„Csángó Madonnák”
Petrás Mária keramikusművész kiállítása a Pécsi Parti Galériában
A nagyközönségnek ismerősen csenghet Petrás Mária neve – általában a csángó kultúra nagyköveteként azonosítják. A romlatlan, tiszta csángó hagyományokat népi énekesként adja tovább, kerámia és üveg plasztikában pedig a keresztény, bibliai témákat dolgozza fel, melyekben gyakran visszaköszönnek a szakrális, olykor középkori hangulatú motívumok.
Petrás Mária a rendszerváltás után költözött Magyarországra (ekkor tanult meg „magyarul”), majd 1995-ben diplomázott Magyar Iparművészeti Egyetem kerámia szakán. Petrás Mária művészetében, életében hitelesen képviseli a „csángó ügyet”, nemzetközi szinten is őrzi, közvetíti a csángó kultúra értekeit. Köztéri alkotásai, állandó magyarországi kiállításai mellett rendszeresen hívják Olaszországba, Franciaországba, vagy éppen az USA-ba.

 

„Megjelentek lelki szemeim előtt mindazok a diószéni asszonyok, akik számomra olyanok voltak, mint a madonnák, akikre felnéztem gyermekkoromban, akik világítottak, mint a szentek, s akkor elhatároztam, ezeknek fogok mind emléket állítani, mert megérdemlik. Ezután már mindezt nagyon könnyű volt képekké formálni.”- vallotta a keramikusművész egy vele készült interjúban. Szülőföldjén, a csángók földjén a napok imával, imádságos harangozással kezdődnek és érnek véget, a csángók életét mélyen áthatja a kereszténység, és a hagyományok, melyek meghatározzák a mindennapokat is. A Csángó madonnák kiállítás ezt az üzenetet, életet jeleníti meg. Agyagba, kerámiákba helyezi bele a diószéni asszonyok arcát és világát, örökíti meg a szegénység ellenére az istenbe vetett erős hitet és bizonyosságot, az erős lelkeket. Alkotásaiban fellehető a párhuzam, ez a nem is annyira láthatatlan kapocs, a párhuzam és átfedés a csángók és a bibliai szentek között. Petrás Mária alkotásainak erőssége ez a nyugodt egyszerűség, mely viszonyítási pontot jelenthet a zűrzavaros mindennapokban.

Időpont:
november 8. - december 31.

Helyszín:
Parti Galéria
7621 Mária utca 1.

Vasárnap, hétfő szünnap
Kedd-péntek 10-18h
Szombat 10-14h
72/510-544


2008-10-27 10:45:00