofón területeken kultúrdiplomáciai feladatok ellátásában.
[ Szikszay Szilvia ] 2002-09-16 08:48:00