Születésnapi levél – Gobbi Hildának
Hildavirág! Ez volt húsz éve, de ne nyugtalankodj, mert már másnap elfelejtettünk. Ahogy voltunk együtt, kollektíve. Persze akad mindig egy-két elbaszott figura, aki nem hajlandó a kollektív memóriazavarra. Inkább egy van, mint kettő. Na, ez az egy néz rám a józan szemüvege mögül és mondja, hogy Hilda most lenne 95. És 20 éve temettük. Pont. Mármint pont 20 éve felejtettünk el. (Cserhalmi Györgytől)
Hildavirág! - húsz éve azért hagytuk abba a diskurálást, mert temettünk, történetesen éppen Téged. Sokan voltunk, több ezren. A tömegtől kidagadt a temető oldala. Szép emberek szép ruhákban. Meleg volt. Izzadtam, és mondtam, amit rám bíztak, rám bíztál, a Te temetési beszédedet, ami úgy a Tiéd, hogy én írtam, de nem magamnak, hanem Neked írtam. Nagy volt a zakkanás a többiekben is.
Viszlát jobbik énünk!
Viszlát szarházi ábránd a halhatatlanságról!
Gobbi megy a föld alá, vaskoporsóban. Hogy ki ne szökjön! Abszurd volt az is, hogy egy deklasszált deviáns óbégat az utolsó komcsi koporsója fölött, mert a józan és alkalmas simlisek így akartak megspórolni maguknak egy papírgyűrögetős estét, éjszakát, holott a legszebb halotti beszéd az lenne, ha lehetne, hogy 2X2=4. Vagy mennyi is? Tiszta sor + papír zsebkendő a szemhez, ha közelít a kamera. Ahogy ott szimuláltam a mondókám után, orromban a tömegpszichózis bódító illatával, az jutott az eszembe, hogy nem csak az utolsó vagy, hanem az első és utolsó. Mármint komcsi. Odáig andalodtam, hogy ha van Nektek komcsiknak valami Mennyország-félétek, akkor Te ott rohadtul fogsz unatkozni. Aztán eszembe jutott Oroszbandi tanár úr a gimiből, ahogy önmagával-színültig magyarázza a nitrogén körforgását. Erről az jutott eszembe, hogy micsoda körmönfont húzás a Teremtő részéről ez a körforgás. Mármint a nitrogéné. Egyszerre materiális és isteni. Gyönyörű kompromisszum. A léleknek pedig igazán mindegy, hogy egy fűszálban lakik e, vagy a fűszálat lelegelő tehénben.

 
Hildavirág! Ez volt húsz éve, de ne nyugtalankodj, mert már másnap elfelejtettünk. Ahogy voltunk együtt, kollektíve. Persze akad mindig egy-két elbaszott figura, aki nem hajlandó a kollektív memóriazavarra. Inkább egy van, mint kettő. Na, ez az egy néz rám a józan szemüvege mögül és mondja, hogy Hilda most lenne 95. És 20 éve temettük. Pont.
Mármint pont 20 éve felejtettünk el. Majdnem megkérdeztem, hogy milyen Hilda, Laci? De a kérdés helyett leizzadtam. Nem a homlokomon, nem a hónom alatt, nem a seggem partjain, hanem belül. Az részem, amely lakhat egy fűszálban, vagy a fűszálat lelegelő tehénben. Úszott az a szar kis valami a verítékemben, körötte a szégyen ezüstpontyai jó kövéren. És még azt is mondta K. Laci, a józan szemüvege mögül, hogy írj valami Gyuri! Persze hogy írok!
Megint Neked, Hilda.
Megkímélem a józan simliseket a papírgyűrögetéstől este hat és éjfél között. Nappal írok. Gyújts rá, Hilda! Sophiáne mi? Ezüst-ebonit szipkából. Ararát konyak. Nyilván. Noé is ezt itta. Nem kell a szemüveg. Semmit sem kell aláírnod. Ne szaporítsuk a szót, már nincs mit eltékozolni. Tékozlásból húsz éve kezdtük a kiképzést. Persze azelőtt is feje tetejére állítottuk a Tízparancsolatot, csak valahogy senkinek sem jutott eszébe ebből kötelező tárgyat csinálni. Arra pontosan emlékszem, hogy a lopás nem volt kötelező tárgy. Lehetett lopni, de nem várták el, hogy elkötelezetten lopj. Most elvárják. Sőt! Ha nem látnak minden nap ellopni valamit, nem bóvlit, hanem valódit, akkor nem engednek a lopók közelébe se. És ha nem vagy ott, akkor baszhatod... Ezzel együtt a lopás ma már csak gyenge közjáték, alig hír.
Akkor kezd nem frankó lenni, Hilda, amikor a miénket tékozolják. Az enyémet is! Az már nem frankó. Pedig jól indult. Profi tanárokkal. A tékozlás doktorairól van szó. Politikusokról. Nagy P-vel mert a kis p-től megsértődnek. Mindentől megsértődnek, ami kicsi. És ha kicsinek ejted -mondod –írod, akkor nem enged a tékozlás közelébe se, és akkor szintén baszhatod... "Akad legény, ki ide álljon, s ásóját vígan földbe szúrja".
Akár csak a felebarátod feleségére vonatkozó naivitásjáték, vagy hogy úgy szeress, mint tenmagadat. Igen. Úgy szeressen engem mindenki, mint én magamat. Te, meg le vagy szarva. Ez is megszokott, a tékozlást viszont nem tiltja a Tízparancsolat. Hát akkor mégis miért? Mert úgy tűnik, hogy tékozolni jó. Eleinte úgy tűnik. Már vagy tizenhárom éve így került lapátra az a helyes ősz hajú fiú a tiszta tekintetével, meg azzal a bányászbéka kloakája alatti emberismeretével, akit Te is favorizáltál a K.J.- színház (borotva) élére. És mostanában tolhatnák a lapátot a gömbölyű hedonista alá is, ha... Aki az elmúlt húsz év utolsó 24.-órájának utolsó perce után mondta ki, amit már 40-éve tud és használ, hogy tudniillik benne vagyunk a politika ölelésében. (Jaj, Istenem csak nem halálos?) Hát ez perverz. Hogy kerültünk mi oda? Tessék már megmondani! Jött a politika és csak úgy megölelt? Vagy mentünk mi, hogy kedves politika, tessék már minket is megölelni, 5,6,8,20 millióval? A drága professzor úr! (Istenem, színház és professzor... Dr Németh Antal doktor. Megérne egy lepedő cserét, ha ilyen olcsón felébredhetnék) Hogy benne vagyunk a politika ölelésében (ne adja isten halálos). Persze csak képletesen. Eddig a prof. úr ölelésében (ne adj’ isten halálos) voltunk. Persze képletesen. És most ez a csúnya politika ellopta az ő ölelését, a ne adj’ isten halálosat. Nekem most az a bajom drága Hilda, hogy nem tudom, hogy kinek az ölelése a faszább? Hogy kinek faszább a halálos ölelése? A prof úré-e a faszább, vagy faszább e a politika úré, úrhölgyé? Annyi ölelésben volt már részem Hildavirág, és most mégis majdnem tanácstalan vagyok.
A majdnem szerencsétlen szó. A -talan- fosztóképző szintén szerencsétlen. Mégis kis kapaszkodók a tisztánlátáshoz a politika és a színház kapcsolatában. A kettő MAJDNEM kapcsolatTALAN. A kapcsolatot (ölelést) a politika és a színház között pont a protestáló professzorok jelentik. Beáldoznak szavakat, lásd színház, politika, ölelés és gurulnak felfuvalkodott fontosságuk babakocsiján, és azt gügyögik, hogy: botrány, ölelés, politika. Mintha csak azt gagyognák, hogy: boci-boci tarka. Én bizony drága Hilda, pont olyannak látom a színi-irgalmasok tekintetét, mint amilyennek a politikusokét is látom. Önzőnek, önérdekűnek, önimádónak, önteltnek. És ami a legrosszabb, önámítónak is. Sajnálom, sőt nagyon fáj is, hogy ennyire eltévedtek ezek a hajdan ragyogó és tiszta tekintetek. Tudom, örülnöm kéne, hogy értem és helyettem ennyi tékozlás tevékenykedik. Végre be lennék fogadva oda, ahová önszántamból sohasem kívántam befogadva lenni? Ölelnek, ölelnek. De kik? Boci-boci tarka, politika? Vagy, se füle se farka, professzorok? Azaz melyik sort tanuljam meg? Vagy tegyek mind a kettőre? Nagy marha lennék, Hildavirág. Tenni rájuk veszélyes megoldás. Mert ezek ketten mindig jóban lesznek. Mert Ők nélkülözhetetlenek egymás számára. Halálos az ölelésük, a tekintetük, a leheletük a közelségük.

 
Talán Neked jobb drága Hilda, hogy a gondviselés már 20-éve elrepített innen. Isten éltessen a 95. születésnapodon abban a saját Mennyországodban, ami jár Neked.
Végül, pedig ölelünk, ha kell halálosan, és szeretünk és emlékezünk Rád, amíg K.Laci ránk néz a józan szemüvege mögül.
Oda megyünk lakni, ahol tejet kapni.

A régi szeretettel: Cserhalmi Gyuri

2008-06-05 00:02:00