Min dolgozik mostanában? I.
Balla D. Károly, Fekete J. József és Vass Tibor
Nyári ugorkaszezonban mostanában már csak a celebeket kérdik meg erről arról, mondjuk, hogy merre nyaralnak. A terasz.hu-n most induló sorozatban másról faggatjuk az írókat, költőket, kritikusokat, nem a nyaralásról, hanem a munkáról lesz szó. Vajh mind dolgoznak mostanában?
Balla D. Károly telefonnal
 
Balla D. Károly: Ha pár nappal korábban érkezik a kérdés, bajban lettem volna, mert jórészt arról kellett volna beszámolnom, hogy hónapok óta nem tudom komoly munkára fogni magamat. Ami legkevésbé megy, az a széppróza, ősz óta nem írtam novellát (borzasztó!). Verset ugyan jó néhányat elkövettem a tél folyamán, de ezek jobbára kis forgácsok, haikuk voltak. Igaz, tavasszal befejeztem 2004-ben kezdett szonettsorozatomat (Pilinszky-projektum), ez meg is jelent könyv formájában, igaz, hogy a koszorúktól függetlenül is született pár új szonettem, de most már vagy két hónapja nem érzek ilyesmi írására késztetést (borzasztó!). Igaz, hogy a pozsonyi magyar napilap részére havonta írok egy jegyzetet, igaz, hogy rendszeresen posztolok a blogomban, de hosszabb publicisztikára, esszére az utóbbi két évben nem igazán fanyalodtam (ez a legborzasztóbb!). Az idei publikációs jegyzékem ugyan alig valamivel szegényebb a tavalyinál, de az adott időszak alatt született értékelhető opuszok számukban mindenképpen, és meglehet, minőségben is alatta maradnak annak, amit korábban éveken keresztül „megszoktam magamtól”. Míg azelőtt mindig az volt a problémám, hogyan fogjam vissza kreativitásomat, hogyan akadályozzam meg magamat abban, hogy gyakorlatilag egyfolytában írjak valamit, most ott tartok, hogy noszogatom magamat: jóember, telnek a napok, és te semmi értékelhetőt nem alkottál, csak szörfölgetsz a neten, szenvedélyesen online sakkpartikat játszol, bütykölgeted a honlapjaidat, keresőoptimalizálsz , blogolsz, levelezel – de hol maradnak a nagy regények, drámák, súlyos költemények, veretes esszék? Tényleg borzasztó: hol maradnak?

Nos, alig néhány nappal ezelőtt vettem egy mély lélegzetet és nekiláttam évek óta dédelgetett regényemnek. A történet kerete vagy négy éve megvan, három novellát is írtam már belőle, alig is lenne más hátra, mint a már kész szövegeket egybedolgozni és a közöttük maradt üres teret kitölteni szöveggel. Igen ám, de ezek az üres terek túlságosan is nagyok és szinte fenyegetően tátongóak, a novellaszövegek pedig egymástól szemléletükben, szerkezetükben, talán stílusukban is erősen eltérőek. Új struktúrára, új koncepcióra lenne szükség. Előbb ezt kellene létrehozni, aztán megírni a történet hiányzó részeit. Na ez az, ami miatt évekig csak babusgattam magamban a regénytervet, de jottányit sem jutottam előbbre a megírásában. Most, hogy végre nekiültem, azt is egy súlyos kompromisszumnak köszönhetem. Alkut kötöttem magammal: lemondtam a koncepcióról, és elkezdtem írni a szöveget, bízva abban, hogy utóbbi majd megteremti az előbbit. Korábbi két regényemmel szemben amúgy is felmerült, hogy túlszerkesztettek, túlkonstruáltak, hogy éppen a koncepció öli meg a történetet – hát akkor itt most nem lesz kérem semmiféle eltervezett alkotói szemléletrendszer, semmi előre kifundált szerkezet, a szándék és az eltökéltség nem telepszik rá a cselekményre, hanem csak elkezd folyni a szöveg, egyik mondat hívja a másikat, egymásból következnek a dolgok, és nem a szent koncepcióból.

Állítólag más írók leginkább így hoznak létre regényeket. Ideje utánajárnom, igaz lehet-e.

Fekete J. József gondolkodva
 

Fekete J. József: Szentkuthy-centenárium lévén kigyűjtöttem egy halom Szentkuthy-anyagot, köztük a Pendragon és XIII. Apolló című kiadatlan regényt 1946–47-ből, a Múzeumok Éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott Szentkuthy-divatbemutató rendezői forgatókönyvét, a legutóbb megjelent dedikációs kötetének kritikai és elméleti visszhangját, Arany Lajos Tízezer szó Szentkuthy gondolkozdájából cím alatt tekintélyes idézethalmazt állított össze, azt is begyűjtöttem, akárcsak a Szentkuthy-könyvtárral foglalkozó kiadványt. Ezekre csak pislogok egyelőre, s remélem, hogy csak egy szimpla tanulmányban dolgozom majd fel őket, s nem születik ösztönzésükre egy újabb kötet. Egy tervezett digitális kiadvány számára arról írok, hogy az ímél-arton belül miért a szerepjátékkal foglalkozom, egy tankönyvben pedig véglegesítem az információhordozók medialitásával foglalkozó dolgozatom, miközben elengedni készülök kezemből a Perifériáról betekintő című tanulmány- és kritikakötetem, ami egy magyarországi kiadónál jelenik meg, csak éppen azt felejtettem el, hogy augusztus elején vagy végén kell leadnom, így a biztonság esetére a napokban be szerezném fejezni. Ráadásul az egyéb alkotói entitások is dörömbölnek belül: tegnap öntöttem formába a Lemúriában nem múlik az idő kötet második, bővített kiadásának anyagát, amit szerzőként Nettittia K. Froese jegyez egy szerbiai kiadónál, de még egy-két novellát hozzá szeretnék írni. Ugyanakkor a kevésbé exponált Ephemeria Silver is úgy érzi, az ő munkái is megértek egy kötetre, s meglehet, addig nem nyugszik, amíg ennek a rendezésébe is bele nem kezdek. Ujjgyakorlatként pedig hetente megírok egy kritikát. Időközben meg körkérdésekre válaszolgatok.

Vass Tibor kinéz
 

Vass Tibor: Hogy min dolgozom mostanában? Egy születésnapon, meg azon, hogy az azt követő hetem, melyet egy másik szülinap zár, szabad lehessen.

A Spanyolnátha 4., s az én 40. születésnapom időben közel állnak egy-máshoz: július 31., augusztus 8. Azon vagyok, hogy e két időpont között szabadságot tudjak intézni magamnak. Mostanság egy erre a hétre szóló távoltartási végzés beszerzése után rohangálok: köztem és a számítógépeim között lépne érvénybe.

Elutazni nem fogok, egyrészt mert csak Hollandiába vágyom, oda meg most nem tudok, másrészt a hernádkaki élet maga is, mindig is egy óriási befelé utazás, nyaralás volt – és így van ez idén is.

A végzés esetleges megszegése, az elvonási tünetek enyhítése érdekében szoros napirendet leszek kénytelen készíteni. Kiírni: egy nap kisház-takarítás, s talán még egy, a festése, kékre akarom; egy nap garázs-takarítás, szépre akarom; egy nap kert-rendbetétel, a létre akarom; egy nap dévédézés, a lére akarom: nappal sok holland sörrel, éjjel sok kaukázusi kefírrel, Iron Maiden, Dream Theater, Judas Priest koncertekkel, Toscával, Aidával, Sámsonnal, Delilával. Ja, és a tyúkjaimmal, s Tamáskával, a nőkacsámmal – az legalább fél nap, hogy a szart a körletből kihordjam. A koszos tojás intő jel: ha a fészekből kivett nem tiszta, akkor a körlettel baj leledz. Nem vagyok tiszta, tudom, de a tojásaim koszán sok mindent le tudok mérni. A tisztaságán meg főleg, és még csak a tyúk- meg a kacsatojásról beszéltem. Talán a lélek, meg a tisztítása, arra fut ki a hét, ahhoz kell a végzés.

Előtte azonban munka, a Spanyolnátha-születésnap ünnepivé tétele, nem csak nekünk magunknak, készítőinek, hanem olvasóinknak is: a folyóirat egyes elemeinek megújításával is köszönjük közönségünknek az onlájn művészetek népszerűsítésében szerzett piacvezető pozíciónkat. S ha már Spanyolnátha: készülődés egy Spanyolnátha-performanszra a Debreceni Nemzetközi Művésztelepen, aztán a Tokaji Írótáborba, ahol a Digitalizált irodalom szekciót vezetem, készül a folyóirat őszi száma, s már az október elején nyíló II. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále előkészületei munkálatai is bőven adnak elfoglaltságot.

Kapcsolódó linkek:
   • Min dolgozik Kiss Judit Ágnes, Julia Schiff és Szakács Eszter?
   • Min dolgozik Borbély Szilárd, Elek Tibor és Zalán Tibor?
[ Balogh Robert ] 2008-07-13 22:00:00