Vincze Balázs az „Év Előadóművésze”
Táncművész a közönségdíj nyertese Pécsett
Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója lett 2007-ben az „Év Előadóművésze” Pécsett. A British American Tobacco Hungary által alapított közönségdíjat, minden évben a nézők szavazatai alapján ítélik oda a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó művésznek. A díjat október 5-én, az évadnyitó díszelőadáson dr.Bede Rita a BAT Hungary kommunikációs vezetője adta át Vincze Balázsnak.
 
A díjat a Pécsi Nemzeti Színház legjelentősebb mecénása, a British American Tobacco Hungary alapította 1994-ben. Azóta minden évben, az előző évadban nyújtott alakításáért, a közönség döntése alapján, egy művész kapja a megtisztelő címet és kitüntetést. Színházjegyük mellé a teátrum látogatói szavazócédulát kapnak, amellyel „voksolhatnak” arra a művészre, akinek a játéka leginkább megragadta őket. Mivel minden bemutató új jelölteket hoz, a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik az évad végéig. A nagy hagyománnyal bíró díjkiosztót az idén is hatalmas érdeklődés kísérte a baranyai megyeszékhelyen.
A nézők nyitottságát és a műfajok közötti átjárhatóságot jól mutatja, hogy ebben az évben az elismerést, a díj történetében először, nem prózai szerepeiről ismert színész, hanem - Vincze Balázs személyében – egy kiváló táncművész kapta.

 
A Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott fiatal művész 2001-ben került a Pécsi Baletthez. Négy éven keresztül annak magántáncosa, majd 2005-től az igazgatója. Vincze Balázs koreográfusi munkája és táncos szerepei mellett egyre több zenés-prózai darabban is szerepel. Koreográfusként az Oliver (2005) és A helység kalapácsa (2004), előadóművészként pedig a Kakukkfészek, a Rómeó és Júlia és a Valahol Európában című darabokban nyújtott emlékezetes alakítást.

Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója a díj átadásakor a következőket mondta:

„Ez a kitüntető cím része annak a támogatásnak, amelyet immár 14 éve nyújt aBAT Hungary a Pécsi Nemzeti Színháznak. A kapcsolat a két intézmény között példaértékű, mint ahogy az is, miként a cég a művészetek pártolásához viszonyul.
A BAT klasszikus értelemben is igazi mecénás, aki a jelentős anyagi és erkölcsi támogatás ellenében nem szab feltételeket a juttatott összeg felhasználásához, nem szól bele a színház működésébe.
Megtisztelő számunkra, hogy közel másfél évtizede érdemesnek tartja intézményünket a mecenatúrára, ezzel is elismerve a Pécsi Nemzeti Színház művészi munkásságát.
A BAT Hungary közönségdíja nagy megbecsülésnek örvend a társulat körében, hiszen azt a legfőbb „ítész”, a színházlátogató közönség adja. Valamennyi eddigi díjazott igen nagy becsben tartja ezt a kitüntetést, amelyhez az erkölcsi elismerés mellett tisztes pénzjutalom is párosul.”

 
A British American Tobacco Hungary mecénási tevékenységének középpontjában a kultúra, az oktatás és a környezetvédelem támogatása áll. A vállalat képviselője, Bede Rita hangsúlyozta: továbbra is fontos szerepet vállalnak a régió és az ország kulturális értékeinek megőrzésében. Felhasználva az EKF 2010 teremtette lehetőségeket, ösztönözik az új értékeket teremtő, modern művészi törekvéseket.

٭٭٭

Az elmúlt évek díjazottjai

Moravetz Levente (1995),
Dévényi Ildikó (1996),
Stenczer Béla (1997),
Fillár István (1998, 2003, 2006),
Lázár Balázs (1999),
Gregorovics Tamás (2000),
Lesznyák Katalin (2001),
Németh János (2002), Stubendek Katalin (2004)
Lipics Zsolt (2005).

2007-10-07 00:02:00