Péczeli Bauer Margit – hommáge Csorba Győző
ANK Pécs
Péczeli Bauer Margit (fotó) alkotásaiból rendezett kiállítást a pécsi Apáczai Nevelési Központ Művelődési Háza első emeleti galériájában, a Pécsett született, és a várost leghosszabb időre csak fél esztendőre elhagyó Csorba Győző Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalmár emlékére. A tárlatot Dombi-Mirolya Erzsébet az intézmény igazgatója nyitotta meg. A kiállítás 2007. 06. 5-ig látogatható.

„Ment-e előbbre a világ ?...”Megérte
hogy a szép szóért annyian elégtek?
Leckéikre nem kéne-e helyette
Beleröhögni a szellem-szemekbe:
Menjenek gyermek-szórakoztatóknak-,
S fölcsapni inkább tökmagárulóknak? „

CSORBA Régi költők című verséből idézek s arra gondolok, hogy a költői pesszimizmus még sem volt teljesen helytálló, hisz a költő halála után több mint tíz év telt el.
Most egy oktatási-közművelődési intézményben van szerencsém ezt a reprezentatív kiállítást az Önök figyelmébe ajánlani. Egy olyan intézményben, ahol több ezer gyermek tanul a legkisebbtől a fiatal felnőttig, egy olyan lakótelepen, ahol 7o ezer ember él, egy olyan városban, amely méltán nevezi magát a KULTÚRA VÁROSÁNAK.
Csorba emléke él, szelleme itt van velünk... Jöttek, jönnek fiatal tehetséges lánglelkű és kevésbé lánglelkű poéták, mindig vannak tehetséges trónkövetelők, de nem hagyjuk el útjelzőinket!

Csorba költészetének egyik fontos jelszava a REND. Ez a rend a képzőművész által is megfogalmazásra kerül, mégis mindenütt ott izzik egy nem mindennapi férfi egy költő óriás szenvedélye.

 
 
 
 
Péczeli Bauer Margit a Budapesten és Keszthelyen élő képzőművész rendhagyó, kifejezetten erre a térre tervezett tárlata, benne különböző technikával készült alkotások az olajfestménytől a rézkarcig, az üvegtárlóba zárt eredeti Csorba kézirat, a sejtelmes textíliák, üveg alkotások. A kiállítás elegáns és oly sokat kifejező színvilága alárendelődik a költői életműnek. A fehér és tört-fehér, az ezüstszürke és fekete, a vörös és bordó árnyalatai az ambivalenciát fezezik ki, mely a költő pátosz nélküli, puritán, tömör lényeglátását- másrészt a mélyben izzó szenvedélyt, dinamizmust, izzást és összetettséget mutatja.
A művésznő rendhagyó portrét fest, egy egész tárlat formájában a költőről. Azt mondhatjuk, hogy egy költőről szól, de látjuk, tudjuk, hogy a képzőművész önmagáról is portrét festett, legalább annyira beszél a festőről, mint a festettről.
Péczeli Bauer Margit rendkívülisége a kifogástalan művészi megfogalmazásban és alázatban rejlik.

 
 
 
 
 
Öröm számunkra, hogy körünkben üdvözölhetjük a költő özvegyét, gyermekeit, unokáit, akik itt élnek velünk együtt.

Dombi-Mirolya Erzsébet

Megtekinthető:
Apáczai Nevelési Központ Művelődési Háza
Pécs, Kertváros, Apáczai körtér 1.
2007.június 5-ig, naponta 8-19 óráig illetve szombaton 9- l5 óra között.

 
[ K.L. ] 2007-05-22 05:02:00