Születésnapi levél – Somló Ferencnek
A Te 90 éved nem volt hiábavaló. Az példa lehet minden ifjabb színész számára. Kitartani egy városban, egy társulatban – ki tudja, hány ilyen-olyan igazgatót, rendezőt túlélve! – ez, igen, ebben komoly tőke van, ebből alázatot, szívósságot lehet tanulni. (Verebes Istvántól)
Drága Feri bácsi!

Az jut eszembe, hogy mint jött-ment ifjú rendező 1974-ben beállítottam a miskolci színházba, amelynek akkor társulatában – ma már tudom! – gigászok éltek és működtek, és pályám harmadik nagyszínházi rendezésével kínlódtam, de Te, már akkor is, az egyik legrangosabb színészként irányomban soha el nem feledhető szeretettel és bizalommal tetted a dolgod abban a produkcióban. Most, amikor az azóta való kb. 120 rendezésem után befejeztem színházi működésem, s nyilván keserűen tekintve mindenre, amit ma színháznak neveznek, nagy tisztelettel biztosítalak róla, hogy legalábbis a Te 90 éved nem volt hiábavaló.
Az példa lehet minden ifjabb színész számára.
Kitartani egy városban, egy társulatban – ki tudja, hány ilyen-olyan igazgatót, rendezőt túlélve! – ez, igen, ebben komoly tőke van, ebből alázatot, szívósságot lehet tanulni. No meg azt, hogy a tehetség legfőbb bizonyíték ezen a pályán: a megmaradás. Kivált egy olyan megmaradás, ami évtizedek hosszú során át ugyanannak a közönségnek jelentett rengeteg élményt. Nem sokak előtt van már alkalmam manapság fejet hajtani, de mint (volt) magyar színész, Rád büszke vagyok. Hogy volt, és van még ilyen is közöttünk…!

 
Hogy maradt azért valaki, aki helytállt, és helytáll a sok slamposság, nyegleség, közepesség és sandaság ellenében. Azt az egy közös munkát is most köszönöm meg Neked, mert ha akkor nem lettek volna mellettem olyanok, mint Te, meg Komáromi Évi, Máthé Eta, Varga Gyuszi, Szili Jancsi, Bánó Pali, Kanalas Laci, meg Nagy Laci bácsi, az ügyelő, biztos másképp alakult volna további pályám. A miskolci társulat, és maga a város, ma is szívem közepe. Ott váltam sajátmagammá, és ennek Te is részese vagy…!

Ölellek sokszor, és még sok szép, egészségben, örömben teli évet kívánok, mert ha megérem, szeretnélek köszönteni a 100. születésnapodon is! Harminc évvel fiatalabb pályatársad:

Verebes István

 
Somló Ferenc Jászai-díjas színművészt, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagját 90. születésnapján Fedor Vilmos, Miskolc város alpolgármestere, Halasi Imre igazgató, valamint a teljes Társulat köszöntötte a miskolci Nemzeti Nagyszínházában szeptember 10-én. Somló Ferenc Budapest, majd Pécs után 1960-ban költözött Miskolcra, ahol 1994-ig láthatta színpadon a közönség. Fedor Vilmos alpolgármester a Miskolcról készült grafikai sorozat egyik darabját, a Társulat pedig egy, a művész feleségének portréját ábrázoló festményt adott át az ünnepeltnek.

Somló Ferenc
Született: 1918. szeptember 10.
1936-tól vidéki társulatok,
1949-től a Pécsi Nemzeti Színház,
1960-tól a Miskolci Nemzeti Színház tagja.
Jászai Mari-díj (1960)

Hosszú pályája során eljátszott közel 500 szerep közül a legfontosabbak:

Mikszáth: Különös házasság (Hováth Miklós)
Gorkij: Vássza Zseleznova (Melnyikov)
Gorkij: Éjjeli menedékhely (színész)
Miller: Az ügynök halála (Charley)
Visnyevszkij: Optimista tragédia (Rekedt)
Shaw: Szent Johanna (La Trémouille)
Williams: A vágy villamosa (Mitch)
Shakespeare: Othello (Brabantio)
Rómeó és Júlia (Lőrinc barát)
Goodrich - Hackett: Anna Frank naplója (Otto Frank)
Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (Ill)
Kálmán: Csárdáskirálynő (Feri bácsi)

2008-09-10 00:02:00