Bezerédj-díjas Csizmadia Tibor
Eger 2007
Bezerédj-díjat kapott Csizmadia Tibor (fotó), az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, az elmúlt évek kimagasló színházi tevékenységéért, az alkotó közösség kialakításáért, a színházban folyó műhelymunkáért. Mrozsek látogatását követően újfent a városban rendez majd Kama Ginkas, a moszkvai Művész Színház világszerte elismert rendezője. Ismét Egerben a Stúdiószínházi Fesztivál.
Csizmadia Tibor -Kőrősi Zoltán - Koncz Erika
 
Csizmadia Tibor, akit mindenki „csizi”-ként tisztel, igazolva a mondást, hogy a szeretet és a munka-teljesítmény kifejezése a becenév használata.
Eger város színházában a rendszerváltást követően egymást érték a „balhék” színészek számos alkalommal, hol a színház fenntartójával, hol az igazgatókkal kerültek összetűzésbe. Az akkoriban megalakult Színészkamara gyakran járt a városban „békéltető tárgyaláson”.
Majd Csizmadia Tibor megnyerte az igazgatói pályázatot és elkezdett dolgozni. Nem küldött el senkit a társulattól és a korábbi „balhék” megszűntek, a színházban egyre több fővárosi arcot lehetett látni a nézőtéren. Sikk lett Egerbe járni – mint egykor Kaposvárra – előadást nézni, mert volt miért! Csizi folyamatosan fiatalította, frissíti a társulatot. Egyre több a szakmában elismert művész alig várja, hogy vendégeskedjen a színházban. Minden évadban születik legalább egy kiemelkedően sikeres előadás, amely megindítja az Egerbe-járást. Mindig „kitalál” valami újdonságot, hol egy (több) nemzetközi és hazai fesztivált, egy világhírű vendég, mint ebben az évben Mrozsek és Kama Ginkas. Amire ritkán van példa a hazai színházakban - miközben sikeres produkciók születnek -, figyel arra is, hogy fiatal színészek pályáját építse a kezdetektől a Jászai Mari-díjig.
Idén a színikrikusok Dömötör Andrásnak, a Gárdonyi Géza Színház rendezőjének ítélték a legígéretesebb pályakezdő díját. A 2006/2207-es évadban rendezői gyakorlatát Egerben töltötte. Itt rendezte meg Martin McDonagh: A párnaember című groteszk játékát, amely nemcsak a közönség, hanem a szakma elismerését is elnyerte: meghívást kapott a POSZTra, az előadás két szereplője is díjat kapott a fesztiválon.

Sławomir Mrożek Kama Ginkas
 
Értékteremtő munkájának és személyiségéből adódó közvetlen személyiségéért nemcsak a fiatalok kedvence. Az idei Agria Összművészeti Fesztivál kiemelkedő eseménye volt Törőcsik Mari fellépése a Líceum udvarán, a hatalmas sikert aratott Peer Gynt-ben, amelyet Csizi rendezett.

Újsághír: „Csizmadia Tibort, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezőjét választotta a Magyar Színházi Társaság Közgyűlése elnökévé 2007. május 7-én, hétfőn a szervezet közgyűlése.”
Lapunk (akkori) címoldalán olvasható Bálint Andrásnak, a Radnóti Színház igazgatójának írása, A 43-asok dala címmel, úgy tűnik nem maradt hatástalan. Most fiatalodik a társaság elnöksége. Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezője, egy „53-as” váltja a „43-as” Jordán Tamást az elnöki székben.

Megjelent a „Pályázati felhívás a Nemzeti Színház ZRt. vezérigazgatói álláshelyének betöltésére”. Magam részéről, és a fentiek alapján kérem Csizmadia Tibort, hogy adja be pályázatát, mert nem tartom kizártnak, hogy a „másik szék”-ben is váltsa Jordán Tamást.

Peer Gynt: Törőcsik Mari - Kaszás Gergő
 
Dr. Bezerédj Zoltán Kölnben élő, magyar származású író tizenhárom évvel ezelőtt ajánlotta fel magánvagyonát a magyar kultúra javára, és 1993-ban hozta létre a Bezerédj Alapítványt. A Bezerédj alapítvány kuratóriuma az értékteremtést és kimagasló, teremtő munkát szem előtt tartva minden év októberében, ünnepélyes keretek között adja át a Bezerédj-díjat a hazai és a határokon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságainak. Az alapítvány díjait a kuratórium ítéli oda az Oktatási és Kulturális Miniszter jóváhagyásával.

Az elmúlt években a kitüntetésben részesültek:
Csiki László író
Hermann Róbert történész
Dr. Csaba László közgazdász
Tolnai Ottó költő
Bari Károly költő
Kobzos Kis Tamás zenész
Körösényi András szociológus
Mohácsi János rendező

Stúdiószínházi Fesztivál 2007

Második alkalommal találkoznak Egerben a magyar stúdiószínházi műhelyek 2007. október 26 – 30. között. Hét előadást láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban. Kapuszta Katalin, az 1986-ban életre hívott rendezvény megálmodója, főszervezője szerint az elmúlt húsz évben az egyetlen tiszta profilú hazai stúdiószínházi fesztivál maradt.
Megszületésekor hiánypótló szakmai fesztivált jelentett: egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kicsit lázadó előadásoknak is. A program ’88-ban már színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltozás követően már határon túli színházakat is vendégül láttak. A fesztivál áttekintést ad a honi hivatásos vidéki hazai és határon túli alkotómunkáról, bemutatkozási lehetőséget nyújt a tehetséges pályakezdők és a struktúrán kívüli alkotóközösségek számára. A szakmai zsűri által odaítélhető díjak révén támogatja a legjobb alkotóközösségeket.

A válogatás eredményeként a fesztiválon fellépnek:

Part Produkció (Budapest) Én egy szemüveges kisfiú vagyok,
Veszprémi Petőfi Színház, Garaczi László: Plazma,
Pintér Béla és Társulata, Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög,
Kecskeméti Katona József Színház, Tasnádi István: Finito,
Szabadkai Népszínház Újvidéki Művészeti Akadémiája, Janus Glowacki: Negyedik nővér,
A házigazdák, a Gárdonyi Géza Színház, Martin MacDonagh: A párnaember, és versenyen kívül Peter Shaffer: Equus című drámája látható.
A fesztivált a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó zárja október 30-án.

[ Kadelka László ] 2007-10-26 00:02:00