Költők a Közértben
Dokk.hu tavaszi hadjárat
Az immár hetedik eszetendeje működő Dokk.hu tavaszi hadjáratra készül, tíz felolvasóestre, amelyeken egy-egy ismert és egy kevésbé ismert költő lép fel - erről beszélgettünk Jónás Tamással.
A dokk.hu létezését 2000 óta már megszokhatta, aki a virtuális térben kortárs költészetre kíváncsi, de miképpen értékeled alapítószerkesztőként az utóbbi pár évet? Mert ugye, aki csak rákattintgat időnként azt látja, hogy az oldal csinosabb lett, bővült is… De gondolom, valakinek ezért rengeteget kellett dolgozni. Kikből áll ez a kör?

Nem kör. Egyedül szervezem, programozom többnyire az oldalt. Egyedül a design-val vagyok bajban. Most, hogy végre beláttuk, pályáznunk is kell, hogy megélhessünk, már egy-két részfeladatot ki tudok adni a szerkesztőségi tagoknak, így valamelyest könnyebb a munkám, és persze ugyanakkor nehezebb is, mert a szervezés, az organizálás nem az erősségem. Saját gyerek ez a dokk, én pelenkázom.

Egy dokk
 

Elég döbbenetes az oldalon szereplő szám, hogy 1066 költő 8650 verse, ekkora az adatbázis 2007. február 23. este, és folyamatosan bővül - természetesen. Mennyit módosult az oldal a kezdetektől? Elég a jelenlegi szerkesztőgárda, ennek a brutális mennyiségű vers gondozásához? Mivé nőheti ki még magát a dokk.hu?

Nagyon nagy terveim vannak. Szeretném, ha Európa szerte ismert költészeti portál lenne, rengeteg jó fordítással, fordítókkal, műhelymunkákkal. Legközelebbi pályázatunkban épp egy ilyen 2-3 hetes dokk-tábor megszervezésére pályázunk, ahol terveket szövögetünk, verseket fordítunk, játsszunk, a dokk célkitűzéseit felvállaló szerzőinkkel közös megjelenésre készülő verseket készítünk műhelymunkát végzünk. Elvonulunk, hogy visszavonulhassunk.

A dokk.hu Gyors& Gyilkos fórumában az aktuális gyilkos néha nyájasabban, néha kegyetlenebbül intézi el a beküldött verskezdeményeket. Ez a legnépszerűbb rovat, vagy esetleg egy másik?

A legismertebb. A legtöbb konfliktussal járó. Mi, gyilkosok (a szerkesztőség tagjai és újabban az NKA és a MASZRE támogatásainak köszönhetően vendéggyilkosok) hajlamosak vagyunk megmondani a tutit. Tuti azonban nincs. Így természetesek a sértődések, az értetlenkedések, de ami öröm: gyakoribbak a megértések, a munkák, az elmélyedések és tanulmányok. Egyre több befutott, a legrangosabb folyóiratban publikáló fiatal (huszas éveiket gyakran el sem érő) költő indult 2000-től a dokk támogatásával. Az sem zavar minket, hogy gyakran elfelejtik ezek a tehetséges fiatalok megemlíteni, hogy a költészet alapjait a mi oldalainkat olvasgatva, használva sajátították el. Nem is ez a lényeg. A szakmaiság a fontos, a sikereik minket is igazolnak.

Egy másik dokk
 

És milyen évnek néztek elébe a szerkesztőségben? Mert a minap a Népszabadságban megjelent kis cikkből kiderült, hogy kiléptek a virtuáléból. Miért is?

Mert ez a természetes. Az alkotás alkotót feltételez. Az alkotókat pedig jó bemutatni, hallgatni, dicsérni, megmutatni és megmutatkozni hagyni. Az Interneten nehéz "felolvasni". Beolvasni könnyebb :)

Ez a lépés felvetheti azt a kérdést is, hogy lehet-e a dokk.hu-ból mondjuk papírra nyomott folyóirat, vagy antológia? Vagy CD-rom?

Lehet. Lesz is. Dolgozunk máris rajta Tolvaj Zoltán barátommal, szerkesztőtársammal. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy újszerű, az antológia fogalmát, az antolgiaolvasás szokásait alapvetően megváltoztató új kiadvánnyal jelentkezünk, reményeink szerint már nyáron, a Művészetek Völgyében. Akit érdekel a költészet, a versekről, a szakmáról folyó diskurzusok, kérem, kísérje figyelemmel a dokkot, és keresse ezt az antológiát. Ígérem, megéri. DOKK6 talán ez lesz a címe, mivel a dokk lezárt hat évének működéséből állítjuk össze.

Te már csak a háttérbe húzódva elégedetten szemléled az oldal működését („az alkotó pihen”) vagy még aktívan közreműködsz, netán újabb webes ötleteid megvalósításán ügyködsz?

Rejtőzködöm, de azt nem mondanám, hogy pihenek. Sőt: kiszolgálok. Míg eleinte a dokk kreatív, teremtő munka volt (a semmiből valamit), ma inkább fenntartó, gyakran rutinmunka. Ez is szép. De azért nekem mindig szükségem van újabb és újabb kihívásokra. Hadd említsem meg nagy ambíciómat, a TŰZFAL-verset. A dokk.hu oldlain megtalálható, miről is van szó (röviden: hatalmas tűzfalakon hatalmas betűkkel önmagát kiáltó intim verseket plakátolunk ki). Egyetlen akadálya van: a pénz. Pályázgatunk, támogatókat keresünk. Hadd kérjem őket, hogy engedjék magukat megtalálni... A cél nemes. Ha másért nem.

Jónás Tamás szárazföldön
 
Kapcsolódó linkek:
   • A Dokk honlapja
[ Balogh Robert ] 2007-02-24 16:00:00